- Vi vil insistere på, at vi som samfund passer på dem, der har arbejdet i mange år og som ikke bare kan blive ved. Vi kalder det værdig tilbagetrækning.
Sådan lød det i januar, da Mette Frederiksen fremlagde det udspil, der skulle blive et af Socialdemokratiets helt store slagnumre - både før, under og efter valgkampen. Nemlig at give nedslidte ret til at gå på pension før tid.
Siden har det været småt med informationer om, hvordan sådan en ordning skulle strikkes sammen, og hvem det egentligt skulle komme til gode. Men nu kaster statsminister Mette Frederiksen sig for alvor ud i at finde opskriften.
Her til formiddag klokken 10 er både Fagbevægelsens Hovedorganisation og Dansk Arbejdsgiverforening samt beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) indkaldt til et første møde for at afsøge mulighederne for en ordning med differentieret pension.
Ingen af parterne har dog ønsket at udtale sig forud for mødet.
DF: Vi ser frem til endelig at se et udspil
Sikkert er det dog, at Mette Frederiksen står over for noget af en udfordring, hvis hun skal komme igennem med sit udspil.
For internt i rød blok har De Radikale gjort det klart, at de ikke vil lægge stemmer til. Derfor skal statsministeren sætte sin lid til Dansk Folkeparti, hvis hun skal kunne sikre den tilstrækkelige opbakning.
Heller ikke her er der dog stor optimisme.
Partiet mener nemlig - ligesom de øvrige partier i blå blok samt de Radikale - at pensionsalderen er bundet af velfærdsforliget fra 2006.
Derfor mener Dansk Folkeparti ikke, at Mette Frederiksen kan pille ved pensionsalderen og lave en ordning med differentieret pension, medmindre hun træder ud af forliget og udskriver et nyt folketingsvalg.
- Hvis Socialdemokratiet mener, at man kan lave en pakke med ret til tre år tidligere folkepension, uden det har noget med forligsbindinger at gøre, så ser vi frem til at se sådan et udspil, for det har vi ikke set endnu. Vi forventer, at Socialdemokratiet kan lægge noget på bordet for, hvordan det kan lade sig gøre – ellers er det jo stort vælgerbedrag, siger beskæftigelsesordfører Bent Bøgsted (DF).
Velfærdsforliget, der betyder, at pensionsalderen skal stige i takt med, at den gennemsnitlige levealder bliver højere, beskrives som bunden under dansk økonomi. Uden det vil de offentlige finanser "ikke være holdbare", som det fremgår af forligsteksten.
SF: Tre milliarder er ikke nok
I støttepartiet SF kalder beskæftigelsesordfører Karsten Hønge området et af de allervigtigste at få gjort noget ved.
Han så gerne en model, der rakte en hjælpende hånd til to grupper. Dem, der har været flest år på arbejdsmarkedet, og så dem, der bliver nedslidt af deres job. Og så skal der satses massivt på et bedre arbejdsmiljø samt efteruddannelse.
Derfor skal Mette Frederiksen nok også tænke større tanker end de nuværende, mener SF.
- Jeg har set Socialdemokratiets udspil med tre milliarder, men det kan jeg simpelthen ikke forestille mig er nok, forklarer Karsten Hønge.
- For den udfordring, som vi skal løse her, er altså noget, som griber ind i så mange familiers dagligdag med bekymringer, frygt og uro over, hvordan de nogensinde skal komme ud af det her arbejdsmarked med værdigheden i behold. Alle mennesker skal have en chance for at få nogle gode seniorår.