Nu svarer Mette Frederiksen på, hvem der skal have mere i løn: Sosuer skal have løn under flere dele af uddannelsen

Forslaget skal lokke flere til at uddanne sig som social- og sundhedshjælpere.

Statsminister Mette Frederiksen åbner nu for første gang op for, hvilke offentlige ansatte der skal have mere i løn, hvis det står til Regeringen.

Flere faggrupper må de seneste uger have tænkt, at det måske var netop dem, som statsminister Mette Frederiksen (S) havde i tankerne, da hun åbnede op for, at politikerne skulle diskutere velfærdsansattes løn for at skaffe flere hænder til landets pressede ældrepleje og sundhedsvæsen.

Men statsministeren har endnu ikke peget på, hvilke varme hænder der fortjener flere penge på lønkontoen.

Før nu.

For forud for Socialdemokratiets årsmøde i Aalborg denne weekend, kommer Mette Frederiksen med et forslag om at give løn til folk, der uddanner sig til social- og sundhedshjælper eller assistent.

Sosuerne skal altså ikke have SU, helt så længe som de får i dag.

- Det er først og fremmest for at sikre, at vi får uddannet nogle flere sosuhjælpere. Det har vores ældre og folk i psykiatrien behov for, siger statsminister Mette Frederiksen.

- Vi har også behov for samtidigt at sende mere anerkendelse som samfund. Vi kan ikke undvære sosuerne. Det er dem, der passer på os, når vi skal herfra, og når vi er syge. Og derfor det her forslag.

Vil tiltrække flere til uddannelsen

Helt konkret vil regeringen ændre i sosuelevernes indkomst under grundforløbets anden del, også kaldt grundforløb 2.

Der mangler nemlig varme hænder i det offentlige. Seneste analyse fra KL viser, at der i 2030 kan mangle op mod 16.000 sosuer.

Og det skal regeringens tiltag være med til at løse, mener Mette Frederiksen.

- Nogle af dem, der hver dag står op og går på arbejde på sygehuse og på plejehjem, oplever at løbe for stærkt. Det er ikke godt for vores ældre, de syge eller vores medarbejdere, siger statsministeren.

Tilbage i 2020 indgik regeringen, FH, KL og Danske Regioner en trepartsaftale, der skulle gøre det mere attraktivt at søge ind som sosuassistent. Den betød, at voksenelever over 25 år får løn under det indledende grundforløb.

Men kommunalbestyrelsen på Bornholm besluttede sidste år, at voksenløn også skulle gælde unge under 25 år på sosuuddannelserne.

Og det er den samme model, Socialdemokratiet vil indføre, så det kan lokke flere til uddannelsen.

- Vi håber på at sende et klart budskab til de unge: tag en social-og sundhedsuddannelse. Vi kommer til at indføre elevløn på en del af din uddannelse i stedet for SU. Det vil hjælpe de ældre og medarbejderne, lyder det fra Mette Frederiksen.

Ifølge en beregning fra Børne- og Undervisningsministeriet vil forslaget betyde, at en sosuelev vil kunne få mellem 5.942 kr. og 7.213 kr. mere i indtægt om måneden afhængigt af deres alder og erhvervserfaring forud for uddannelsen.

Opgør med uddannelsessnobberiet

Statsministeren var i slutningen af august på rundtur i Danmark, hvor hun blandt andet besøgte et plejehjem i Aalborg og en sosuskole i Vejle.

Her mødte hun flere sosuelever, som hun også fik fremhævet i en video på sin Instagram-profil.

Statsminister Mette Frederiksen (S) besøgte for nyligt SOSU-skolen i Vejle.

Blandt andre Anna, der mener, at der ikke burde være noget, der hedder: 'du er for klog til at arbejde med mennesker'.

- Opgør med uddannelsessnobberiet, får Mette Frederiksen tilføjet i Instagram-videoen.

Og netop dét skal regeringens forslag også sørge for.

- Det er som om, det er finere at gå i gymnasiet, end det er for eksempel at tage en sosuuddannelse, siger statsministeren.

- Unge siger til mig, at lærere og vejledere har talt dem fra at tage sosuuddannelsen. Og hvis for mange gør det, så kan vores velfærdssamfund simpelthen ikke hænge sammen.

I videoen nedenunder kan du se, hvordan Mette Frederiksen talte om løn til offentligt ansatte i debatten med de tre statsministerkandidater på DR.

Mere af samme skuffe

Mette Frederiksen vil ikke svare konkret på, hvilke og hvornår der kommer flere tiltag i diskussionen om mere løn til offentligt ansatte.

- Vi har i hvert fald den holdning i regeringen, at vi bliver nødt til at anerkende, at der er flere ting, der spiller ind i fremtidssikringen af vores velfærdssamfund, og der spiller det her også en rolle, siger hun.

Men der er mere på vej?

- Vi kommer til at komme med flere forslag hen ad vejen, og vi går ind i diskussionen om fremtidens velfærdssamfund, siger statsministeren.

Men du kan ikke sige hvornår?

- Nej.

Regeringen anerkender, at forslaget vil koste penge og vil nu diskutere det med arbejdsmarkedets parter.

Du kan følge Socialdemokratiets årsmøde på DRTV, hvor Mette Frederiksen holder sin tale 12:25