Ny måling giver tiltrængt fremgang til Venstre - men Ellemann er stadig langt fra valgresultatet

I samme måling er Nye Borgerlige mere end tredoblet i størrelse siden valget.

Jakob Ellemann-Jensens Venstre går lidt frem i meningsmålingerne. (Foto: Claus Fisker © Ritzau Scanpix)

Siden det seneste folketingsvalg i 2019 har meningsmålinger generelt været dyster læsning for partiet Venstre og formand Jakob Ellemann-Jensen.

Pilen har stort set kun peget nedad, og med 10,4 procent af stemmerne tilbage i april stod partiet derfor til at få mere end halveret sit stemmetal, hvis altså der var valg. Det var der som bekendt ikke, og nu ser partiet ud til igen at gå lidt frem.

I en helt ny meningsmåling, som DR og Altinget har fået lavet hos Epinion, står Venstre til at kunne samle 15,2 procent af stemmerne, hvilket ville give 28 mandater, hvis der var valg i dag.

I grafikken her kan du se resultaterne fra den seneste meningsmåling - og hvordan partierne klarer sig sammenlignet med valgresultatet i 2019:

Det er en fremgang fra den seneste måling i maj, hvor Venstre stod til 12,2 procent af stemmerne.

Det glæder Venstres politiske ordfører, Sophie Løhde, sig naturligvis over.

- Vi har gennem et stykke tid været i gang med et genopbygningsarbejde. Vi ved godt, at vi skal kæmpe ekstra hårdt og gøre os fortjent til at få danskernes tillid.

- Det bestræber vi os i al ydmyghed på at gøre hver eneste dag. Derfor er det selvfølgelig dejligt, at vi nu går frem i målingerne, siger hun.

Der er altså fremgang at spore hos Venstre, men partiet ligger stadig langt fra valgresultatet fra 2019 på 23,4 procent. Og det er ikke tilfredsstillende, lyder det fra Løhde.

- Vi ønsker selvfølgelig et resultat, som ligger højere end det her.

Lille fremgang til blå blok

Med den nye måling overhaler Venstre også De Konservative som blå bloks største parti. De Konservative står til en lille tilbagegang fra 15,9 procent i den seneste måling til 13,6 procent lige nu.

Der er dog statistiske usikkerheder ved målingen, og derfor er forskellen mellem Venstre og De Konservative ikke så stor, at den er statistisk signifikant.

Ser man samlet på forskellen mellem rød og blå blok er der også fremgang at spore for blå blok, der tabte regeringsmagten ved det seneste valg. I 2019 endte Folketinget med 96 røde mandater og 79 blå.

Hvis resultaterne fra den seneste måling var et valgresultat, ville fordelingen i stedet hedde 91 mod 84.

Også det glæder Sophie Løhde sig over, selvom der stadig er et stykke mellem de to blokke.

- Det er rigtig positivt, at den blå blok går frem. Det er afgørende for, at vi kan få en ny regering. Vejen til fortsat fremgang for de blå partier er ved at fremlægge og snakke konkret politik. Det har vi fra Venstres side fuldt fokus på, siger hun.

Der er dog også en statistisk usikkerhed i forskellene mellem de to blokke. Derfor er det ikke sikkert, at ændringen er så stor, som tallene giver udtryk for.

Nye Borgerlige mere end tredoblet

Et andet parti, der står til fremgang i den nyeste måling, er Nye Borgerlige.

I den nyeste måling står partiet til 9,3 procent af stemmerne, hvilket ville kaste 17 mandater af sig, hvis der var valg til Folketinget i dag. Det er en fremgang fra den seneste måling i maj, hvor partiet stod til 6,6 procent af stemmerne.

Og sammenligned med valgresultatet i 2019 er det mere end en tredobling. Her fik partiet 2,4 procent af stemmerne.

Helt ny er fremgangen dog ikke for partiet, der også tilbage i januar blev målt til over 9 procent.

- Det er jo dejligt og ret opløftende, må jeg sige, lyder det fra partileder Pernille Vermund.

Hun mener, at fremgangen især kan skyldes, at partiet har været efter regeringen.

- Vi har talt regeringen og socialdemokratiet midt imod og sagt, at der findes et alternativ til den socialdemokratiske velfærdsstat og den massive kontrol, som politikerne i dag har over danskerne, siger Vermund.

Hun mener, at vejen til fremgang for resten af den blå blok kunne være, at partierne slog ind på en mere borgerlig sti.

- Det synes jeg måske, at nogle borgerlige partier har glemt gennem årene. Dansk Folkeparti er jo på fordelingspolitiken et venstreorienteret parti. Men Venstre ligger også et pænt stykke ind over midten, og der kunne man da godt håbe, at de ville vende tilbage til de liberale rødder og være deres borgerlighed bekendt, siger hun.

Du kan finde alle resultaterne fra den nyeste meningsmåling samt historisk data for alle partierne lige her.