Nu vil Uffe Elbæk også være statsminister

Ambitionerne bliver større og større for Alternativets leder i takt med, at partiet vokser i lynets hast.

Alternativet var kun lidt over et år gammel, da partiet bragede ind i Folketinget med ni mandater. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Det var ikke mangel på selvtillid, der gav sig til udtryk, da Uffe Elbæk kort efter det nærmest sensationelle folketingsvalg for et års tid siden bekendtgjorde, at Alternativet ved næste valg skal blive dobbelt så store.

Siden er meningsmålingerne stille og roligt gået i den rigtige retning for Elbæk & co., og lederens ambitioner på partiets vegne er også vokset.

Tidligere på ugen sagde han til Ritzau, at Alternativet går efter borgmesterposter i både Aarhus og København. Senest har Elbæk tilmed lanceret Alternativet som et regeringsbærende parti i et interview med Ekstra Bladet.

Uffe Elbæk, du siger, at Alternativet har ambitioner om at få statsministerposten. Mener du det?

- Det er da klart, at man som et politisk parti, der ønsker en seriøs bæredygtig omstilling af Danmark, går hele vejen. Det svarer til, at man spiller i Superligaen og ikke på forhånd går efter at vinde pokalen. Selvfølgelig gør vi det, siger Uffe Elbæk og fortsætter:

- Men altså. Det er jo et fremtidsscenarie. Vi er et nyt, lille parti, der skal finde ud af at agere klogt og ordentligt i den her politiske verden. Når jeg siger det, så er det udtryk for vores ambitionsniveau. Om vi overhovedet er kloge og talentfulde nok, og om det giver mening for borgerne derude, det aner jeg ikke en disse om. Men ambitionen er at få en stor og vigtig rolle at spille i dansk politik.

I det nuværende regeringsparti, Venstre, finder man udmeldingen forfriskende – om end frygtindgydende og lettere urealistisk.

- Det er en frisk og ambitiøs tilgang at have. Jeg håber ikke, at det nogensinde bliver virkelighed, men det er da naturligt for et parti, der oplever den succes og fremgang, som Alternativet gør, at man ønsker at bruge den succes til noget, siger politisk Jakob Ellemann-Jensen (V).

- Men indtil videre har Alternativet markedsført sig på en politik, som måske ikke er super gangbar, selvom mange elementer lyder sympatiske. En 30 timers arbejdsuge for eksempel og andre let luftige projekter.

Vi skal kigge ud af samme vindue

Det er dog heller ikke ved næste folketingsvalg, at Alternativet vil pege på sin egen leder som statsministerkandidat. Men hvem peger partiet så på, når næste valg kommer?

Socialdemokraternes Mette Frederiksen ville umiddelbart være det oplagte bud, og i et interview med DR2 1. maj tilkendegav Uffe Elbæk da også, at Alternativet - "hvis du presser mig" - ser Mette Frederiksen som partiets statsministerkandidat.

Siden har både Uffe Elbæk og andre ledende folk i Alternativet dog skabt tvivl om det spørgsmål, og i dag vil partiet ikke fortælle, hvem man peger på.

- Det, jeg har sagt meget tydeligt, er for det første, at vi har lyst til at diskutere politik og ikke navne. Så er der sådan nogle som jer, der bliver ved med at stikke mikrofonen op i snotten på os, og så bliver man nødt til at mene noget alligevel. Specielt når I stiller spørgsmålet for 10. gang. Og fred med det, siger Uffe Elbæk.

Det står dog hævet over enhver tvivl, at Alternativet ikke vil pege på en kongelig forhandler fra den borgerlige blok efter næste folketingsvalg.

- Hvorfor siger vi så ikke bare, at vi peger på Mette Frederiksen som udgangspunkt? Grunden til, at vi ikke gør det, er, at vi har brug for at diskutere politik. Med Mette Frederiksen, men også med de andre kollegaer i oppositionen. Vi skal overhovedet ikke være enige. Det er ikke sådan noget med, at vi skal lave et fælles regeringsgrundlag på forhånd. Overhovedet ikke. Men det er bare vigtigt, at vi i det mindste kigger ud af det samme vindue, siger Uffe Elbæk.

Han er ikke nervøs for, at partierne i den røde blok formår at finde fælles fodslag, når det drejer sig om emner som den grønne dagsorden, bæredygtig omstilling og et fokus på et mindske uligheden i Danmark.

- Så er der et spørgsmål omkring den politiske elefant i porcelænsbutikken, der hedder flygtninge og integration. Der håber jeg bare på, at vi alle sammen kan nikke til hinanden og sige, at vi i hvert fald som udgangspunkt skal leve op til konventionerne. Og så kan vi ellers fokusere på, hvordan vi får den absolut bedste integrationspolitik i Danmark, siger Uffe Elbæk.

Kaffe med Mette Frederiksen

Da nuværende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) var oppositionsleder mødtes han typisk en gang om ugen med de øvrige partiledere fra blå blok.

Uffe Elbæk og Mette Frederiksen holdt i denne uge et kaffemøde, men den slags møder er der langt fra lige så mange af som i Løkkes tid som oppositionsleder. Forholdet til S-formanden er dog fint, siger Uffe Elbæk.

Også selvom hun – i hvert fald ikke på nuværende tidspunkt – kan få en garanti for, at Alternativet peger på hende som landets næste statsminister.

- Mette og jeg har en udmærket dialog med hinanden. Jeg er ikke så nervøs for, om vi kan finde hinanden. Men igen, så bliver det et personspørgsmål, og jeg vil virkelig fastholde min ret til at sige, at det, som det handler om, når det kommer til stykket, er, om vi kigger ud af det samme vindue eller ej.