Ny lov om tvang bliver udskudt til sommer

Nye psykiatrilov er udskudt, fordi politikerne vil have klarhed om tvangsmedicinering.

Politikerne har udskudt den nye psykiatrilov, fordi de ønsker svar på en række spørgsmål om tvangsmedicinering. (Foto: DR © DR)

Den nye lov om tvang i psykiatrien kommer ikke til at træde i kraft før til næste sommer.

Den oprindelige plan var at lovforslaget skulle fremsættes i november og behandles færdig inden jul, så den nye psykiatrilov kunne træde i kraft ved årsskiftet.

Nu hedder tidshorisonten i stedet 1. juni 2015, oplyser Sundhedsministeriet til P1 Orientering.

SFs psykiatriordfører Özlem Cekic har stillet en lang række spørgsmå til sundhedsministeren, især når det kommer til brugen af medicin.

- Jeg vil være helt sikker på, at loven ikke gør det muligt at erstatte bæltefikseringer med overmedicinering af sindslidende, siger Cekic til Orientering.

Tidligere sager om overmedicinering

Det er den såkaldte Glostrup-sag fra 2012, hvor flere patienter blev overmedicineret med tre gange så høje doser som anbefalet, der er skræmmebilledet, siger Venstres psykiatriordfører Jane Heitmann.

- Det er lidt en balancegang. Man skal på den ene side giuve psykiaterne nogle ordentlige forhold at arbejde under, på den anden side skal vi sikre, at vi ikke får åbnet for en ladeport, hvor vi risikerer at se sager som den fra Glostrup.

Liselott Blixt fra Dansk Folkeparti er enig. For det går ikke at stramme op på reglerne omkring bæltefikseringer, hvis det så bare betyder, at patienterne får mere og mere medicin.

- Det vi er bekymret for er, at man fikserer patienterne med medicin. At de så at sige får en medicinsk spændetrøje på, siger hun.

Hvad mener Sundhedsstyrelsen

Det er især Sundhedsstyrelsens holdning til antipsykotisk medicin, der bekymrer ordførerne.

I den nuværende psykiatrilov står der, at man ved tvangsmedicinering af patienter skal anvende afprøvede lægemidler i sædvanlig dosering og med færrest mulige bivirkninger. Men i udkastet til den nye lovtekst er der lagt op til, at psykiaterne derudover skal følge Sundhedsstyrelsens til enhver tid gældende vejledninger.

Forskellen er, at Sundhedsstyrelsen tager højde for, at man efter en lægefaglig vurdering, kan gå ud over den sædvanlig dosering.

Men Sundhedsstyrelsen sætter ikke noget loft over, hvor store doserne må være.

- Når der sidder nogle mennesker i Sundhedsstyrelsen, der faktisk er uenige om, hvad de mener, så kan det jo tyde på, at de ikke hundrede procent ved, hvordan loven skal tolkes, siger Liselott Blixt (DF).

Venter på nye forhandlinger

Lige nu venter Sundhedsudvalgets medlemmer på at blive indkaldt til endnu et møde med Sundhedsministeren, men hvornår det bliver ved de ikke.

Både hos SF, Venstre og Dansk Folkeparti ærgrer man sig over, at den nye psykiatrilov bliver forsinket. Men de understreger, at det vigtigste er, at der kommer styr på reglerne omkring tvangsmedicinering.

Liselott Blixt havde gerne set at ministeriet havde hjulpet med at skaffe ekspertbistand.

- Vi er kun lægfolk. Og det er vigtigt, at vi ved, hvad der er op og ned i en sag som den her, der er så vigtig og som kan ødelægge så mange mennesker, hvis det ikke bliver håndteret korrekt. Så man kunne have startet processen med at sætte nogle eksperter til at mødes med ordførerne. Så kunne vi måske have haft en større viden, end den vi sidder med nu, siger hun til Orientering.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk