Ny hastelov på vej: Regeringen vil sende håndsprit-tyve i fængsel

Regeringen vil hæve strafferammen for corona-kriminalitet. Støtteparti stemmer imod, og ekspert tvivler på behovet.

Regeringen vil nu fordoble og i visse tilfælde firedoble strafferammen for at begå forbrydelser, der har en direkte sammenhæng med den nuværende coronakrise.

Det siger justitsminister Nick Hækkerup (S) på et pressemøde her til eftermiddag.

Dels drejer det sig om økonomisk kriminalitet forbundet med de hjælpepakker, som regeringen har lanceret for at række hånden ud til nødlidende virksomheder.

Snyder virksomhederne med hjælpen, vil strafferammen være fire gange så hård som normalt.

Regeringen har imidlertid endnu ingen eksempler på, at nogle virksomheder har forsøgt at snyde med hjælpepakkerne, erkender justitsministeren.

- Men det vil have overordentligt hårde konsekvenser for dem, der begår forbrydelsen, siger Nick Hækkerup.

Derudover skal det udløse dobbeltstraf at stjæle værnemidler som håndsprit og mundbund, mens tyveri fra hospitaler og apoteker som udgangspunkt skal koste en kortere fængselsstraf på mellem 10 og 30 dages fængsel. Ubetinget.

- Fremadrettet vil man komme i fængsel, hvis man begår den forbrydelse, siger Nick Hækkerup.

Der er ingen nedre bagatelgrænse, oplyser Justitsministeriet.

V-forslag om håndsprit-tyveri kan ende med fængsel

Det er et forslag, som Venstres retsordfører Inger Støjberg tidligere har fremsat. Det skete efter, at flere sygehuse havde meldt om tyverier af håndsprit og mundbind, og fordi tricktyve havde banket på hos ældre borgere og sagt, at de var fra sundhedsvæsenet.

Der er siden den 1. marts 2020 registreret 16 anmeldelser om forsøg eller fuldbyrdet tyveri, indbrud eller lignende vedrørende værnemidler, viser tal fra Rigspolitiet.

Allerede nu tegner der sig et flertal bag regeringens lovforslag. Foruden Inger Støjberg støtter også Enhedslisten og SF op om lovforslaget. Lovforslag skal hastebehandles i Folketinget allerede i morgen torsdag og træder efter planen i kraft på tirsdag.

SF forventer også at støtte lovforslaget.

- Vi skal have nærlæst forslaget, men jeg er enig i, at der skal gribes hårdt ind overfor dem, som bruge covid19 til at begå kriminalitet for egen vindings skyld. Det er simpelthen forkasteligt, hvis man vil svindle andre, stjæle værnemidler eller misbruge de store hjælpepakker, som samfundet yder i denne svære tid, siger SF’s retsordfører Karina Lorentzen.

-Det er vigtigt, at når samfundet yder store hjælpepakker, at der også følger modkrav med om, at de anvendes til de formål, de er afsat til, siger SF’s retsordfører Karina Lorentzen.

Støtteparti stemmer imod

Det eneste parti, der ikke umiddelbart støtter forslaget, er regeringens støtteparti Radikale Venstre. Her er retsordfører Kristian Hegaard særdeles skeptisk, selvom han kalder det 'grotesk, at der er mennesker, der stjæler håndsprit fra hospitalerne.'

- Vi har brug for at kende mere til indholdet i hasteforslaget. Hvad skal straffen øges til? Fra hvilket niveau i dag?, siger han.

- Som jeg forstår omfanget af problemet med indtil videre 16 anmeldelser om tyveri, som primært går på smårapserier som en enkelt dunk sprit fra et toilet, har jeg svært ved at se, at det løses med en dobbeltstraf, lyder det fra Kristian Hegaard.

Kristian Hegaard fra Radikale Venstre er den eneste retsordfører, der er imod lovforslaget. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Et andet af regeringens støttepartier, Enhedslisten, er derimod med i aftalen. Retsordfører Rosa Lund erkender dog, at forslaget ikke er 'groet i Enhedslistens baghave'.

- Jeg tilhører normalt ikke den religion, der tror på, at strengere straffe virker. Men det er et vigtigt signal at sende i disse tider, at man ikke skal stjæle værnemidler, siger hun.

Enhedslisten betegner det imidlertid som 'sindssygt afgørende', at straffen for økonomisk kriminalitet med hjælpepakkerne nu firedobles.

- Det er økonomisk kriminalitet og hamrende usolidarisk, siger retsordfører Rosa Lund.

Juraprofessor tvivler på effekt

Hvis lovens formål er at afskrække nogen fra at stjæle håndsprit og mundbund, så er behovet for loven til at overse, mener professor i strafferet Jørn Vestergaard.

- Efter de almindelige principper for strafudmåling har domstolene i dag god mulighed for at skærpe straffen i tilfælde, hvor tiltalte på en særlig krænkende måde har udnyttet en krisesituation.

- Landets anklagere og dommere følger jo også med i situationen og udviklingen, så de formastelige, som man får fat i, skal nok få deres bekomst efter fortjeneste, lyder det fra Jørn Vestergaard.

Han tvivler dermed på, at loven vil være særlig effektfuld. Også fordi, at strafferene for simpelt tyveri i dag ikke er særligt høje.

- Tyveri af genstande til nogle få hundrede kroner takseres normalt til en mindre bøde, så en ordning med dobbelt op vil nok ikke gøre den store forskel. Så der er næppe behov for et lovgivningemæssigt initiativ, siger Jørn Vestergaard.

Juraprofessoren fra Københavns Universitet medgiver dog, at en 'politisk markering' af kriminalitet forbundet til den nuværende krise godt kan være på sin plads, fordi corona-forbrydelser lige nu virker 'særligt stødende'.

Hækkerup: Det handler om signalet

Og det er netop det argument, Nick Hækkerup bruger til at forsvare lovforslaget. Direkte adspurgt om det vil stoppe nogen fra at stjælpe håndsprit, siger han, at det handler om straffølelse.

- Det er et rigtigt godt spørgsmål. I virkeligheden handler straf også om, at markere offentlig afstandtagen fra en handling. Vi har et håb om, at det vil gøre et indtryk, når vi mangedobler straffene. Når vi oplever, at nogen misbruger situationen til at berige sig selv, så vil vi gerne markere, at det tager vi som samfund afstand fra, siger Hækkerup, inden han suppleres af rigspolitichef Thorkild Fogde.

- Jeg tror, signalet vil være mærkbart og i hvert fald have effekt på nogen.

Der har siden 1. marts 2020 været 45 anmeldelser om bedrageri vedrørende Covid-19, oplyser Rigspolitiet.

Som et eksempel nævner Rigspolitiet en sag, hvor en virksomhed blev vildledt til at betale 125.000 kr. via bankoverførsel i den tro, at man betalte for køb af mund-bind.

Loven ophæves automatisk til marts næste år, mindre Folketinget beslutter at forlænge den.

Opdateret klokken 17:16 med information om solnedgangsklausul på loven (automatisk udløb)

Præciseret klokken 18:10 Det fremgik tidligere, at tyveri fra hospitaler og apoteker i udgangspunktet ville udløse en ubetinget fængselsstraf på 30 dage. Det korrekte er imidlertid en straf på mellem 10 og 30 dages fængsel.