Nu starter opgør om børnecheck til EU-borgere

Det her er lakmusprøven på, om man støtter den fri bevægelighed i EU, siger skatteministeren.

- Det her er en lakmusprøve på, om man går ind for den fri bevægelighed, siger skatteminister Morten Østergaard (R) til Jyllands-Posten.

Regeringen fremsætter mandag et lovforslag, som giver EU-borgere ret til børnepenge fra første arbejdsdag i Danmark. Det skriver Jyllands-Posten.

Forslaget er et forsøg på at presse Venstre til at rette ind efter EU-retten og opgive det danske optjeningsprincip, som ellers siger, at det kræver to års arbejde i Danmark at få børnecheck.

- Det her er en lakmusprøve på, om man går ind for den fri bevægelighed. Hvis man gør, må man bringe dansk lovgivning i overensstemmelse med EU-retten, siger skatteminister Morten Østergaard (R) til Jyllands-Posten.

Nej, siger Venstre

Han anklager Venstre og De Konservative for uansvarlig EU-retlig selvtægt, fordi partierne er imod, at for eksempel lønmodtagere fra Østeuropa kan få børnepenge fra dag ét og sende dem hjem til deres børn, som ikke er i Danmark.

- Den juridiske vurdering er klar. EU-borgere har i al væsentlighed ret til børnecheck fra første dag, siger ministeren.

Men Venstre står fast. Partiet vil ikke støtte forslaget, siger politisk ordfører Ellen Trane Nørby (V).

Første dag i jordbærmarken

- Regeringen er fuldstændig ligeglad med, hvordan vi fremtidssikrer danske velfærdsydelser og synes åbenbart, at det er rimeligt, at man fra den første dag, man sætter benene i jordbærmarken, kan sende børnepenge hjem til sine børn, siger hun.

Også i resten af Folketinget er der skepsis over for EU-reglerne. Siden sommer har regeringen på opfordring fra EU administreret imod det optjeningsprincip, som den nuværende danske lov indeholder.

/ritzau/

Facebook
Twitter