Nu starter forhandlinger om flere penge til Forsvaret efter hård kritik af 'bøllemetoder'

Regeringen begynder i dag samtaler med andre partier i Folketinget om at bruge flere penge på Forsvaret.

Nicolai Wammen sammen med Troels Lund Poulsen på vej ind til drøftelser med De Radikale.

I dag indledte regeringen forhandlinger med resten af partierne i Folketinget om at finde penge til at øge udgifterne til Forsvaret.

- Vi starter i dag drøftelser med alle Folketingets partier om, hvordan vi kan styrke dansk forsvar og sikkerhed og den økonomiske ramme, der skal være for det, lød det fra finansminister Nicolai Wammen på vej ind til de første møder.

Forhandlinger om et nyt forsvarsforlig har den seneste uge været omdrejningspunktet for lidt af et stormvejr på Christiansborg.

For fredag i sidste uge stillede forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (V) et ultimatum op for de partier, der ikke sidder med i regeringen: I kan kun være med i forhandlingerne, hvis I siger ja til at afskaffe store bededag.

Et ultimatum, der ikke ligefrem blev taget pænt imod. Slet ikke.

De ni partier udenfor regeringen var rasende og kritiserede i hårde vendinger forsvarsministeren for at bruge store bededag som adgangsbillet til forhandlingerne.

De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, kaldte det eksempelvis "bøllemetoder".

Det har siden fået regeringen til at bløde en smule op på formuleringerne om, hvorvidt man kan være med i forhandlingerne, og i tirsdags fremlagde de ni oppositionspartier så et fælles bud på, hvordan man kan finansiere flere penge til Forsvaret uden at afskaffe store bededag.

'Bølgerne er gået højt'

Ovenpå den hektiske uge indledte finansminister Nicolai Wammen (S) sammen med udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) og økonomiminister Troels Lund Poulsen (V) så i dag "drøftelser" med partierne om, hvordan man kan finansiere at bruge flere penge på Forsvaret.

- Formålet er – ovenpå et par dage, hvor bølgerne er gået højt – at sætte os ned på god dansk maner og drikker en kop kaffe, sagde Nicolai Wammen på vej ind til forhandlingerne.

Han understregede, at man nu vil lytte til de partier, "der vil være med til at styrke dansk forsvar og sikkerhed i en meget svær tid for Europa".

- Vi er overbeviste om, at det kræver store investeringer. Og det, vi har foreslået, er store bededag. Det er regeringens position, og vi kommer til at afskaffe store bededag, så vi også på den måde kan styrke vores samfund, her i forhold til forsvar og sikkerhed. Det håber vi, andre også vil kunne bakke op om, lød det.

Omdrejningspunktet for konflikten er, at regeringen - ligesom flere andre partier - vil fremrykke målet om, at Danmark skal bruge to procent af bruttonationalproduktet på Forsvaret, så det sker i 2030 i stedet for i 2033.

Hvis det skal kunne lade sig gøre, skal der findes flere penge. Regeringen vil finde pengene ved af afskaffe store bededag, mens de ni andre partier har foreslået en finansierings-løsning, der finder tre milliarder kroner på en anden måde:

  • 1,25 milliarder kroner fra prioritering af offentlige investeringer på baggrund af saldoforbedringer.

  • 1 milliarder kroner fra Aftale om Vinterhjælp, der var overfinansieret.

  • 0,75 milliarder i "sanering af erhvervsstøtten i forhold til målet i regeringsgrundlaget".

Store bededag forsvinder stadig

Finansministeren var dog ikke ubetinget positiv over de andre partiers finansieringsmodel.

- Jeg vil bare sige i al stilfærdighed, at med det vi har set indtil nu fra partierne, så er det forslag til penge, som vi kender i forvejen.

- Penge, vi ellers skulle bruge på vores sundhedsvæsen, vores ældre eller vores børn. Og det er ikke noget, der giver flere hænder ude i vores velfærdssamfund og virksomheder, lød det.

Og store bededag bliver afskaffet uanset hvad. Det har både statsministeren og finansministeren understreget.

Men om indkaldelsen af de andre partier i dag så også betyder, at partierne også vil kunne være med, når der skal forhandles om, hvad Forsvarets penge skal bruges til, selvom de siger nej til at fjerne store bededag, svarede finansministeren ikke helt klart på i dag.

- De forhandlinger, der kommer til at foregå på et tidspunkt, om forhåbentlig ikke så lang tid, de vil bygge på, at regeringens tilgang er, at vi afskaffer store bededag, og vi kommer til at afskaffe store bededag. Så kan andre partier have andre holdninger, og det må de så tage med ind til bordet, og så forhandler vi derfra.

Partierne vil blive inviteret til kaffe i løbet af den næste uges tid. Første parti, der i dag gik ind ad døren til Finansministeriet, var De Radikale. Ifølge DR's oplysninger skal SF og Liberal Alliance også forbi Finansministeriet i dag.