Ny lov sikrer svin mere frihed i staldene

Fremover vil danske søer være mindre fikseret i bokse end i dag.

Frem for at være spændt fast i en boks vil danske søer i fremtiden kunne gå frit i størstedelen af deres liv, inden de bliver slagtet. (Foto: Arkivfoto)

Danske søer kan glæde sig over, at de i fremtiden kan gå frit i stalden det meste af deres levetid.

Som reglerne er i dag, er de danske søer fikseret i bokse i halvdelen af deres produktive liv. I fremtiden må de kun være fikseret 20 procent af tiden.

Resten af tiden skal de gå i løsdrift, hvor de skal have mellem 2 og 2,8 kvardratmeter hver - afhængigt af, hvor mange andre søer de går sammen med.

Det står klart, efter at Folketinget har vedtaget en ny dyrevelfærdslov i dag.

- Fremover kommer søer til at gå fri i langt det meste af deres levetid i de danske stalde, så det er jeg selvfølgelig overordentlig tilfreds med, siger fødevareminister Dan Jørgensen (S) i en pressemeddelelse.

Glæde hos Dyrenes Beskyttelse

Hos Dyrenes Beskyttelse er der stor glæde over den nye lov, fortæller Birgitte Damm, der er dyrlæge og chefkonsulent hos organisationen.

- Det er en stor velfærdsforbedring, og det er godt, at ministeren får den her velfærdsforbedring igennem. Vi håber, at det varsler bedre forhold for grisene på de mange andre områder, der trænger, siger hun og fortæller, at loven har været undervejs siden 1998.

Den nye lov betyder, at nyoprettede stalde skal leve op til de nye krav fra 2015, mens alle stalde skal være indrettet efter de nye standarder i 2035.

Der er mange år til. For mange, mener Dyrenes Beskyttelse.

- Vi havde gerne set, at overgangsperioden var kortere, og at søerne skulle gå løse hele deres levetid, siger Birgitte Damm.

Fastspændt under faring

Søerne vil fortsat være fikseret i fire uger lige før og efter deres faring (fødsel), som de i snit har 2,4 af om året.

(Foto: DR © DR)

Argumentet mod, at søerne kan gå fri i denne periode er ifølge landbrugets brancheorganisation, Landbrug & Fødevarer, at søerne så vil lægge sig på deres grislinger, så de i endnu højere grad dør end i dag.

Den nye lov er stemt igennem af regeringen, Enhedslisten og Konservative.

Du kan se mere om dansk svineproduktion i DR Dokumentaren 'Det store svinerige'.

Facebook
Twitter