Nu skal tidligere Støjberg-rådgiver grilles i sagen om ulovlig instruks

Han stod side om side med Inger Støjberg i hendes ministertid. Nu skal Mark Thorsen afhøres i Instrukskommissionen.

Inger Støjberg og Mark Thorsen dannede parløb i ti år på Slotsholmen. Ved valget gik de hver til sit, men nu krydser deres veje igen hinanden i Instrukskommissionen på Frederiksberg. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Da tidligere udlændingeminister Inger Støjberg satte sig til Facebook-tasterne i en minibus i Bruxelles for at melde ud, at hun ville have "stoppet barnebrude", udbrød der en hektisk aktivitet på Slotsholmen i København.

Datoen var den 25. januar 2016, og i Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet gik embedsfolkene straks i gang med at undersøge, hvordan det kunne ske.

Støjbergs politiske melding fik ministeriets topjurister til at efterspørge en uddybning på, hvad ministeren mente. Ikke fra Inger Støjberg selv, men fra hendes særlige rådgiver - i populær tale hendes såkaldte spindoktor - Mark Thorsen.

Sådan var det typisk i departementet, har flere ledende embedsfolk forklaret i Instrukskommissionen. I sidste uge fortalte daværende kontorchef Jesper Gori, at han talte med Mark Thorsen om sagen og fik en politisk tilkendegivelse. En tilkendegivelse om, at parrene skulle adskilles, men at enkelte par kunne undtages, for eksempel hvis de havde børn.

En tilkendegivelse som Støjberg - ifølge Jesper Gori - senere ændrede til, at parrene for stort set enhver pris skulle adskilles, og at udlændingeministeren var klar til at løbe en "vis procesrisiko".

Her er en række af de centrale figurer i sagen foruden Inger Støjberg.

  • Forhenværende direktør for Udlændingestyrelsen Henrik Grunnet forklarede i sidste uge, hvordan hans styrelse begyndte at administrere den ulovlige instruks "med henblik på at få gjort den lovlig".
  • Lykke Sørensen var afdelingschef i Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet. Hun forklarede i mandags, at Inger Støjberg blev mundtligt advaret om ulovligheden ved at adskille asylparrene konsekvent.
  • Tidligere departmentschef Uffe Toudal Pedersen forklarede i onsdags, at han godkendte en pressemeddelelse, der undtagelsesfrit adskilte asylpar.
1 / 3

Beskedent papirspor

Instrukskommissionen er sat i verden for at undersøge, hvordan der kunne blive udstedt en ulovlig instruks om at adskille mindreårige asylpar, og hvem der bar ansvaret for det. Mark Thorsens rolle i sagen er noget mudret. I de utallige dokumenter, der er fremvist i kommissionens afhøringslokale i Retten på Frederiksberg, har Mark Thorsens navn sjældent været nævnt direkte.

Papirsporet er med andre ord til at overse. Alligevel er det relativt uomgængeligt, at Thorsen har spillet en rolle i sagen. For utallige chefer i ministeriet har forklaret, at han har været til stede på nøglemøder, hvor sagen er blevet vendt med Inger Støjberg - og Mark Thorsen.

Som rådgiver for Inger Støjberg har Mark Thorsens rolle blandt andet været at rådgive sin minister om den politiske kommunikation.

Hvis du vil forstå sagen, kan du se videoen her, der opridser sagen. Artiklen fortsætter efter videoen.

Politisk kommunikation nøgleord for Støjberg

Netop den disciplin spillede ifølge Inger Støjberg selv en nøglerolle, da hun afgav sin forklaring til juristerne i kommissionen.

For mens hun internt med egne ord accepterede, at der kunne være undtagelser til de mange par-adskillelser, så var det vigtigt for hende udadtil at sende et andet signal: Parrene skulle adskilles for enhver pris, og enhver snak om undtagelser skulle nedtones så meget som muligt.

Den 10. februar 2016 udsendte ministeriet en pressemeddelelse om adskillelsen af parrene, der ikke indeholdt undtagelser. Fordi ministeriets underliggende styrelse - Udlændingestyrelsen - ikke fik andre, skriftlige retningslinjer, endte pressemeddelsen med at blive en instruks. En instruks der ifølge Folketingets Ombudsmand var ulovlig.

Beslutningen om at udsende pressemeddelelsen i den form blev taget på ministerkontoret efter en ophedet diskussion mellem daværende departementschef Uffe Toudal Pedersen, Inger Støjberg - og selvfølgelig Mark Thorsen.

Du kan se, hvordan sagen har udviklet sig i tidslinjen herunder.

I dagene efter udsendelsen forsøgte Mark Thorsen flere gange at få et skriftligt svar, der skulle vise, at retningslinjerne ikke var i strid med konventionerne.

Men det skete ikke. Kontorchef Jesper Gori svarede, at det kunne være nødvendigt med undtagelser fra adskillelserne, hvis man skulle overholde konventionerne.

Da Inger Støjberg fratrådte sin ministerpost efter VLAK-regeringens nederlag ved valget i juni sidste år, stoppede Mark Thorsen som særlig rådgiver. Han er i dag ansat i Frederiksberg Kommune.

Facebook
Twitter