Ny lov i udlændingepolitik kan koste erhvervslivet 8.700 ansatte

Asylsystemet handler ikke om arbejdskraft, siger udlændinge- og integrationsministeren.

Regeringen har støtte fra Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet til de nye lov. (Foto: Mathias Løvgreen Bojesen © Scanpix)

På torsdag ventes det såkaldte paradigmeskifte i udlændingepolitikken at blive vedtaget i Folketinget.

Når det sker, vil omkring 8.700 udenlandske ansatte på de danske arbejdspladser derfor komme på en særlig liste over personer, som sendes tilbage til deres hjemlande, så snart det lader sig gøre.

Det skriver Mandag Morgen på baggrund af oplysninger fra Udlændinge- og Integrationsministeriet.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) erkender, at det kan medføre udfordringer for landets virksomheder.

- Man bliver nødt til at se det her i et lidt større perspektiv, nemlig at man som flygtning skal være her lige så længe, at man har et beskyttelsesbehov. Hvis man ikke længere har brug for beskyttelse, hvis ens liv ikke længere er i fare, så skal man selvfølgelig hjem og bygge det land op, som man kom fra, siger hun.

Horesta: Situationen kan blive rigtig svær

I brancher som hotel-, restaurations- og rengøringsbranchen og i social- og sundhedssektoren frygter man at komme til at mangle arbejdskraft i fremtiden.

Det siger administrerende direktør i HORESTA Katia Østergaard, som er brancheorganisation for hotel-, restaurant- og turisterhvervet.

- Faktisk er hver syvende, der arbejder i vores branche med ikke-vestlig baggrund. Så det er helt afgørende for os, siger hun.

Katja Østergaard peger på, at hotelkapaciteten i København udvides med 50 procent over de næste par år.

- Og alene for at varetage beskæftigelsen på de hoteller mangler vi 3.500 medarbejdere, så hvis vi ligefrem skal undvære nogen nu i forhold til, at vi allerede mangler, så bliver situationen rigtig svær, siger hun.

Lovforslag skal gøre det lettere at tiltrække arbejdskraft

Inger Støjberg forklarer, at regeringen meget gerne vil hjælpe virksomhederne med at rekruttere bredere.

Der er bare forskel på at komme til Danmark som flygtning og komme til Danmark for at arbejde. Sidstnævnte gruppe vil hun gerne hjælpe virksomhederne med at rekruttere flere af.

- Det er jo ikke nogen hemmelighed, at vi ønsker at gøre det lettere at komme til Danmark for at arbejde – ved for eksempel at nedsætte beløbsordningen, når man kommer udefra – men det er der bare ikke et politisk flertal for i Folketinget, siger hun.

Som det er i dag, skal en udlænding, der kommer til Danmark for at arbejde, tjene et vist beløb for at få lov til at arbejde her.

- Jeg lægger nu et lovforslag ned i Folketingssalen, og så håber jeg selvfølgelig, at de partier, som er ude og kritisere det her, blandt andet Enhedslisten, vil bakke op om, at hvis man kommer hertil for at arbejde, så skal man have mulighed for det.

Lovforslaget lægger op til at sænke beløbsgrænsen for arbejdstagere fra de 30 tredjelande, der har de største investeringer i og fra Danmark fra 425.000 kroner til 350.000 kroner. Samtidig udvides den såkaldte positivliste, der er en oversigt over erhverv, hvor der er mangel på arbejdskraft.