Ny kommissær har ikke stor tiltro til parallelaftale om Europol

Kommende sikkerhedskommissær siger, at man er nødt til at respektere resultatet af folkeafstemninger.

Ved høringen af den kommende sikkerhedskommissær, briten Julian King, sagde han, at den danske folkeafstemning må accepteres. (Foto: Vincent kessler © Scanpix)

EU's kommende sikkerhedskommissær, topdiplomaten Julian King, ser ikke lyst på Danmarks muligheder for fortsat at være med i Europol-samarbejdet.

Efter den danske folkeafstemning om retsforbeholdet står Danmark til at ryge ud af samarbejdet, hvis ikke der forhandles en parallelaftale på plads.

Julian King gjorde det under en høring i Strasbourg klart, at han ikke mener, at en parallelaftale er ligetil.

- Jeg støtter Europol, og jeg støtter medlemslandenes samarbejde inden for Europol, men det skal foregå inden for traktaterne. Danmark har protokol 22, og det begrænser samarbejdet på dette område. Der var en folkeafstemning om det, og resultatet af den afstemning må vi acceptere, svarede han på et spørgsmål fra Anders Vistisen fra Dansk Folkeparti.

På torsdag stemmer parlamentet om, hvorvidt Julian King skal være sikkerhedskommissær. Anmodningen om en parallelaftale skal behandles af migrationskommissær Dimitris Avramopoulus. Ham arbejder Julian King tæt sammen med, så han kan få indflydelse på afgørelsen.

Europol er nu et såkaldt overstatsligt samarbejde, og derfor trådte det danske forbehold i kraft. Et flertal vil bevare forbeholdet, så Danmark arbejder på at forhandle tre parallelaftaler på plads - Europol, de såkaldte PNR-register over flypassagerer og samarbejdet mellem anklagemyndigheder.

/ritzau/

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter