Ny kandidat til posten som politisk leder i Alternativet: Sådan vil hun redde partiet

Med Josephine Fock ved roret var meningsmålinger for lave og Alternativets projekt for internt. Det vil Franciska Rosenkilde gøre noget ved, hvis hun bliver formand.

Borgmester for kultur og fritid i København Franciska Rosenkilde vil være ny politisk leder i Alternativet (Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix) (Foto: Niels Christian Vilmann © Scanpix)

Alternativet står uden politisk leder, efter Josephine Fock for lidt over en uge siden trak sig med øjeblikkelig virkning fra posten.

Nu melder den første kandidat sig klar til at overtage. Det er Franciska Rosenkilde, kultur- og fritidsborgmester i København for Alternativet.

- Alternativet er det grønneste parti i dansk politik, og vi har en utrolig væsentlig rolle i at skubbe den politiske dagsorden mod et grønnere samfund. Det vil jeg gerne stå i spidsen for, hvis medlemmerne vil give mig lov til det, siger Franciska Rosenkilde.

Den seneste uge har flere i baglandet peget på Franciska Rosenkilde som en oplagt kandidat til at overtage rollen. Hun har været med i bevægelsen siden 2014 og blev valgt ind i borgerrepræsentation i København i 2017, før hun i 2018 overtog posten som kultur- og fritidsborgmester efter Niko Grünfeld.

Utilfredshed med Fock

Det er et splittet parti, som Franciska Rosenkilde vil være leder af. Det stod klart allerede tidligere på året, da valget af Josephine Fock åbenbarede store interne stridigheder.

Så stor var utilfredsheden med Fock, at fire ud af fem folketingsmedlemmer for Alternativet i marts forlod partiet for at blive løsgængere. En af dem var partiets stifter og tidligere politiske leder Uffe Elbæk.

Uffe Elbæk har sidenhen ikke lagt skjul på, at han mente Fock var den helt forkerte til at overtage posten. Han vil dog ikke udtale sig om, hvorvidt Franciska Rosenkilde er et bedre alternativ.

- Jeg er ikke i partiet mere, og jeg vil af principielle grunde ikke kommentere på en formandskandidat i et andet parti, lyder det i en sms.

Men selvom flere forlod partiet, da Josephine Fock blev valgt, stoppede uenighederne ikke. Da Jospehine Fock kastede håndklædet i ringen i sidste uge, gjorde hun det med kommentaren om, at "opgaven med at samle partiet har været for svær”.

Franciska Rosenkilde mener dog ikke, at partiet er så splittet, som Focks afgang giver udtryk for.

- Jeg føler ikke en særlig stor splittelse. De, der er her, kæmper for sagen.

Men Josephine Fock forklarer sin afgang sidste lørdag med, at hun ikke kunne samle partiet?

- Det er det, hun har følt, jeg har svært ved at vide, hvad hun lægger i det.

Lave meningsmålinger

Alternativet er langt fra sin gamle form fra 2015, hvor alternativisterne strøg ind i Folketinget med ni mandater. I 2017 fik partiet kun fem mandater med sig ind på Christiansborg, og siden foråret har partiet ligget et godt stykke under spærregrænsen i meningsmålingerne.

Derfor er et af de vigtigste projekter for Franciska Rosenkilde at få vælgernes tillid tilbage. Noget, hun ikke mener, den tidligere leder Josephine Fock har været godt nok til.

- Hun været god til indadtil at opbygge en organisation, der er stærk. Men nu har vi også brug for at komme ud over rampen og få kommunikeret vores politiske projekt. Vi har det mest ambitiøse projekt, det skal vælgerne vide.

Men er du tilfreds med de meningsmålinger, I har haft?

- Nej. Lige præcis derfor synes jeg, det var en god beslutning, hun (Josephine Fock, red.) tog, at gå af.

Både kaffe og ultimatummer

Et af stridspunkterne for et år siden, da Alternativet sidst stod til at skulle vælge en politisk leder, var, hvem der skulle drikkes kaffe med.

Mens Josephine Fock stod for en dialogsøgende linje, hvor hun ville drikke kaffe med statsministeren og søge kompromiser, mente andre, at Alternativet var et protestparti, der skulle stille ultimatummer, ikke drikke kaffe.

Franciska Rosenkilde vil ikke svare på, hvilken af de to linjer hun vil gå til valg på.

- Det er vigtigst at få danskerne med på vores politik. Jeg vil drikke kaffe med de fleste, men også stille dem stolen for døren.

Betyder det, at du vil søge kompromiser eller ej?

- Jeg tror ikke på enten eller politik. Begge ting kan være nødvendige. I nogle sammenhæng skal vi søge kompromis i andre gælder ultimatummet.

Hvornår vil du stille et ultimatum?

- Helt sikkert på mange områder. Klimakrisen er en kæmpe krise, hvor vi skal være langt mere ambitiøse. Her vil jeg stille høje krav til andre beslutningstagere.

Franciska Rosenkilde stillede ikke op sidste gang, Alternativet skulle vælge ny politisk leder. Og det er også noget, hun har skulle overveje denne gang, fortæller hun.

For hende har det afgørende været, at hun kan se en fremtid for partiet for sig.

- Alternativet har et enormt politisk potentiale, der ikke er udledt endnu, og det driver mig til at udforske det, for vi kan gøre en stor forskel i dansk politik. Det har jeg nu mod for at prøve at stille mig i spidsen for.

Josephine Fock har ikke ønsket at kommentere Franciska Rosenkildes kandidatur.

Alternativet holder ekstraordinært landsmøde den 7. februar 2021, hvor de skal vælge ny leder. Indtil videre er det kun Franciska Rosenkilde, der har meldt sit kandidatur til posten.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter