Ny Alliance foreslår stram sundhedspolitik

Ny Alliance går ind for en gennemgribende opstramning af indsatsen for at få danskerne til at leve sundere. Det fremgår af forslagene i det nye partiprogram, som i afsnittet om sundhedspolitik ligner SF-politik.

Prisen på grøntsager og frugt skal i sundhedens navn ned. Det foreslår Ny Alliance. (Foto: DR © DR)

Ny Alliance går ind for en gennemgribende opstramning af indsatsen for at få danskerne til at leve sundere.

Frugt og grøntsager skal være billigere. Cigaretter og spiritus skal være dyrere. Og der skal i hele sundhedsindsatsen fokuseres meget mere på forebyggelse.

Det fremgår af det længe ventede politiske program, som Ny Alliances partiledelse med Naser Khader i spidsen vil fremlægge torsdag.

Opstramning

TV Avisen kunne imidlertid onsdag aften løfte sløret for de centrale dele af partiets sundheds-politik. Og her skal der strammes op.

Ny Alliance vil: - sænke priserne på frugt og grøntsager. - hæve priserne på cigaretter og spiritus. - samt oprette et uafhængigt Center for Forebyggelse, der skal højne danskernes sundhed.

- Folk bliver tykkere og tykkere, og der er utroligt mange livsstilssygdomme. Vi skal gøre mere ved forebyggelsen, siger en af partiets stiftere, Gitte Seeberg, til TV Avisen.

Gratis mad til børnene

Partiet peger i sit oplæg på, at der i dag bruges 1000 kroner på behandling i det danske sundhedsvæsen, hver gang der bruges en krone på sundhedsfremme og forebyggelse.

"Vi ønsker at rette op på det misforhold", skriver partiet i sit nye program.

- En af de ting vi vil ændre, er at der skal være gratis mad til alle børn både i børnehaver og i skoler. På den måde kan man fremme sundhedstilstanden, siger Gitte Seeberg til TV Avisen.

SF's politik

Samtidig foreslår partiet, at man sætter momsen på frugt og grøntsager ned for på den måde at ændre folks spisevaner. De manglende penge i statskassen finder partiet ved til gengæld at sætte afgifterne på cigaretter og spiritus op.

- Det er jo rigtigt godt. Det er jo SF's politik, lyder den umiddelbare reaktion på Ny Alliances planer fra SF's formand Villy Søvndal.

- Jeg synes, det er fint, at nogen kopierer SF's politik. Det skal de bestemt ikke have utak for. Så længe de kopierer vores forslag, kan vi jo ikke undgå at blive enige, fortsætter han.

Sund fornuft

Gitte Seeberg er helt på det rene med, at Ny Alliances forslag ikke alle sammen er lige splinternye.

- Vi tager det bedste fra forskellige forslag. Vi synes, at det her forslag er sund fornuft. Der er ingen tvivl om, at hvis man spiser mere frugt og grønt, og hvis børnene får ordentlig mad i skolen, så vil vi på lang sigt spare utroligt mange sundhedsudgifter.