Ny måling: Alternativets mandater bliver tungen på vægtskålen

Næste folketingsvalg står til at blive uafgjort, hvis man trækker Alternativets mandater "ud af ligningen”, som Uffe Elbæk ønsker.

Alternativets leder Uffe Elbæk vil være statsminister. (Foto: Olafur Steinar Gestsson © Scanpix)

Hvis der var valg i morgen, ville Alternativet få valgt syv mandater ind i Folketinget og dermed stå med de helt afgørende mandater i forhold til, hvem landets statsminister skal være.

Sådan ser scenariet i hvert fald ud, når man ser på den seneste meningsmåling, som Epinion har foretaget for DR Nyheder.

Her står rød blok, heriblandt Alternativet, til at få 91 mandater og dermed flertal i Folketinget, mens blå blok står til 84 mandater.

Men når man trækker Alternativets mandater "ud af ligningen”, som Uffe Elbæk siger, at man skal gøre, da partiet peger på Elbæk selv som statsminister, så står den uafgjort 84-84 mellem rød og blå blok.

DR Nyheder har spurgt Alternativets politiske ordfører, Carolina Magdalena Maier, hvad partiet egentlig har planer om at gøre, hvis valgresultatet ender, som Epinion-målingen spår.

Læs interviewet med Carolina Magdalena Maier under grafikken med målingen. Det skal understreges, at målingen er foretaget inden Uffe Elbæks melding om at gå efter statsministerposten.

Carolina Magdalena Maier, hvis det her bliver valgresultatet, hvad vil I så gøre?

- Først og fremmest skal jeg slå fast, at vi peger på os selv og dermed Uffe Elbæk som statsministerkandidat. Så vores første træk vil være at gå ind og aflevere et papir til dronningen, hvor der står, at vi peger på Uffe Elbæk som kongelig forhandler.

- Er der ikke opbakning til det, så trækker vi vores mandater ud af ligningen.

Og hvis vi leger, at Epinions seneste måling også bliver valgresultatet, så vil rød blok have 84 mandater og blå blok 84 mandater, hvis I trækker jeres mandater ud af ligningen, som I siger. Altså uafgjort. Hvad vil I så gøre?

- Så vil vi sådan set ikke gøre så meget andet end, at vi har sagt, at vi ikke indgår i de forhandlinger, som handler om at danne regering. Vi kommer heller ikke til at forhindre nogen i at danne regering. Om det så er til den ene eller anden side. Vi kommer ikke aktivt til at være en del af et flertal imod en regering.

- Men det er et interessant scenarie. 84-84. For så er der nogen, der skal finde ud af at lægge det puslespil og sørge for ikke at få et flertal imod sig.

Peger kun på os selv

Men vil I lade Lars Løkke Rasmussen (V) eller Mette Frederiksen (S) forhandle om at danne regering som kongelig undersøger?

- Vi peger ikke på andre end os selv som kongelig undersøger. Hvis der ikke er opbakning til det, så peger vi ikke på nogen. Det kan godt lade sig gøre at gøre det. Så må de andre partier finde ud af, hvem der skal være kongelig undersøger.

- Men konsekvensen af det her er selvfølgelig, at lige meget, om det er den ene eller den anden, der bliver statsminister, så vil vores mandater altid tælle med i den efterfølgende parlamentariske periode. Vi forholder os til ethvert forslag, der måtte komme fra den siddende regering. Og også være imod det, hvis det ikke stemmer overens med vores politiske overbevisning.

- Det betyder, at vi vil kunne vælte en regering, hvis det var nødvendigt.

Alternativets politiske ordfører, Carolina Magdalena Maier. (Foto: Olafur Steinar Gestsson © Scanpix)

I siger, at jeres mandater skal trækkes ud af ligningen, men denne måling viser vel, at de i den grad er en del af ligningen og faktisk kan blive helt afgørende for, om Mette Frederiksen eller Lars Løkke skal være statsminister?

- Ja, men vi går til valg på vores politik. Jeg kan sagtens forstå dit argument. Men der skal man vende den om og sige, at vi går ikke til valg på mandaternes logik.

Men alle partier går vel til valg på deres politik?

- Jo, men i det øjeblik, man på forhånd peger på en specifik kandidat til at blive kongelig forhandler eller statsministerkandidat, og hvis det ikke er en kandidat fra ens eget parti, så gør man jo også nogle indrømmelser.

- Der har vi valgt at sige, at vi gider simpelthen ikke det spil, hvor det er sådan noget med, hvor er vores linjer, og hvor er de ikke.

- Hvad det så har af konsekvenser for dansk politik og den efterfølgende regeringsdannelse, det må vi tage til den tid. Vi skal huske, at det er vælgerne, der bestemmer.

Frie radikaler

Men I kan ikke mønstre noget, der bare minder om et flertal bag jer. Det kan du vel også godt se. Så på et tidspunkt må I vel tage stilling til, om det skal være Løkke eller Frederiksen, der skal være statsminister, eller vil I bare sætte jer over i et hjørne med korslagte arme, hvis I ikke har et flertal bag Uffe Elbæk?

- Om der er opbakning eller flertal bag os eller ej, det må tiden jo vise. Du har ret i, at sandsynligheden ikke er stor, men vi inviterer alle indenfor med den melding, vi kom med i går.

- Men nej, vi kommer ikke til at tage stilling i en konkret situation, hvis der ikke er opbakning til Uffe Elbæk som statsminister, men det i stedet er Lars Løkke og Mette Frederiksen, der skal finde ud af, hvem der skal være kongelig forhandler.

- Det handler ikke om at sætte sig over i hjørnet med armene over kors. Det handler om at sige, at vi træffer et principielt valg om, at vi ikke vil indgå i den klassiske blokpolitiks alliancer. Vi vil gerne være med til at lave politik, så meget som vi overhovedet orker i den regeringsperiode, der følger.

- Så det her betyder ikke, at vi ikke er aktive i en regeringsperiode. Det er meget vigtigt at slå fast. Men vi er bare, måske, frie radikaler i noget, der traditionelt ville være en mere blokpolitisk position.

Kan det blive et scenarie, at I vil kræve indflydelse på et regeringsgrundlag for at pege på Mette Frederiksen?

- Som udgangspunkt kommer vi ikke til at stille os op med krav eller røde eller grønne linjer, som man klassisk kender det. Det er en konsekvens af, at vi sætter vores mandater fri. Det betyder, at vi ikke stiller krav til hverken den ene eller den anden side.

Kald det hvad I vil

Både de andre oppositionspartier og to professorer, vi har talt med, afviser, at man overhovedet kan trække sine mandater ud af nogen ligning. Professor Jørgen Albæk siger, at Alternativet indirekte risikerer at holde hånden under Lars Løkke som statsminister. Hvad siger du til det?

- Det er så hans udlægning. Der er jo ingen, der er i tvivl om, at vi ikke støtter Lars Løkkes politik.

Nej, det er ingen i tvivl om. Men du kan vel ikke afvise, at I kan ende som indirekte parlamentarisk støtte til Lars Løkke?

- Man må kalde det, hvad man vil. Vi vil aldrig selv kalde det at være parlamentarisk støtte, for når vi trækker vores mandater ud og stiller os frit, så er vi hverken støtte eller ikke-støtte for nogen som helst.

- Jeg forstår godt logikken i det, du siger, men det er en meget modig mand - hvis vi nu snakker om Lars Løkke - som danner regering på et grundlag, hvor han måske ikke har et flertal imod sig, men til enhver tid kan få det, hvis han fremsætter et lovforslag, som er imod Alternativets politik. Så det er også et spørgsmål om, hvad man som regeringsleder vil være med til.

Hvad tror du, at jeres vælgere vil sige, hvis jeres manøvre får den konsekvens, at Lars Løkke fortsætter som statsminister?

- Jeg håber, at vores vælgere har tillid til, at hvis det bliver scenariet, og i det øjeblik, Lars Løkke fremsætter politik, som er sort, ulighedsskabende eller indskrænker vores frihedsrettigheder endnu mere, end han har gjort hidtil, så vælter vi ham. Vi vil ikke blinke i forhold til at vælte ham, hvis han laver politik, vi ikke kan se os selv i. Det her handler om, at vi ikke vil kompromittere os selv som parti.

- Men jeg har også tillid til, at borgerne tror på, at når vi gør det her, så er det simpelthen et principielt demokratisk valg. Fordi vi gerne vil lave politik på en anden måde. Og hvis ikke der er nogen, der tager det skridt, så sker det aldrig.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk