Ny beregning fra regeringen: HK’er får mindre skattelettelse end direktøren

Økonomer er kritiske over for regeringens regnemetoder i forhold til, hvem der får mest gavn af skattelettelser. Nu har Finansministeriet fremlagt et nyt regnestykke.

Finansminister Kristian Jensen (V) fremlagde torsdag regeringens finanslovsudspil. Hans ministerium har nu fremlagt en ny beregning over, hvilken familietype der relativt får mest ud af skattelettelser. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Efter kritik fra flere økonomer fremlægger regeringen nu en ny beregning af, hvem der får mest ud af deres skattelettelser.

I det nye regnestykke har regeringen beregnet på den måde, som man plejer at gøre – og som en stribe førende økonomer påpeger er den mest retvisende – nemlig før udgifterne til bolig er trukket fra.

Regeringens konklusion er, at en HK’er får mindre ud af skattelettelsen end direktøren - altså både i procent og i kroner og øre.

Regeringen oplyser til DR Nyheder, at en HK'er dermed kun får 3,4 procent i skattelettelse, mens direktøren får 4,9 procent, hvis regeringen kommer igennem med sit skatteudspil. Altså overhaler direktøren med millionlønnen HK'eren med en årsindkomst på 215.000 kr.

I det regnestykke, som regeringen hidtil har brugt, og som finansminister Kristian Jensen (V) understreger er et retvisende billede, fik en HK'er mest. Nemlig 7,1 procent mod 5,7 til direktøren.

Når regeringen først kom frem til, at HK'eren fik relativt mere i skattelettelse end direktøren, skyldes det, at den i sit regnestykke har indregnet, at HK'eren og direktøren har de samme udgifter til bolig: 6.300 kr. Men det er helt urealistisk, har flere eksperter påpeget, og blandt andet henvist til, at en direktør normalt bor i et dyrere hus end en kassedame.

Finansminister Kristian Jensen (V) afviste onsdag aften i TV Avisen, at regeringen har forsøgt at skjule noget med sit nye udspil til skattelettelser.

- Den kritik er mest af alt mudderkastning, sagde han til DR Nyheder.

Og han understregede, at han stadig mener, at det mest retvisende billede af, hvem der får mest ud af skattelettelser, er HK'eren.

En konklusion, som statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), allerede slog fast mandag aften.

- Dem, der får relativt den største skattelettelse i det, vi lægger frem i morgen, det er folk på almindelige overenskomstmæssige vilkår. Det er en HK’er for eksempel. Det vil være hende, der relativt får mest ud af det, sagde statsministeren i TV Avisen.