Ny måling halverer De Radikale: 'Det er jo altid en lille smule stressende'

Trods dårlige målinger holder partiet fast i sit valgultimatum.

Statsminister Mette Frederiksen og Radikales politiske leder, Sofie Carsten Nielsen, under Folketingets afslutningsdebat på Christiansborg, mandag den 23. maj 2022. (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix) (Foto: liselotte sabroe © Ritzau Scanpix)

De Radikale satte i juli statsminister Mette Frederiksen (S) stolen for døren og gjorde det klart, at hun skulle udskrive valg senest 4. oktober.

En strategi, der nu ser ud til at kunne gøre særdeles ondt på De Radikale selv.

I en ny måling står De Radikale til at få 4,6 procent af stemmerne. Ved seneste folketingsvalg fik partiet 8,6 procent.

Dermed står partiet til at få deres mandattal halveret.

Andreas Steenberg, der er politisk ordfører for Det Radikale Venstre, afviser at stille op til interview.

Derimod vil partiets boligordfører, Susan Kronborg, gerne reagere på den måling, der sender partiet i Folketinget med otte færre mandater end sidste valg.

- Det er jo altid en lille smule stressende, når en måling går nedad. Men det går jo op, og det går ned. Så stemningen er fortsat meget god, og vi er optimistiske, siger Susan Kronborg.

Men det er vel dårlig timing med jeres valgultimatum?

- Ja, men jeg tror ikke, at man bare skal tænke i strategier og mandater. Man bliver også nødt til at holde fast i principper, og i det, man mener, er vigtigt, siger hun.

De Radikales valgultimatum faldt i starten af juli, efter at Minkkommissionen kom med sin rapport over minksagen.

Politisk leder Sofie Carsten Nielsen skrev på Facebook, at man ikke ville støtte en advokatvurdering af Mette Frederiksens juridiske rolle i minksagen. Til gengæld skulle statsministeren udskrive valg. Ellers ville De Radikale udtrykke mistillid ved Folketingets åbning.

Sofie Carsten Nielsen har siden præciseret, at valget skal udskrives senest ved Folketingets åbning, hvis ikke De Radikale skal trække støtten. Åbningen finder sted den 4. oktober.

Med ultimatummet har De Radikale selv sat en snarlig dato for et valg, der ellers på papiret kunne vente helt til 5. juni næste år.

Men ultimatummet er ikke noget, De Radikale fortryder trods dårlige meningsmålinger.

- Det er aldrig en fejl at stå fast på det, man synes er vigtigt, nemlig offentlighed i regeringsførelsen, og at vi skal have et demokrati, der fungerer på de bedste præmisser, siger Susan Kronborg.

Men det var vel ikke sigtet at gøre De Radikale halvt så store?

- Det er faktisk en helt særlig radikal mærkesag, kan man sige, at vi fører vores politik ud i livet uanset.

Og så må det gå, som det går?

- Lige præcis, siger Susan Kronborg.

Mette Frederiksen har det 'fint' med truslen

I weekenden holdt Det Radikale Venstre landsmøde. Og her var der også opbakning til linjen blandt de fremmødte landsmødedeltagere.

Sofie Carsten Nielsen understregede på landsmødet, at De Radikale ønsker en bred regering over midten efter et valg. Og at det ikke nødvendigvis behøver være med en rød statsminister for bordenden.

- Jeg er sikker på, at både Mette, Jakob og Søren kan lede sådan et nyt hold. Mette har budt sig til. Det håber jeg også, Jakob og Søren gør, sagde Sofie Carsten Nielsen fra talerstolen.

Hverken rød eller blå blok kan i den nye meningsmåling alene mønstre et flertal. Rød blok står til at inkassere 84 mandater, hvis man tæller De Radikales mandater med. Blå blok står til 85 mandater.

Moderaterne står i målingen til at komme ind med seks mandater, og de kan dermed blive tungen på vægtskålen.

Statsminister Mette Frederiksen har indtil videre afværget spørgsmål, der har handlet om valgdatoen. Hun har heller ikke villet svare på, om hun vil lytte efter den radikale trussel eller ej. På Socialdemokratiets årsmøde i weekenden svarede hun, at hun har det 'fint' med De Radikales ultimatum.

- Det har jeg det da meget fint med, skulle jeg til at sige. I kan se, vi er i arbejdstøjet, der er masser af opgaver, der skal løses. Så må De Radikale gøre deres stilling op, siger hun.

Og det har De Radikale. Partiet holder fast i, at der skal være udskrevet valg senest den 4. oktober. Også selvom målingerne ikke ser gode ud.

- Jeg synes egentlig, der er stor retfærdighed i, at danskerne er dem, der bestemmer, hvordan Folketinget bliver sammensat, siger Susan Kronborg.

Og truslen står stadig?

- Det gør den.