Ny boligaftale skal sikre 22.000 flere billige boliger

Almindelige mennesker skal kunne bo rundtom i landet, også de steder, hvor det i dag er meget dyrt, siger boligministeren

Indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek præsentere boligpakke ved et doorstep i København fredag den 26. november 2021 (Foto: NILS MEILVANG © Ritzau Scanpix)

Nu kommer der flere almene boliger, studieboliger og særligt billige boliger til socialt udsatte landet over - fra nye boliger på Christiania til rundt i landets ø-kommuner.

For i dag har regeringen i samarbedje med SF, Enhedslisten, Dansk Folkeparti og Kristendemokraterne indgået en ny boligaftale.

En aftale som indenrigs- og boligministeren er godt tilfreds med:

- Jeg er rigtig glad for, som boligminister, at kunne fortælle, at vi har landet en aftale om Fonden for blandede byer, hvor vi afsætter samlet set 10 milliarder kroner til billige boliger og blandede boligområder, siger Kaare Dybvad Bek (S).

Fonden skal sikre, at der kommer cirka 22.000 billigere boliger på tværs af landet - halvdelen i hovedstadsområdet og resten fordelt ud blandt større og mindre byer.

De mange boliger kommer dog ikke lige med det samme, siger boligministeren.

- I forhold til tidspunktet for hvornår boligerne kommer, så vil det jo være noget, som tager nogle år, hvor man først skal lokalplanlægge og sætte det i gang, forklarer Kaare Dybvad Bek (S).

Han fortæller, at det er muligt at søge fonden løbende.

- Så de steder, hvor man for eksempel har hjemløse problemer, der fordeler vi de særligt billige boliger ud fra, hvor mange hjemløse der er. Så selvfølgelig vil der være en stor del i hovedstaden, men der vil også være meget i Aarhus og i de større provinsbyer, hvor man har udfordringer med hjemløshed, siger boligministeren.

De mange nye boliger skal finansieres af en ny fond, der frem mod 2035 får tilført 10 milliarder kroner fra Nybyggerifonden.

En bred aftale

Regeringen kom med deres boligudspil tilbage i oktober - og nu har flere af Folketingets partier så forhandlet en aftale på plads.

Og i Dansk Folkeparti er man glade for at have landet en social og geografisk afbalanceret aftale.

- Vi får billige boliger i hele Danmark - og ikke kun i hovedstaden. Vi får boliger på Christiania og på de små øer, og så gør vi også noget for de hjemløse, sagde Alex Ahrendtsen (DF), der er boligordfører for partiet.

Også SF er begejstret for, at der nu bliver gjort noget for, at flere familier kan bo i storbyerne til mere overkommelige priser.

- Med den her aftale sikrer vi, at vi får flere billige familieboliger, især i storbyerne, hvor boligpriserne skriger til himlen. Vi er også glade for, at vi får bygget 4.000 studieboliger i København, sagde boligordfører Halime Oguz (SF).

Hos Enhedslisten er man yderst tilfreds med den måde, pengene bliver disponeret på i aftalen, sagde partiets boligordfører Søren Egge Rasmussen.

- Vi får prioriteret at løse ungdomsboligproblemet, og vi får afsat penge, der skal gøre det muligt at genbruge bygninger til almene boliger. Nu er det op til kommunerne og boligforeningerne at spille med og lave ansøgningerne, og se mulighederne i den her aftale.

Et af regeringens egne støttepartier, nemlig Radikale Venstre, er dog ikke med i aftalen.

- Radikale Venstre har siddet med, og har også fået nogle markante fingeraftryk på aftalen, men har til sidst valgt at stå udenfor aftalen, siger boligminister Kaare Dybvad Bek.

Boliger til hjemløse

I den nye boligaftale er der også et øget fokus på hjemløse. Med aftalen afsættes der penge til, at huslejen sættes ned i 1.800 allerede eksisterende almene boliger, og at der bygges 2.250 nye boliger.

I alt kommer der til at skulle være 4.050 'særligt billige boliger', der alle skal have en husleje på 3.500 kroner, som kommunerne rundt omkring får fuld anvisningsret til.

Det vil allerede kunne mærkes nogen steder, når loven bliver vedtaget næste år.

Og det er noget, som vækker stor tilfredshed hos SF.

- Vi som et rigt samfund skal ikke have hjemløse i Danmark. Det her er et meget ambitiøst tiltag for at løse hjemløseproblematikken, siger Halime Oguz (SF).

Men der skal være styr på opholdstilladelsen, hvis du som hjemløs mangler en bolig.

- Vi vil ikke åbne ladeporten for, at alle fra EU bare kan flytte herop og komme forrest i boligkøen. Vi vil sikre os, at de har lovligt ophold i Danmark. Og vi vil sikre os, at folk fra tredje lande flytter til EU, får opholdstilladelse i Tyskland, og så kommer forrest i boligkøen i Danmark. Det sker ikke med den her aftale, siger Alex Ahrendtsen (DF).

Udover et øget fokus på hjemløse i den nye boligaftale, så har regeringen, med social- og ældreminister Astrid Kragh i spidsen, også indgået en aftale med de samme partier om en markant omlægning af hjemløseindsatsen.

FacebookTwitter