Ny kommission med DR-formand i spidsen skal afgøre politikeres løn

DR-formand og tidligere toppolitikere skal stå i spidsen for en vederlagskommission, som møder kritik.

Michael Christiansen, bestyrelsesformand for DR og tidligere departementschef, skal stå i spidsen for en kommsion, der skal bestemme de folkevalgtes løn. (© DR)

Normalt bliver forslag fra kommissioner hældt i skraldespanden, men det gælder ikke den såkaldte vederlagskommission, som Michael Christiansen, DR-bestyrelsesformand og tidligere departementschef, skal stå i spidsen for.

Kommissionen skal kigge på lønningerne til landets toppolitikere, og et bredt flertal i Folketinget har på forhånd aftalt, at man vil vedtage anbefalingerne fra kommissionen, som ikke underlægges økonomiske begrænsninger, skriver Jyllands-Posten.

Fra flere kanter kritiseres partierne bag vederlagskommissionen.

En krysterbeslutning

- Det er en krysterbeslutning af partierne, som ikke selv tør stå frem og sige, hvad de vil have i løn, siger Søren Espersen, næstformand i Dansk Folkeparti, til avisen.

Kommissionen skal se på løn, tillæg, pension og andre goder til fuldtidsfolkevalgte, altså ministre, folketingsmedlemmer, regionsformænd og borgmestre.

Ud over Michael Christiansen består den blandt andre af den tidligere integrationsminister Rikke Hvilshøj, Aarhus forhenværende borgmester Louise Gade og Rebilds kommunaldirektør Jes Lunde, der i mange år var SF-folketingsmedlem.

- Gunstige lønforhøjelser

- De vil givetvis have stor forståelse for det hårde arbejde, som politikere udfører. Det skal nok ende med gunstige lønforhøjelser, siger Per Clausen fra Enhedslisten.

Liberal Alliance hæfter sig ved, at S, R, SF og K stemte imod, da Venstre i 2012 foreslog en lignende lønkommission. Dengang påpegede ordførere fra de fire partier, at manøvren gik ud på at skubbe ansvaret fra sig. I maj stemte de alle ja til at nedsætte Vederlagskommissionen.

Michael Christiansen afviser, at han har fået udstukket en bestillingsopgave, der skal ende med højere vederlag. Men han tilføjer, at man tager jo ikke løn fra folk.

Socialdemokraterne kalder kritikken forventelig.

/ritzau/