Ny aftale sikrer varmecheck til 320.000 'hårdt ramte' husstande

Regeringen har sammen med en række partier lavet en aftale, der også skal sætte en stopper for brugen af naturgas til opvarmning.

Et flertal i Folketinget har netop præsenteret en ny aftale, der sender tusinder af kroner afsted til dem, der har fået de største ekstraregninger under prisstigningerne på el og gas. (Foto: liselotte sabroe © Ritzau Scanpix)

Stigningen i priserne på naturgas og el er så markante, at et politisk flertal her til formiddag er blevet enige om en håndsrækning til en række 'hårdt ramte danskere' og husstande.

Det fremgår af en ny aftale, som klima- og energiminister Dan Jørgensen (S) netop har præsenteret sammen med støttepartierne Enhedslisten, SF, Radikale Venstre samt Kristendemokraterne, Alternativet og Frie Grønne.

- Vi er blevet enige om, at de danskere, der har størst behov – det vil sige de danskere, der har en varmekilde, hvor man har oplevet meget store prisstigninger samt danskere, der ikke har en årsindkomst, der overstiger 550.000 kroner - de vil automatisk få tilsendt en check på 3.750 kroner, siger Dan Jørgensen.

Pengene er et engangsbeløb.

- Vi ved, at mange danskere er ramt ganske hårdt i den her tid, og der vil vi altså gerne være med til at hjælpe dem, siger han videre.

Ifølge Klima- og Energiministeriet drejer det sig om 320.000 husstande, der lever op til kriterierne for at få den økonomiske håndsrækning fra statkassen.

Målrettet hjælp

De blå partier er ikke med i dagens aftale. For regeringen har det været vigtigt, at der ikke var tale om en generel skattelettelse men om en målrettet hjælp, siger Dan Jørgensen.

- Vi har valgt ikke at lave en meget bred skattelettelse til alle danskere. Jeg mener, at det vil føre til, at vi hjælper mange danskere med et meget lille beløb, hvorimod det, der er behov for, at vi hjælper på en sådan måde, så det kan mærkes.

Også SF's klimaordfører, Signe Munk, glæder sig over aftalen.

- Der er rigtigt mange danskere, som er hårdt ramt af de stigende energipriser, siger hun.

Hun kalder samtidig aftalen for 'både grøn og rød'.

Der er afsat én milliard kroner til at sende den ekstra varmecheck ud.

Naturgasfyr på pension

Aftalen betyder også, at der sættes penge af til at få udskiftet naturgasfyr i de danske husstande. Der afsættes 250 millioner kroner til at udskifte naturgasfyr. De er installeret i omtrent 380.000 danske hjem.

Aftalepartierne er også enige om, at de vil arbejde for et stop for nye installation af naturgasfyr i Danmark. Men det kan ikke ske uden at tage EU med på råd, siger ministeren.

- Det er ikke noget, vi bare lige kan forbyde i Folketinget, da det er reguleret i EU. Men på grund af den her aftale, vil jeg tage til Bruxelles og forhandle med EU-kommissionen om mulige veje dertil, siger Dan Jørgensen.

Det er en beslutning, som glæder Rasmus Helveg Petersen, der er klimaordfører for Radikale Venstre.

- Vi har nu truffet en beslutning om, at vi ikke længere skal varme op med gas i Danmark. Vi er glade for, at beslutningen nu er truffet.

SF's Signe Munk siger, at naturgasfyrene nu 'bliver sendt på pension'.

Staten sparer på højere energipriser

Mens mange danskere altså har fået ekstra store girokort og betalingsopgørelser ind ad døren de seneste par måneder som følge af de stigende priser, så har staten sparet milliarder af kroner.

Besparelsen skyldes, at behovet for at give støtte til vedvarende energi bliver mindre, når energipriserne, og dermed også indkomsten hos de vedvarende energiselskaber, stiger.

Staten til at spare 4,9 milliarder i år, viser Finansministeriets tal.

I løbet af 2021 er elpriserne alene steget med lidt over 275 procent.

Klima-, Energi og Forsyningsministeriet har regnet på, hvad de stigende energiregninger har af betydning for enkelte grupper - afhængigt af, hvordan de fyrer op i deres bolig.

Disse beregninger kan du se herunder: