Abort-spørgsmålet har martret Kristendemokraterne i årevis. Men det skal være fortid nu, hvis det står til partiets nyvalgte formand, Jeppe Hedaa.
Han vil slette en meget omdiskuteret formulering om abort i partiets principprogram.
Og hvis ikke det sker, så vil han ikke være formand for partiet.
Det siger han i dagens udgave af DR's politiske podcast, Slotsholmen.
Lige nu lyder det i Kristendemokraternes principprogram, at "abort er overgreb på menneskeliv", og at "loven om fri abort er principielt uacceptabel".
Formuleringer, som også tidligere partiformænd har forsøgt at lægge afstand til.
Principprogrammet er da heller ikke lige til at finde på partiets hjemmeside - men kan søges frem ved en søgning.
Og af Kristendemokraternes vedtægter fremgår det, at principprogrammet er "partiets overordnede program" - og at det kun kan ændres og vedtages, når partiet holder landsmøde.
Jeppe Hedaa betoner, at principprogrammet er kommet i "skammekrogen" og derfor ikke ligger tilgængeligt. Da han bliver konfronteret med, at det nemt kan søges frem, lyder svaret:
- Det er ikke rigtigt. Det kan du ikke se nogen steder på vores hjemmeside.
Jeg har lige gjort det, inden vi kom herind.
- Altså lige slået op på vores hjemmeside og fundet vores principprogram?
Ja, jeg har lige gjort det.
- Det er sat I skammekrogen det principprogram indtil oktober (hvor partiet holder landsmøde, red.).
Skal det ud af principprogrammet?
- Ja.
Så til oktober - på jeres landsmøde - der kommer den sætning ud?
- Det er mit håb. Og det kan også være, jeg kommer tilbage og siger; "Undskyld jeg har forstyrret jer i det her halve år".
Så du kan ikke være formand for et parti med det principprogram?
- Nej, det kan jeg ikke.
- Det er lige nøjagtig de her ting, jeg gerne vil have gjort op med – og som vi vil bruge de næste seks måneder på. Jeg vil gerne have løftet vores etiske holdning til, hvad der er rigtigt og forkert, op på et niveau, hvor vi er flere der kan se os i det, siger Jeppe Hedaa.
Meldte sig ind i partiet igen for at blive formand
Den 58-årige Jeppe Hedaa, der er it-erhvervsmand og formand for menighedsrådet for Københavns Domkirke, blev valgt som ny partiformand uden modkandidater på et ekstraordinært landsmøde i weekenden.
Men han var faktisk slet ikke medlem af partiet, da formandsambitionerne begyndte at spire i ham, fortæller han også i Slotsholmen.
Godt nok var han medlem i en årrække for et par årtier siden og sad også i hovedbestyrelsen, men da travlheden i hans virksomhed voksede, meldte han sig ud.
Han meldte sig først ind igen, efter daværende formand Marianne Karlsmose på vej ud af døren sagde, at hun syntes, at partiet skulle "se realiteterne i øjnene" og opgive drømmen om at komme i Folketinget og i stedet fokusere kræfterne på kommunal- og regionspolitik.
Det synes Jeppe Hedaa ikke var den rigtige strategi - og det snakkede han en aften med en anden tidligere formand for partiet om.
- Jeg havde faktisk ikke noget kreditkort på mig den aften, hvor jeg sad sammen med en tidligere partiformand. Så han lånte mig sit kreditkort, for at jeg kunne blive meldt ind. Og jeg tror faktisk, han står på den automatiske betaling stadigvæk, siger Jeppe Hedaa med et grin.
Vil ikke i Folketinget "for enhver pris"
Udover et opgør med abort-modstanden i partiet vil Jeppe Hedaa gøre Kristendemokraterne til "Danmarks grønneste parti".
- Vi kommer med nogle ret aggressive forslag – på lørdag kommer der et ret hidsigt miljøforslag, siger Jeppe Hedaa og løfter sløret for, at partiet nok vil foreslå atomkraft i Danmark som led i klimakampen.
Men ”hidsige miljøforslag” – er det det, der skal få jer ind i Folketinget?
- Ja, det er det.
Er det virkelig strategien for at komme i Folketinget? Dér, hvor I skal have en ene-position, der gør, at I bliver valgt ind?
- Jeg er ikke så bimmel-vild med nødvendigvis at komme i Folketinget for enhver pris, siger Jeppe Hedaa og fortsætter:
- Jeg synes, det er et usundt princip at være så resultatorienteret. Jeg tror på, man skal være indsatsorienteret. Det handler om at tage fat i samfundets udfordringer og arbejde seriøst med dem. På et tidspunkt vil der være nogle vælgere, der siger, at de vil have tillid til os.
Kristendemokraterne har ikke nået spærregrænsen på to procent for at komme i Folketinget ved seks valg i streg. Ved det seneste valg i efteråret fik partiet 0,5 procent af stemmerne.