Ny karakterskala skal gøre op med perfekthedskultur

Ny topkarakter skal dæmme op for karakterræset blandt studerende.

Regeringen vil blandt andet indføre en ny topkarakter og se næremere på de store spring mellem middelkaraktererne i 7-trinsskalaen.

Nulfejlskultur på universiteterne ødelægger indlæringen og får de studerende til at føle sig stressede.

Sådan lyder det fra uddannelses- og forskningsminister, Tommy Ahlers (V), der blandt andet peger på den eksisterende 7-trinsskala som en af forklaringerne på problemet.

- Nogle steder derude hører vi, at der er en tendens til, at et 12-tal er den eneste karakter, der gælder – ellers er man en fiasko. Og det er jo forkert, siger Tommy Ahlers, der på baggrund af den nye evaluering fra Uddannelses- og Forskningsministeriet nu planlægger en større justering af den eksisterende karakterskala.

Ny topkarakter løser ikke problemerne alene

Konkret vil regeringen begrænse de store spring mellem karaktererne 4 til 7 og fra 7 til 10. Og derudover vil man indføre en ny topkarakter, der minder om det gamle 13-tal.

Justeringerne skal ifølge regeringen blandt andet være med til at dæmme op for karakterræset og lette presset på de studerende.

Ifølge rektor ved Roskilde Universitet og formand for Uddannelsespolitisk Udvalg (RUP), Hanne Leth, giver det god mening at indføre en ny topkarakter, der belønner den ekstraordinære indsats.

Til gengæld understreger hun, at en ny topkarakter ikke alene vil fjerne karakterræset og nulfejlskulturen blandt de studerende.

- Der er bestemt behov for at kunne belønne det exceptionelle, det originale, det kreative og det gælder selvfølgelig især i toppen, når den studerende kan det hele.

- Men man må se i øjnene, at præstationsræset ikke bare består af en karakterskala. Det er ligeså meget følelsen af, at karakteren kan være med til at sætte din fremtid på spil. Så at tilføje en ekstra karakter fjerner ikke karakterræset i sig selv, siger Hanne Leth Andersen.

Mindre spring mellem middelkaraktererne

Derfor glæder hun sig over regeringens samlede planer, hvor man også lægger op til at ændre på middelkaraktererne, som ifølge hende er med til at forstærke de studerendes opfattelse af, at alle karakterer under 12 er en fiasko.

- Det, at 12-tallet og 10-tallet er blevet normsættende og for mange er de eneste acceptable karakterer, handler om den store afstand fra 4-tallet til 7-tallet og fra 7-tallet til 10-tallet. I dag bliver 7-tallet nærmest en straf for eleven, der på den gamle skala lå til et 8-tal. Han eller hun risikerer nemlig i dag at få et 7-tal, og det vil trække ekstra ned på gennemsnittet, siger Hanne Leth Andersen og tilføjer:

- Så på den måde har man indlagt en ekstra straf både ved 7-tallet og ved 4-tallet ved at lave større afstand mellem karaktererne, siger hun og understreger, at hun er positv overfor regeringens samlede planer.

Bedømmelseskriterierne skal vendes på hovedet

Som et tredje centralt punkt vil regeringen vende udgangspunktet for bedømmelseskriterierne på hovedet.

På 7-trinsskalen bliver eleverne i dag bedømt ud fra karakteren 12, og så er det antallet af mangler, der afgør, om karakteren daler. Det vil regeringen med Tommy Ahlers i spidsen lave om på.

- Jeg vil helt klart lave skalaen om, så du ikke bliver målt på dine mangler, men på hvad du gør godt, siger ministeren.

Blandt de studerende på Københavns Professionshøjskole er der som udgangspunkt opbakning til regeringens planlagte justeringer.

Ifølge radiografstuderende Mette Horn er tanken om at reducere springet mellem middelkaraktererne positiv.

- Det at få syv er i princippet rigtig fint, det svarer jo til 8 eller ni på den gamle skala. Men det at få 7 føles alligevel mindre godt, fordi det ikke var godt på den gamle skala.

- Så jeg synes, at springene er meget store, siger Mette Horn.

Cheren Chahrour, der også studerer til radiograf på Københavns Professionshøjskole, anerkender ligeledes, at der er plads til forbedringer i den eksisterende karakterskala.

- Det er måske lidt for nemt at få et 12-tal, man kan godt lave flere fejl og stadig få den højeste karakter i forhold til tidligere, hvor 13-tallet næsten krævede nul fejl, siger Cheren Chahrour.

Præcis hvordan den nye karakterskala skal se ud, regner Tommy Ahlers med at kunne give regeringens bud på i løbet af foråret.