Ny aftale sikrer udvisningsfængsel på Fyn og 250 ekstra fængselsbetjente

Regeringen bruger sammen med S og DF i gennemsnit 150 millioner kroner ekstra om året på fængselsområdet.

Regeringen har landet en aftale med Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti, der skal sikre flere fængselsbetjente. (Foto: christian Als © Scanpix)

Kriminelle kvinder kan se frem til at udstå deres fængselsstraf i et særligt kvindefængsel i Jyderup, mens kriminelle, udvisningsdømte udlændinge skal rykke direkte ind i et særligt fængsel i Ringe. Et fængsel som regeringen kalder et "udvisningsfængsel".

Det er to af hovedpunkterne i den aftale om fængsler, som justitsminister Søren Pape Poulsen (K) og regeringen her til eftermiddag har lavet med Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet.

Statsfængslet i Jyderup skal indrettes, så det i fremtiden er et fængsel kun for kvinder. Det er et ønske fra justitsministeren, der med kønsopdelingen vil sikre kvindelige indsatte mod overgreb og seksuelle krænkelser fra mandlige medfanger. Initiativet er også inspireret af lande, vi normalt sammenligner os med. I Sverige og Norge har man allerede oprettet særlige kvindefængsler.

- Vi får en kriminalforsorg, der er bedre rustet end den er i dag, siger justitsminister Søren Pape Poulsen.

Udvisningsfængsel i Ringe

Udvisningsfængslet på Fyn kommer til at ligge i Ringe. Her vil udvisningsdømte udlændinge blive placeret særskilt, og de vil ikke få mulighed for at blandt andet AMU-kurser og behandling for narkomisbrug.

Derudover vil partierne bag aftalen intensivere arbejdet med at sikre overførsel af udvisningsdømte kriminelle til afsoning i hjemlandet og regeringen vil også fortsætte arbejdet med at etablere danske fængselspladser i udlandet, hvor udvisningsdømte skal afsone deres straf. Her har Rumænien tidligere været nævnt som et bud.

Foruden de to punkter er parterne enige om at afsætte midler til flere fængselsbetjente. I gennemsnit bliver der årligt tilført 150 millioner kroner ekstra til området over de næste fire år svarende til samlet 600 millioner. De penge skal konkret bruges til flere end 250 ekstra fængselsbetjente og mere sikkerhed for fængselsbetjentene i form af kropskameraer. Altså foruden de overstående hovedpunkter.

- Jeg vil i dag gerne sende ét klart budskab, at vi har brug for mennesker, der har lyst til at arbejde i Kriminalforsorgen, fordi vi får brug for nogle flere.

Vil stoppe klubhuse i fængslerne

Derudover vil aftalepartierne sørge for en bedre adskillelse af bandemedlemmer i mindre afdelinger. Det har blandt andet været et ønske fra Fængselsforbundet og Kriminalforsorgsforeningen, der har set store afdelinger med rockere og bandemedlemmer som ”en slags klubhuse for rockere og bander i fængslerne”.

Et andet punkt i aftalen er såkaldte forstærkningshold, der bliver små grupper på 20 mand øst og vest for Storebælt, der kan sendes ud til fængslerne i spidsbelastningsperioder eller på afdelinger, der kræver særlig opmærksomhed.

- Med aftalen styrker vi sikkerheden og trygheden for vores ansatte i fængslerne, der hver dag løfter en kæmpe opgave. Vi sætter konsekvent ind over for de indsatte, som ikke respekterer spillereglerne, siger Søren Pape Poulsen.

Aftalen vil også betyde nedlæggelsen af fængsler, men hvilke der skal lukkes, vil justitsministeren ikke lægge sig fast på.

- Kriminalforsorgen skal komme med et bud til forligskredsen på, hvad det er for en kapacitet, der skal nedlægges, for det er klart, at vi skal ikke betale for en kapacitet, der ikke er behov for.

Så der kommer til at blive lukket arresthuse og fængsler?

- Det er jo uundgåeligt, når man har mange skærpelser. Vi har færre indsatte, men de er mere rå. Men vi synes, det kræver en god og ordentlig proces, siger Søren Pape Poulsen.

Aftalen løber fra 2018 til 2021 og fastsætter Kriminalforsorgens økonomi.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk