Ny fødevareminister talte til traktordemonstranter: 'Det svarer lidt til, når svigermor sniger sig med til polterabend'

Rasmus Prehn forsøgte sig med afvæbnende humor foran vrede landmænd i Hjørring.

Den nye fødevareminister, Rasmus Prehn (S), var mødt op i Hjørring og talte til de vrede landmænd fra en blokvogn. (Foto: René Schütze © Scanpix)

Det var med 'to lyttende ører', at regeringens nye minister for landbrug, fødevarer og fiskeri i dag havde bebudet sin ankomst til traktordemonstration i Hjørring.

Men fra talerstolen måtte Rasmus Prehn (S) også erkende, at flere hundrede vrede landmænd næppe var det letteste publikum for en ministers første officielle tale uden for Slotsholmen i København.

- Der er dem, der har forsøgt at advare mig imod at komme her i dag, og sagt 'lad nu være', 'hvad tænker du på', 'er det ikke for farligt', sagde Prehn.

- Jeg har tænkt på, at det svarer lidt til, når svigermor forsøger at snige sig med til en polterabend. For I er meget kritiske over for os i regeringen. Og man kan godt synes, at det er lidt træls, at der kommer en af dem, lød det fra ministeren.

Analogien udløste et øjeblik afvæbnende latter på Park Vendia i Hjørring, men kun for en kort bemærkning.

'Få Mette til at gå af', råbte en af tilskuerne med henvisning til statsminister Mette Frederiksen (S) og afbrød dermed Rasmus Prehn, der var ved at forklare vigtigheden af samarbejde og tillid.

- Så kan jeg høre, at der er mishagsytringer derude, og folk, der opfordrer nogen til at gå af og andet. Jeg tror, det er er vigtigt, når man har et demokrati, at man mødes og har dialogen og taler med hinanden, sagde han.

Prehn: Aristoteles frem for Trump

Rasmus Prehn måtte flere gange undervejs lade sig afbryde af tilråb fra forsamlingen i Hjørring.

'Ingen er over loven', lød det blandt andet med henvisning til, at regeringen ikke havde sikret sig lovhjemmel, da man påbegyndte aflivningen af op mod 17 millioner mink.

- I skal vide, at regeringen kun har haft et eneste ønske, og det er at sikre folkesundheden. Og i det arbejde er der begået fejl, sagde han.

  • Jacob Hjorth var en af de demonstrerende landmænd, der havde taget traktoren med. (Foto: René Schütze © Scanpix)
  • 400 traktorer kører i optog i protest mod regeringen. (Foto: René Schütze © Scanpix)
  • Der var skilte i alle afskygninger og mange vrede landmænd. (Foto: René Schütze © Scanpix)
  • Generelt luftede folk, deres utilfredshed med statsministeren. "Lås hende inde," mente denne bilist. (Foto: René Schütze © Scanpix)
  • Landmændene er især vrede over den måde, som minkavlerne er blevet behandlet på. (Foto: René Schütze © Scanpix)
  • Fødevareminister Rasmus Prehn (S) gav sig tid til at gå en tur på pladsen og tale lidt med de utilfredse landmænd. (Foto: René Schütze © Scanpix)
  • Ministrens tale blev både modtaget med klapsalver og utilfredse tilråb. (Foto: René Schütze © Scanpix)
1 / 7

- Det har vi også sagt undskyld for og er ved at rette op på det, lød det fra Rasmus Prehn.

I sidste weekend var omkring 500 landmænd samlet i landets største byer i protest mod regeringens håndtering af minksagen.

På scenen i Rådhusparken i Aarhus var der hårde ord fra Venstres næstformand, Inger Støjberg, da hun talte om at "dræne sumpen fyldt med Mette Frederiksens magtarrogance".

En situation, som Rasmus Prehns bemærkede i dag i sin tale i Hjørring.

- Jeg kan forstå, at Inger støjberg talte om at dræne sumpen. Hun citerede Trump, nåh nej, det var Reagan, sagde han med henvisning til Støjbergs efterfølgende forklaring.

- Jeg vil hellere citere Aristoteles (græsk filosof, red.), der sagde, at den eneste måde at undgå fejl er, hvis man ingenting gør, ingenting siger eller ingenting er. Derfor vil jeg sige til jer, at det er menneskeligt at fejle.

Minister på ugentlige besøg

Dagens fremmøde ved traktordemonstrationen bliver langt fra det eneste besøg i landbruget, som den nye minister kommer til at foretage i den næste tid.

Tidligere på ugen bebudede han, at han som minister for fødevarer, landbrug og fiskeri har afsat tid i kalenderen til at komme rundt i landet og besøge det erhverv, han er minister for, en til to gange om ugen.

Op til dagens fremmøde i Hjørring, hvor han desuden er opstillet, sagde han til DR Nyheder:

- Jeg vil komme med et signal om, at vi står over for virkelig vigtige beslutninger i Danmark. Vi skal have lavet en grøn landbrugsreform, og vi skal have lavet brexit-aftale, som gør, at vores fiskerierhverv kan komme trygt ud på den anden side.

Fiske-slagsmål med briterne

I slutspillet om en handelsaftale med Storbritannien, der trækkes helt ud af EU's indre marked 1. januar, er fiskeriet en af de helt store knaster, hvor parterne slås om, hvor meget medlemslandene skal have lov til at fiske i de britiske farvande.

På landbrugsområdet er der også lagt op til afgørende beslutninger, når der i starten af det nye år skal forhandles om en landbrugsreform, der skal være med til at indfri EU's målsætning om at blive klimaneutral i år 2050.

- Der er det vigtigt, at vi står sammen som nation, at vi samarbejder om tingene og har en fornuftig dialog frem for en konflikt. Og derfor rækker jeg en hånd ud til dialog ved at møde frem til demonstrationen, lød det fra Rasmus Prehn før traktordemonstrationen.

Omkring 400 traktorer var troppet op i Hjørring. (Foto: René Schütze © Scanpix)

Ringberg: Prehn på svær opgave

På den lidt længere bane har regeringen også brug for landbrugets opbakning.

I det nye år skal regeringen nemlig præsentere sit forslag til, hvordan landbruget skal bidrage til den grønne omstilling.

Forslaget om forbedringer for naturen og mindre udledning af drivhusgasser skulle have været præsenteret i denne måned, men er på grund af coronakrisen udskudt til det nye år.

Og der er meget på spil for regeringen, forklarer DR's politiske analytiker Jens Ringberg.

- Det er statsminister Mette Frederiksens udtalte ønske, at regeringen har et godt forhold til landbruget, og derfor er det Rasmus Prehns opgave at sikre opbakning fra landbruget, når regeringen laver klimaplan for landbruget og får styr på aftalerne med EU om Storbritannien om fiskeriet oven på brexit.

Anstrengt forhold

Jens Ringberg kalder regeringens forhold til dele af landbruget for "anstrengt" oven på minksagen.

Men det afgørende er, at man er på talefod med landbrugets etablerede organisationer, siger DR's politiske analytiker.

- Og så må man leve med, at de mere oprørske grupper er meget sure.

Set i det lys har den nye minister, Rasmus Prehn, bedre chancer for at lykkes end sin forgænger, Mogens Jensen, vurderer Jens Ringberg.

- Rasmus Prehn er på en svær opgave, men han har én vigtig forudsætning for at klinke skårene til landbruget. Han er ny på posten.

Facebook
Twitter