Efter mere end ti timers forhandlinger blev Folketingets partier sent onsdag aften enige om at udvide genåbningens fase 2. Det betyder, at en lang række ting kan se frem til at åbne hurtigere - allerede nu og i næste uge.
Museer, teatre, kunsthaller, biografer, akvarier, zoologiske haver og botaniske anlæg får lov til at åbne straks.
Fra onsdag den 27. maj gælder genåbningen også for ungdomsuddannelser som gymnasier, hf og EUD samt voksenuddannelser, højskoler og sprogcentre.
Det betyder blandt andet, at 1. og 2.g'erne og elever på 1.hf, der i over to måneder nu har modtaget fjernundervisning hjemmefra, kan nå at vende tilbage på gymnasierne, før de går på sommerferie.
Samtidig kan også udendørs forlystelsesparker, aftenskoler og sommeraktiviteter for børn og unge genåbne.
Grænsen er fortsat lukket, men kærester kan krydse den
Den danske grænse vil fortsat være midlertidig lukket, men partierne er enige om at udvide listen over såkaldte "anerkendelsesværdige formål for indrejse i Danmark" fra på mandag.
Det betyder, at personer med fast ophold i de øvrige nordiske lande og Tyskland kan rejse ind i landet, hvis de fx er sommerhusejere her til lands eller har en dansk kæreste, forlovet eller bedsteforælder.
Derudover får forretningsfolk også lov at rejse ind i landet og ud af landet.
- Der er det særlige omkring grænserne, at her er vi ikke en ø. Vi er i dialog med landene omkring os, og det bliver nødt til at ske gradvist, siger Mette Frederiksen.
Forud for forhandlingerne havde et flertal bestående af oppositionen samt Det Radikale Venstre og Alternativet krævet, at den midlertidige grænselukning blev lempet inden slutningen af maj.
De Radikales politiske leder, Morten Østergaard, ville gerne være kommet længere mod en grænseåbning med aftalen:
- Men jeg er glad for, at vi kommer videre med de anerkendelsesværdige formål, så kærester kan komme på besøg, og forretningsrejsende kan rejse ind og ud af landet. Det er et markant skridt fremad, siger han.
Regeringen vil før den 29. maj fremlægge "en plan for kontrolleret og gradvis genåbning af sommerturismen, der er sundhedsmæssig forsvarlig, og som giver turistbranchen klarhed".
- Det handler om at finde balancen, hvor vi tager sygdommen dødsensalvorligt, men samtidig åbner op, så hurtigt vi kan, siger Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen.
Forsamlingsforbud på ti personer fortsætter
Flertallet uden om regeringen fremlagde i formiddags en fælles aftale, hvor de blandt andet var enige om at ville lempe forsamlingsforbuddet fra 10 til 50 her i maj og derefter trinvist til 500 personer den 1. august.
Men forsamlingsforbuddet forbliver indtil videre på ti personer, understreger statsministeren:
- Fra juni arbejder vi mod et forsamlingsforbud, som i stedet for ti personer hedder mellem 30 til 50 personer. Vi arbejder på, at man med en måneds mellemrum fra 8. juni og frem kan ændre forsamlingsforbuddet, siger Mette Frederiksen.
I forbindelse med overgangen til fase 3 den 8. juni, vil regeringen fremlægge en sundhedsmæssigt forsvarlig plan, der indeholder en udmelding om anbefalinger til bryllupsfester, konfirmationsfester og andre store familiefester.
Planen vil indeholde "en forventet gradvis lempelse af forsamlingsforbuddet – som fx kan være selektiv for visse arrangementer – henholdsvis den 8. juli og den 8. august", lyder det i aftalen.
Natklubber, spillesteder og indendørs idræt fortsat lukket
Der er stadig flere dele af samfundet, der må forblive lukket lidt endnu.
Det gælder blandt andet indendørs idræts- og foreningsliv og sports- og fritidsfaciliteter, som ikke allerede er omfattet af den gradvise genåbning.
- Vi vender tilbage med en plan for hele idrætten, altså den del, der ikke er åbnet endnu, siger Mette Frederiksen med henvisning til, at sundhedsmyndighederne nu skal gennemgå området, så partierne i forbindelse med fase 3 i begyndelsen af juni kan lave en samlet genåbningsplan.
Derudover må diskoteker, spillesteder og natteliv også fortsat holde lukket samt videregående uddannelser, der ikke allerede er åbnet. De kan først se frem til en genåbning i fase 4.
Statsministeren understreger samtidig, at regeringen kan "fravige planen" og rulle dele af den gradvise genåbning tilbage, hvis epidemien blusser op.
Tre regioner får lov at åbne for den offentlige sektor
Region Midtjylland, Region Syddanmark og Region Nordjylland får lov til at åbne op for fysisk tilstedeværelse i den offentlige sektor fra på onsdag.
Men det gælder ikke for de ansatte i Region Hovedstaden og Region Sjælland, hvor man har et markant større smittetryk end i de tre øvrige regioner.
Offentligt ansatte i ikke-kritiske funktioner i Danmark har skullet arbejde hjemmefra, siden Mette Frederiksen den 11. marts annoncerede den omfattende nedlukning af store dele af samfundet.
Partierne er også enige om, at retningslinjerne for besøg på plejehjem, hospice, psykiatri, bosteder og i kriminalforsorgen "tilrettes i det omfang det er sundhedsmæssigt forsvarligt". Det skal aftales nærmere på de enkelte områder på baggrund af retningslinjer fra sundhedsmyndighederne.