Ny LA-leder ville have Danmark ud af EU: Nu har han skiftet mening

- De borgerlige partier må vågne op af deres prinsessedrømme, skrev Alex Vanopslagh i fem år gammelt blogindlæg.

Som formand for ungdomspartiet harcelerede LA's nye politiske leder, Alex Vanopslagh, flere gange mod EU og havde den klare holdning, at Danmark burde melde sig ud.

- Kampen er tabt… Så jeg vil hellere melde mig ud og genforhandle forholdet til EU, så vi kun samarbejder med EU på de områder, vi synes er interessante, sagde han til TV København i november 2015.

Og endnu klarere i spyttet var den daværende LAU-formand i et blogindlæg 15. maj 2014, da han stadig var grøn som leder af ungdomspartiet.

- De borgerlige partier må vågne op af deres prinsessedrømme og opgive utopiske forestillinger om at ændre Unionen indefra og i stedet indse, at det er nødvendigt at melde os ud, hvis vi ønsker mere frihed og selvbestemmelse, skrev han i Weekendavisen 15. maj.

Det er nu tre år siden, at Alex Vanopslagh stoppede som formand for Liberal Alliances Ungdom, og siden har han skiftet markant holdning til spørgsmålet om EU.

Det forklarede han i DR2's Deadline, da han i aftes blev konfronteret med sine gamle udtalelser.

- Jeg var formand for Liberal Alliances Ungdom. Liberal Alliances Ungdoms politik var, at Danmark skulle melde sig ud af EU. Det er klart, at det var det, som jeg argumenterede for dengang, siger han i dag.

Et nødvendigt projekt

Er du tilhænger af EU?

- Ja, jeg mener, at EU er et nødvendigt projekt. Jeg er ked af den retning, som EU har bevæget sig i, efter at det gik fra EF til EU (i 1993, red). Men der flere positive ting. Den føderalisering, der har været, har også tvunget noget mere frihed igennem på flere punkter. EU er et komplekst spørgsmål.

Alex Vanopslagh slår også fast, at hans nye holdning til Danmarks medlemsskab ikke skyldes, at han nu sidder i Folketinget og er blevet udpeget som ny politisk leder efter Anders Samuelsen, som ikke blev genvalgt.

- Det er faktisk noget, jeg har fået smæk for i ungdomspartiet, at jeg er blevet så blød på EU-området. De har drillet mig de sidste par år. Jeg tror, at der er nogle fra Liberal Alliances Ungdom, der vil gå ud og kritisere deres nye partileder. Det har vi en god tradition for i ungdomspartiet, siger han.

Den nye politiske leder var formand for ungdomspartiet fra 2014 til 2016. Han har siden december 2017 været medlem af Københavns Borgerrepræsentation.

Han blev valgt til Folketinget i Vestjyllands Storkreds og har desuden Henrik Dahl, Simon Emil Ammitzbøll-Bille og Ole Birk Olesen med i partiets folketingsgruppe.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk