Ny måling: Alternativet flirter med spærregrænsen

Folketingets yngste parti, Alternativet, står til at blive halveret i ny måling. Tilslutningen til DF er den laveste i syv år.

Alternativet med Uffe Elbæk i spidsen står i en ny måling til at blive halveret - og nærmer sig spærregrænsen. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

For snart fire år siden stormede Alternativet ind i Folketinget med 4,8 procent af stemmerne - og det nystiftede parti overhalede med sine ni mandater både De Radikale og SF.

Men siden har sager om en syg kultur, lidt for mange flyrejser og ledelsesproblemer sat sine spor i Folketingets yngste parti.

I en ny måling, som Epinion har foretaget for DR, står Alternativet til 2,4 procent af stemmerne - præcis en halvering af valgresultatet i 2015.

Det er ikke alene Alternativets dårligste Epinion-måling i hele valgperioden, det sender også partiet ned og flirte med den famøse spærregrænse på to procent, der afgør, om alternativisterne overhovedet kommer i Folketinget igen.

Med en statistisk usikkerhed på +/- 0,8 procentpoint kan Alternativet nemlig svinge mellem 1,6 og 3,2 procent af stemmerne i målingen.

Hvis målingen holder stik, vil partiet få fire mandater i Folketinget.

Ingen fra Alternativet ønsker at kommentere den dårlige måling.

Partiet kommenterer ikke meningsmålinger, fordi man hellere vil snakke politik, lyder forklaringen fra pressetjenesten.

Der er dog flere eksempler på, at partiet tidligere har trodset denne linje og har kommenteret forskellige målinger.

Artiklen fortsætter under grafikken.

DF får dårligste måling i syv år

Målingen spår også markant tilbagegang i den anden ende af folketingssalen hos Dansk Folkeparti. Med 21,1 procent af stemmerne blev partiet blå bloks største ved det seneste valg, men i den nye måling står DF kun til 13,4 procent.

Det er den laveste opbakning, partiet er blevet målt til af Epinion siden juni 2012, hvor målingen lød på 12,8 procent.

DF-formand Kristian Thulesen-Dahl (DF) er langt fra tilfreds med den opbakning, partiet nyder i seneste meningsmåling fra Epinion. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

- Det er en utilfredsstillende måling. Vi skal ligge på et højere niveau, lyder reaktionen fra DF-formand Kristian Thulesen Dahl, der tilføjer:

- Vi vil kæmpe alt, hvad vi overhovedet kan frem til valgdagen på, at valgresultatet bliver mærkbart bedre end denne måling.

Partiformanden har også en klar idé om, hvad DF skal gøre for at genvinde noget af den tabte opbakning:

- Vi skal holde kursen. Det værste man som politiker kan gøre, når tingene ikke går helt, som man ønsker sig, er at miste isen i maven og begynde at gå i panik og finde på nye ting. Danskerne ved, hvor de har Dansk Folkeparti – og det skal de også vide i fremtiden. Vi holder snuden lige i sporet.

Artiklen fortsætter under grafikken.

Oppositionen står til 98 mandater

Samlet set står de fem oppositionspartier fortsat til en komfortabel føring på 55,2 procent mod de borgerlige partiers sammenlagt 44,7 procent.

Men også her er der dårlige nyheder for Alternativet. Det ser nemlig ud til, at S-formand Mette Frederiksen ikke behøver tælle de grønne mandater med for at få flertal. Selv uden Alternativets 2,4 procent har oppositionspartierne et flertal på 52,8 procent.

Omregnet til mandater giver det 98 mandater til de fem oppositionspartier, 94 hvis man fraregner Alternativet - og 77 mandater til blå blok.

Artiklen fortsætter under grafikken.

Socialdemokratiets politiske ordfører, Nicolai Wammen, glæder sig over det røde forspring og målingens 29 procent til Socialdemokratiet, der dermed står til at udbygge positionen som Folketingets største parti fra valgresultatet på 26,3.

- Den gør mig selvfølgelig glad, men jeg ved også, at i dansk politik er folketingsvalgene tætte, og det tror jeg altså også, at det næste valg bliver, siger Nicolai Wammen.

På den anden side står regeringspartiet Venstre til en lille nedgang fra 19,5 procent ved valget til 18,5 procent i den nye måling. Dog er der en lille fremgang at spore i forhold til marts-målingen, der gav Venstre 17 procent. Målinger går op og ned, lyder svaret fra Venstres politiske ordfører Britt Bager.

- Og der er kun én, der tæller, og det er den på valgdagen, siger hun.

Tror du på, I kan indhente det røde forspring inden valget?

- Jeg tror på, at når vi får fremlagt vores politik fuldt og helt, og vælgerne bliver opmærksomme på, hvilke valg de står overfor, så kan vi nå at indhente det forspring, siger Britt Bager.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter