Nu vil alle vide hvad et bruttonationalprodukt er

En nyvalgt DF'er kom i modvind, da hun brugte begrebet bruttonationalprodukt lettere famlende, men flere er øjensynligt i tvivl.

(Foto: Grafik Mie Hvidkjær © DR Nyheder)

Google ved alt.

Og Google ved, at Dansk Folkepartis nyvalgte folketingsmedlem Pernille Bendixen ikke står alene.

Hun er kommet i vælten efter hun i et radiointerview i går fik brugt begrebet bruttonationalprodukt (BNP) forkert.

Men hun er altså ikke alene om at fumle med begrebet BNP.

Med Google Trends kan man finde ud af, hvor populære specifikke søgeord er i Googles søgemaskine.

Og ordene BNP og Bruttonationalprodukt har været populære ud over alle grænser, siden Pernille Bendixens interview i går blev lagt på Facebook af Radio24syv.

Stor stigning i Google-søgninger

Google offentliggør ikke tal for, hvor mange søgninger, der har været i alt. De bruger i stedet såkaldte indextal, som kan vise, hvor mange flere gange et ord bliver søgt på sammenlignet med andre dage.

Det betyder, at når indextallet den 21. september var tre, og samme tal dagen efter er 100, er der blevet søgt cirka 33 gange så meget på netop det søgeord.

Tallene ændrer sig flere gange dagligt, men samlet er antallet af søgninger på netop de to ord cirka 30 gange så stort, som før interviewet blev offentliggjort.

Ifølge en ekspert i Googles produktsortiment er der en klar måde at forstå søgemønstret:

- Det er tydeligt, at det er gået helt grassat med søgningerne, siger Jan Nygaard Hesselby, der er direktør i Green Click Media.

BNP er...

For at komme Pernille Bendixen og de mange Google-søgende danskere til undsætning har Bo Sandemann Rasmussen, professor i økonomi på Århus Universitet, forklaret, hvad bruttonationalproduktet egentlig er.

- Det er et mål for alle de indkomster, der skabes i landet. Og derfor er det et vigtigt tal for, hvor godt det går. Jo flere indtægter, der skabes, jo bedre vil det typisk gå, forklarer Bo Sandeman.

Det vil sige, at den værdi, bruttonationalproduktet repræsenterer, er den samlede produktion af varer og tjenester - fratrukket værdien af de råstoffer, som bliver brugt.

Bruttonationalproduktet bliver derfor typisk brugt til at vurdere et lands samlede økonomi.