Ny aftale skal gøre vestkysten til havmøllecentrum

Et samarbejde om udbud af og krav til havvindmøller skal skabe nyt energieventyr i Nordsøen, håber minister.

En ny aftale med alle Nordsølandene vil betyde samarbeje om vedvarende energi og elnet, og ministeren håber på et kraftcenter i Esbjerg og resten af vestkysten. (Foto: søren bidstrup © Scanpix)

En ny aftale mellem Danmark og de resterende Nordsø-lande skal gøre Esbjerg og resten af den jyske vestkyst til centrum for et europæisk eventyr for havvindmøller. Det håber energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt.

Aftalen, der bliver underskrevet i morgen, er en politisk erklæring mellem alle Nordsø-landene og EU-Kommissionen om etableringen af et samarbejde om vedvarende energi og elnet i Nordsøen.

Samarbejdet skal munde ud i fælles EU-regler for havvindmøller og samarbejde om udbud af havvindmøller.

Som reglerne er nu, findes der forskellige krav til, hvordan havvindmøller skal designes alt efter, hvilket lands farvand, de skal stilles op i. Det skal fremover ensrettes.

EU-Kommissionen anslår, at Nordsøen ville kunne dække 4-12 procent af elforbruget i EU. Det vil svare til en udbygning på omkring 100 gigawatt (GW). Til sammenligning er der i dag installeret 7,7 GW i Nordsøen.

Ifølge EU-Kommissionens forskningsprojekt Windspeed, er særligt den danske del af Nordsøen velegnet til havvindmøller på grund af den lave havdybde.

/ritzau/