Ny kritik af fangeudleveringer

Regeringen kritiseres atter for at have givet forkerte oplysninger om de irakiske fangeudleveringer.

Ifølge eksperter har den tidligere forsvarsminister Søren Gade (V) er forklaringsproblem. Han har nemlig kommet med vildledende svar i Folketinget omkring udlevering af fanger til tortur. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Et nyt dokument sætter spørgsmålstegn ved regeringens forklaringer om den danske medvirken til overgivelse af fanger til det irakiske politi, der er kendt for brutale torturmetoder. Det skriver dagbladet Information.

Den 1. juni 2005 holdt den danske ambassadør i Irak, Torben Gettermann, således et møde med den irakiske indenrigsminister, Baqr Jabr i Bagdad.

På dagsordenen var det irakiske politis drab på terroristen Abbas Allawi, som var blevet taget til fange af britiske soldater under en danskledet operation den 10. april samme år og derefter overgivet til irakisk politi, der bankede ham til døde.

Det fremgår af en diplomatisk rapport, som avisen er kommet i besiddelse af.

Ingen kendskab til tortur

Men da daværende forsvarsminister Søren Gade (V) blev spurgt af Enhedslistens udenrigsordfører, Rune Lund, om han havde "nogen viden om, at fanger tilfangetaget af danske tropper eller med deltagelse af danske tropper er blevet udsat for mishandling eller tortur enten i dansk, britisk, irakisk, afghansk eller amerikansk varetægt", svarede ministeren den 30. august 2007:

- Forsvarsministeriet har anmodet Forsvarskommanoden om en udtalelse. Forsvarskommandoen har oplyst, at man ikke har kendskab til mishandling eller tortur af personer tilbageholdt og overgivet af danske styrker.

Et forklaringsproblem

Flere politikere og juridiske eksperter mener, at regeringen har et forklaringsproblem.

Ifølge professor i jura ved Copenhagen Business School Claus Haagen Jensen er "det her en virkelig en grim sag".

- Ministerens svar ligner bestemt vildledning af Folketinget. Man må formode, at de informationer, som er anledning til mødet i Bagdad, er kendt i Udenrigs- og Forsvarsministeriet. Og hvis det er tilfældet, så er der ganske enkelt svaret lodret urigtigt, siger han.

Hverken Forsvars- eller Udenrigsministeriet har ifølge Indformation ønsket at kommentere oplysningerne med henvisning til den igangværende undersøgelse om de danske overgivelser af fanger til irakisk politi.