Ny grænseåbning: Danskere i udlandet kan tage ægtefæller og børn med ind

Ferie og familiebesøg er nu anerkendelsesværdige formål for udlandsdanskere og deres nærmeste familie.

Tætte familiemedlemmer til udlandsdanskere må komme med ind i Danmark, når næste fase af grænseåbningen træder i kraft 15. juni. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

15. juni får danskere, der bor i udlandet, lov til at tage deres nærmeste familie med til Danmark på ferie eller for at besøge bedsteforældre, søskende og venner.

Det siger justitsminister Nick Hækkerup (S).

- Vi er i gang med at åbne Danmark igen. Kontrolleret og klogt. Det vil vi også gøre fra den 15. juni, hvor vi åbner for turisme fra Tyskland, Norge og Island, og der vil vi også give mulighed for, at udlandsdanskere kan få deres ægtefæller eller familie til Danmark på ferie eller for at besøge venner eller familie i Danmark, lyder det fra ministeren under spørgetid i Folketinget onsdag.

Indtil nu har udlandsdanskernes ægtefæller, samlevere og børn, som ikke har dansk statsborgerskab, kun kunne opholde sig midlertidigt i Danmark for at arbejde.

I Rigspolitiets retningslinier stod der indtil i går:

- Disse udenlandske familiemedlemmer kan dog ikke indrejse, hvis formålet alene er turisme, ferie eller fx et besøg hos venner eller familie.

Allerede nu er den del slettet fra retningslinierne.

Nu anses det som et anerkendelsesværdigt formål for indrejse, hvis man er ægtefælle, samlevende og barn til en udlandsdansker og indrejser sammen med den danske ægtefælle/samlever/forælder for et korterevarende ophold, skriver Rigspolitiet.

Større åbning for EU-borgere

For udlandsdanskere i det meste af verden er det dog kun den aller tætteste familie, der må tage med til Danmark - æftefæller, samlevere og børn.

Bor en del af familien i et andet EU-land eller i Storbritannien, er kredsen dog større.

- For resten af EU og for Storbritannien udvider vi den gruppe, som kan komme til Danmark, fordi man er nært tilknyttet, siger Nick Hækkerup til DR Nyheder efterfølgende.

- Det er ikke bare ægtefolk men også kærester, forlovede og samlevere. Relationen kan også være børn, børnebørn og bedsteforældre, fortsætter han.

Regeringen arbejder ifølge ministeren på, hvordan man kan åbne for relationer i tredjelande.

Men grænseåbningen er en fin balanceøvelse, der skal ske samtidig med at smittetrykket i Danmark er under kontrol, påpeger ministeren.

- Og rundt omkring i verden er der nogle markant andre smittetryk end i Danmark, påpeger Nick Hækkerup.

I overskriften på denne artikel stod det tidligere, at også børnebørn til udlandsdanskere får lov at komme ind i landet. Da ministeren senere præciserede, at det kun gælder for danskere med nære relationer i andre EU-lande, er dette blevet rettet.