Ny barselsordning sikrer selvstændige med op til 12.000 kroner: 'Det vil give ro i sjælen'

De ekstra par tusind kroner om måneden vil gøre en stor forskel for 31-årige Line Holm Hansens virksomhed.

Line Holm Hansen har måttet sige sit lokale op i virksomheden for at spare penge under barslen (privatfoto).

Der gik kun to uger, fra Line Holm Hansen havde født sin første søn Theodor, til hun igen var klar til at tilbyde onlineklienter et personligt træningsforløb.

Som selvstændig personlig træner havde Line Holm Hansen nemlig ikke råd til at leve af det beløb, hun kunne få i barselsdagpenge.

- Det handlede om at komme hurtigt i gang, sådan at jeg kunne klare det økonomisk, siger hun.

Men nu får hun og andre selvstændige mulighed for flere penge mellem hænderne, når de går på barsel.

Selvstændige - både mænd og kvinder - bliver nemlig omfattet af den fælles barselsordning barsel.dk på linje med private virksomheder.

Det betyder, at selvstændige, ud over barselsdagpenge, kan få kompensation til eksempelvis at dække faste udgifter i deres egen virksomhed, mens de er på barsel.

Og det glæder 31-årige Line Holm Hansen, der til daglig tilbyder træningshold og personlig træning og kostforløb.

- Jeg tænker, at det vil hjælpe sådan en som mig og dem, der tjener omkring det samme. Det vil give lidt mere ro i sjælen, siger hun.

Beløb afhænger af indkomst

I alt kan selvstændige med den nye ordning få op til 12.000 kroner om måneden ud over barselsdagpengene. Beløbet afhænger af, hvor meget man tjener.

For Line Holm Hansen ville nogle ekstra tusind kroner have stor betydning. Hun er nu på barsel med sin anden søn, Huxi på to måneder. Og en stram økonomi har betydet, at hun har måttet træffe nogle svære valg.

- Jeg har sagt mit lokale op for at mindske faste udgifter til at lave holdtræning. Men kunne jeg få nogle tusind mere om måneden, så kunne det gøre en forskel, siger hun.

- Efterfølgende skal jeg ud at finde et igen.

Line Holm Hansen planlægger at være på barsel i seks måneder og derefter vende tilbage til jobbet.

Men hun ville gerne have endnu længere tid med sin yngste søn.

- Jeg ville gerne holde en længere barsel - en normal længde barsel. Ikke bare en fem-seks måneder, for denne her tid får man ikke igen. Det er jeg ked af i forhold til Theodor, at jeg ikke fik, siger hun.

Godt for ligestillingen

Bag aftalen om en ny barselsordning står regeringen, SF, Enhedslisten, Alternativet og De Radikale.

Ønsket er at skabe bedre vilkår for selvstændige. Og så håber beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S), at ordningen vil få flere kvinder til at starte virksomhed.

- Jeg både tror og håber på, at det her vil være både en stor hjælp og et stort skridt i den rigtige retning for bedre ligestilling generelt, men også for at fjerne de barrierer, der er for, at kvinder starter forretning op, siger han.

Barsel var ikke en barriere, der kunne afholde Line Holm Hansen i at starte virksomhed op. Det gjorde hun, flere år inden hun blev gravid.

Men tankerne om økonomien fyldte meget, da hun først blev gravid.

- Jeg tænkte 'holy shit - jeg er nødt til at være på barsel så kort tid som muligt'. Kan jeg nøjes med et halvt år? Fordi jeg var bange for, at virksomheden ikke ville overleve, siger hun.

Og hun tror også, at det økonomiske aspekt har betydning for, om andre kvinder, der planlægger børn, vil springe ud i at starte virksomhed.

- Jeg tror, at man tænker, at det er for presset økonomisk. Det er nok både i forhold til barsel og at tro på sig selv. Men det fylder meget, om man kan klare den med børn, siger hun.

Jubel i brancheorganisation

Hos SMV Danmark - der er brancheorganisation for små og mellemstore virksomheder - klapper man i hænderne over aftalen.

De håber, at det vil få betydning for antallet af særligt unge kvinder, der springer ud som selvstændige, siger Alexander Nepper, politisk chefkonsulent i SMV Danmark.

- Når det kun er otte procent af nye virksomheder, der bliver stiftet af kvinder under 35, så er det jo ikke, fordi kvinder ikke har talent og gode idéer. Så er det, fordi der er en barriere i det at få børn og være selvstændig.

- Og den barriere bliver nedbrudt med dagens aftale, siger han.

Forslaget til den nye ordning skal nu sendes i høring. Det forventes at blive fremsat i Folketinget i november og træde i kraft januar 2021.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk