Ny aftale strammer 'skolelærerparagraf', men sugardating-initiativ har ramt EU-mur

I dag har et flertal præsenteret en ny aftale om digitale krænkelser.

En ny aftale gør det blandt andet strafbart, hvis et barn lokkes til at røre ved sig selv. (Foto: (Grafik) Morten Fogde Christensen)

De sidste mange år har flere sager om digitale krænkelser rystet Danmark.

Med fem konkrete tiltag ønsker et politisk flertal på Christiansborg nu at dæmme op for antallet af digitale krænkelser og straffe dem hårdere.

Aftalen blev i dag præsenteret på et pressemøde af regeringen, SF, Radikale Venstre, Enhedslisten, Konservative og Nye Borgerlige, der står bag aftalen.

- Da jeg var barn, fik vi at vide, at vi ikke skulle tage imod slik fra en gammel mand, der stod nede foran Netto. I dag foregår det lidt anderledes, men opgaven er den samme: Vi skal beskytte børn og unge mod overgreb, lød det fra justitsminister Mattias Tesfaye (S).

De fem tiltag er som følger:

  • En særskilt kriminalisering af grooming af personer under 18 år. Med grooming menes forløb eller forhold, hvor en krænker opbygger en relation til et barn eller en ung med henblik på at begå et seksuelt overgreb senere. Som situationen er i dag, skal der ofte et overgreb til, inden der kan dømmes.

  • Den såkaldte "skolelærerparagraf" udvides, så paragraffen nu også gælder blufærdighedskrænkelse - tidligere gjaldt den kun samleje og andet seksuelt forhold end samleje. Paragraffen skal beskytte børn og unge under 18 år imod seksuelle forhold med de voksne, som har ansvar for deres undervisning, opdragelse eller træning i en idrætsforening.

  • Straffelovens bestemmelse om andet seksuelt forhold end samleje udvides, så den også omfatter scenarier, hvor gerningspersonen får den forurettede til at udføre seksuelle handlinger på sig selv. Dermed sidestilles handlingen med, hvis en gerningsmand selv havde udført et overgreb på den forurettede.

  • Man har besluttet at ændre sproget i de dele af straffeloven, der omhandler materiale med personer under 18 år. Fremover vil ”pornografisk” materiale ændres til ”seksuelt” materiale.

  • Derudover vil man i aftalen undersøge muligheden for at stille krav om aldersverificering til tjenester, der formidler sugardating.

Ny lov ville sandsynligvis have ændret udfaldet af Sofies sag

Til dagens pressemøde var Sofie Larsen også mødt op. Hun var kommet for at fejre dagens aftale.

- Jeg synes, at det er et ekstremt vigtigt emne, der stadfæster, at børn skal have lov til at være børn, siger hun.

Og i Sofie Larsens tilfælde er der en helt særlig grund til, at emnet er så vigtigt.

- For omkring seks-syv år siden havde jeg en sag med min efterskolelærer, der var grænseoverskridende og gennem længere tid opbyggede et forhold til mig.

- Han fik mig til at sende billeder til ham og sendte også selv billeder. Han kom også med berøringer og seksuelle kommentarer.

Alligevel blev efterskolelæreren ikke dømt, fortæller Sofie Larsen.

- Han blev frikendt med den begrundelse, at fordi det var almindelig blufærdighedskrænkelse, så kunne han godt forvente, at jeg havde lyst til det.

Det kunne dog have set markant anderledes ud, da den nye aftale indkluderer blufærdighedskrænkelse under "skolelærerparagraffen" og sidestiller den med andet seksuelt forhold end samleje.

- Det er jo hypotetisk, men der forelå ret klare beviser i form af billeder og beskeder, så jeg tror da, at han med den nye lovgivning ville være blevet dømt.

Frustration over sugardating-punkt

Aftalen er blevet udarbejdet med hjælp fra Digitalt Ansvar, Børns Vilkar og Red Barnet. Og her er der tilfredshed at spore med slutresultatet.

- Dansk lov kommer nu til at beskytte børn markant bedre mod seksuelle overgreb og krænkelser – også på nettet. Vi er så glade for, aftalepartierne har lyttet til Red Barnets forslag om blandt andet en selvstændig groomingparagraf, sagde generalsekretær i Red Barnet Johanne Schmidt Nielsen.

Generalsekretær for Red Barnet Johanne Schmidt-Nielsen var på hjemmebane, da dagens pressemøde blev holdt hos Red Barnet. (Foto: KELD NAVNTOFT © Ritzau Scanpix)

Og hos Børns Vilkår er man i det store hele tilfredse.

- Den nye lovgivning vil betyde, at dem der groomer gør noget ulovligt og kan straffes, udtalte Rasmus Kjeldahl, der er direktør i Børns Vilkår.

Man fornemmede dog også en vis portion skuffelse over aftalens lidt vage formulering om, at "man vil undersøge muligheden for at stille krav til tjenester, der formidler sugardating".

- Jeg glæder mig over den politiske vilje til at aldersverificere, men jeg er noget bekymret over, om det kan lade sig gøre i forhold til EU-lovgivningen.

- Jeg kunne godt tænke mig, at det måske ikke kun handlede om sider, der havde sugardating i navnet. Men også sider, hvor voksne udveksler seksuelle ydelser, men hvor børn i dag i praksis har fri adgang, sagde Rasmus Kjeldahl.

Så sent som sidste måned valgte EU-Kommissionen at blokere for et dansk lovforslag, der havde til formål at regulere de store tech-giganter. Det skyldes, at EU selv arbejder på lovgivning på området.

I podcasten 'De 169 piger' kan du høre, hvordan en række danske piger har oplevet konsekvenserne af seksuel afpresning.

De 169 piger

Juraprofessor: Gør digitale krænkelser sværere, men tech-giganter er urørt

Professor i strafferet ved SDU Sten Schaumburg-Müller kritiserer også, at der ikke tages større landvendinger i forhold til den såkaldte aldersverificering på sider, der formidler sugardating.

- Jeg synes, at formuleringen omkring aldersverificeringen er for vag, og det er skuffende. Jeg er skuffet over, at vi ikke tager fat i – eller får lov til at tage fat i – de her onlinevirksomheder, der tjener styrtende. Det er man fra politisk hold meget bange for at gøre noget ved, lyder meldingen.

Sten Schaumburg-Müller er dog ret overbevist om, at de fire andre dele af aftalen vil få en effekt.

- Det ser meget fornuftigt ud. Maskerne i nettet bliver mindre med den her lovgivning.

Han har dog et enkelt "men", og det knytter sig ikke bare til dagens aftale.

- Vi ser lige nu en markant opkriminalisering på alle mulige områder i samfundet i de her år. Men når der præsenteres aftaler som denne, så følger man aldrig op med flere ressourcer til politiet, til anklagemyndigheden eller til fængslerne. Og det er det altså nogle problemer i, for der kommer mere pres på dem, når der kommer flere kriminelle.

I efteråret kunne DR Nyheder dokumentere minimum otte profiler på hjemmesiden sugardating.dk, hvor personen bag tydeligt skriver, at han eller hun er under 18 år.

Minister: Udfordringer med proces i Bruxelles

Justitsminister Mattias Tesfaye peger også på, at sugardating-lovgivningen er strandet på den EU-lovgivning, som EU er ved at sætte i vandet.

- En af udfordringerne er, at der er en proces i gang i Bruxelles, hvor man diskuterer noget af det samme. Så vi skal lige være sikre på, at den lovgivning, vi vil lave, ikke bliver forhindret af den lovgivning, der er på vej på europæisk plan.

Justitsminister Mattias Tesfaye til dagens pressemøde. (Foto: KELD NAVNTOFT © Ritzau Scanpix)

Hvor lang tid vil det tage?

- Jeg tror ikke, at det bliver afklaret i år. Nu rækker vi ud til Erhvervsministeriet for at finde ud af, hvordan vi får skruet noget lovgivning sammen, som ikke er i strid med det, der bliver vedtaget i Bruxelles, og som kan virke i virkelighedens verden.

- Jeg kan for eksempel godt lide at spille nogle penge på Superligakampe, og der er jo kommet en aldersverifikation, der sikrer, at 12-årige drenge ikke kan spille på en kamp. Så det kan godt lade sig gøre der. Nu skal vi se, om det kan lade sig gøre med sugardating også, siger Mattias Tesfaye til DR.

Lovgivningen forventes at træde i kraft næste år.

Opdateret klokken 11.55 med kommentar fra Sofie Larsen.