Ny forsvarschef kommer fra hæren

Brigadegeneral Peter Bartram bliver ny forsvarschef. Bartram kommer fra hæren, så regeringen fik ikke en civil på posten i denne omgang.

Brigadegeneral Peter Bartram er udnævnt som ny forsvarschef, efter at ministeriet også har ledt efter mulige emner til stillingen i erhvervslivet. (Foto: © Nils Rosenvold, Scanpix)

Selv om regeringen ledte efter en ny forsvarschef i erhvervslivet, har den udpeget en person med militær baggrund.

Brigadegeneral Peter Bartram bliver ny forsvarschef og dermed øverste militære chef i Danmark og rådgiver for forsvarsministeren. Bartram har en baggrund i hæren. Senest har han haft et job som assisterende stabschef ved Natos Allied Command i USA

- Han er, synes vi, rigtig godt rustet til at indgå i modernisering af det danske forsvar og det danske forsvars ledelse, siger statsminister Helle Thorning-Schmidt.

Havde søgt efter civile ledere

Nick Hækkerup har ellers slået stillingen op i flere dagblade og søgt efter en ny forsvarschef, der ikke behøvede at have stjerner på skuldrene. Og det har været fremme, at ministeriets konsulentbureau har kontaktet ledere i erhvervslivet og opfordret dem til at søge stillingen.

Det er set som en klar markering om, at Forsvarsministeriet efter flere skandalesager i forsvaret vil have mere kontrol med sin forsvarschef. Nick Hækkerup har også talt for, at Forsvarskommandoen skal lægges sammen med Forsvarsministeriet.

Kravet var dog, at den ny forsvarschef skulle have militær erfaring, kendskab til ledelse på højt niveau og have deltaget i internationale opgaver.

Bartels til NATO

Posten er blevet ledig, fordi den nuværende forsvarschef, Knud Bartels, har fået job i Nato som formand for alliancens militærkomité. Da Knud Bartels i 2009 blev valgt blandt 21 ansøgere til posten, kom han også fra Nato, hvor han var Danmarks militære repræsentant.

Der var også 21 ansøgere til posten i denne omgang.