Ny aftale sænker priserne på sygehusmedicin

Kampen mod de stigende medicinpriser er dog ikke slut med den nye medicinaftale, understreger sundhedsministeren.

Sunhedsminister Sophie Løhde (V) er blevet enig med Danske Regioner og Lægemiddelforeningen om en ny prisaftale på sygehusmedicin. (Foto: Jeppe BjøRn Vejlø © Scanpix)

Det bliver i de næste tre år lidt billigere for landets sygehuse at købe ny medicin til patienterne.

Det står klart, efter regeringen, Danske Regioner og Lægemiddelindustriforeningen (Lif) er blevet enige om en ny prisaftale på sygehusmedicin.

Aftalen betyder helt konkret, at de officielle listepriser på sygehusmedicin, der allerede er på det danske marked, bliver reduceret med ti procent frem mod 2019.

- Det har ikke været let, men jeg er godt tilfreds med forhandlingsresultatet. Det er den bedste prisaftale, der hidtil er indgået med lægemiddelindustrien, udtaler sundhedsminister Sophie Løhde (V) i en pressemeddelelse.

Vi skal ikke betale mere for sygehusmedicin i Danmark, end de gør i de lande, vi normalt sammenligner os med

sophie løhde (V), sundhedsminister

Derudover vil den nuværende referencemodel for nye lægemidler også blive ændret, så danske sygehuse ikke kommer til at betale mere for ny medicin, end man gør i lande som Sverige, Norge, Finland og Tyskland.

Helt konkret vil priserne på ny sygehusmedicin blive genberegnet, når medicinen bliver introduceret i henholdsvis seks og ni udvalgte europæiske lande.

I dag er det sådan, at medicinpriserne bliver låst fast, når først medicinen er blevet markedsført i tre ud af ni lande, som Danmark sammenligner sig med.

- Vi skal ikke betale mere for sygehusmedicin i Danmark, end de gør i de lande, vi normalt sammenligner os med, udtaler ministeren i pressemeddelelsen.

Der har igennem længere tid været fokus på stigende medicinpriser. Sidste år købte regionernes fælles medicinindkøbsselskab, Amgros, medicin til sygehusene for mere end 7,5 milliarder kroner, og det var for 375 millioner kroner mere end i 2014.

Sundhedsministeren understreger dog også, at kampen mod stigende medicinpriser ikke er slut med den nye aftale.

- Prisaftalen kan være med til at lægge en dæmper på udgifterne til sygehusmedicin, men den skal suppleres af andre instrumenter og initiativer, hvis vi for alvor skal kunne tøjle udgifterne, siger sundhedsministeren.

Sådan er aftalen:

  • Den nye prisaftale for sygehusmedicin løber fra 1. april 2016 til 31. marts 2019. Det er tredje gang, at Sundhedsministeriet indgår en aftale med Lif om et prisloft på sygehusmedicin.
  • Prisloftet for listepriserne på eksisterende sygehusmedicin bliver sænket med 2,5 procent henholdsvis den 1. maj 2016, 1. april 2017, 1. april 2018 og 1. februar 2019.
  • Prisen på ny sygehusmedicin må ikke overstige den gennemsnitlige pris i vores ni referencelande - Sverige, Norge, Finland, Storbritannien, Holland, Belgien, Tyskland, Irland og Østrig.
  • Hvis et nyt sygehuslægemiddel ikke er markedsført i mindst tre af førnævnte lande ved introduktionen i Danmark, fastsættes der et midlertidigt prisloft, når produktet er markedsført i tre lande. Prisloftet bliver genberegnet, når medicinen er blevet introduceret i seks af referencelandene.
  • Nye sygehuslægemidler omfattes af prisreduktionerne i det omfang, markedsføringen i Danmark har fundet sted forud for de ovennævnte skæringsdatoer i aftaleperioden.
  • Det er tredje gang, at Sundhedsministeriet indgår en aftale med Lif om et prisloft på sygehusmedicin.
  • Fakta: Sundhedsministeriet