Ny måling: Regeringens mange udspil belønnes ikke af vælgerne

Intet i ny måling fra Epinion kan friste statsministeren til et hurtigt valg, mener DR's politiske korrespondent Christine Cordsen,

Der er bestemt ikke noget i denne måling, der kan friste statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) til at udskrive et hurtigt valg. Så det mest sandsynlige er stadig, at valget kommer til foråret, siger Christine Cordsen.​​​​​​​

Når Venstre i dag indleder partiets landsmøde i Herning, er der ikke meget opmuntring at hente i en ny meningsmåling, som Epinion har lavet for DR Nyheder.

Trods stribevis af udspil og politiske initiativer fra VLAK-regeringen, er der ingen tegn på, at vælgerne belønner de borgerlige.

- Siden sommerferien har regeringen sprøjtet politiske udspil ud som led i kampen for at få et bedre vælgermæssigt udgangspunkt inden valget, siger DR’s politiske korrespondent Christine Cordsen.

- Det ser ikke ud til at have gjort indtryk på vælgerne.

DF og LA går tilbage siden valget

I den nye Epinion-måling går især Dansk Folkeparti og Liberal Alliance tilbage i forhold til sidste valg. Begge partier står til at miste seks mandater.

Også Venstre går en smule tilbage siden valget, så selv om de Konservative har en lille fremgang, og partiet Nye Borgerlige står til at komme i Folketinget med seks mandater, så er der samlet set ikke mange tegn på borgerligt flertal efter næste folketingsvalg.

Venstres politiske ordfører Britt Bager holder dog fast i, at målingerne i øjeblikket er så tætte, at intet er afgjort.

- Det er fortsat inden for den statiske usikkerhed, så den måling, jeg kommer til at forholde mig til, er den, der kommer på valgdagen. Derfor bruger jeg alle mine kræfter på at få gennemført den politik, vi i regeringen og i Venstre arbejder for.

- Vi har fremlagt en række udspil her i efteråret. Dem skal vi have forhandlet på plads, og i løbet af ganske kort tid kommer vi også med et stort sundhedsudspil. Så vi har mere i posen, og vi vil fortsætte den retning, vi har ført indtil nu, siger Britt Bager.

Valg ikke lige om hjørnet

Samlet set står den blå blok i dansk politik til at få 47,6 procent af stemmerne, hvis der var valg i dag.

Socialdemokraterne, Alternativet, Radikale, SF og Enhedslisten får tilsammen opbakning fra 52,4 procent af vælgerne. Det ligner dermed et forspring til Mette Frederiksen og co., men statistisk usikkerhed kan betyde, at der reelt er tale om dødt løb.

- Der er bestemt ikke noget i denne måling, der kan friste statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) til at udskrive et hurtigt valg. Så det mest sandsynlige er stadig, at valget kommer til foråret, siger Christine Cordsen.

Færre i tvivl om Venstre

Et enkelt lyspunkt er der dog for Venstre, når man dykker ned i detaljerne i den nye måling fra Epinion.

Venstres vælgere bliver nemlig mindre og mindre i tvivl om deres stemme på partiet ved næste valg og altså stadig mere sikre på, at de vil sætte deres kryds ved liste V.

Venstre står til 18,3 procent af stemmerne, hvis der var valg nu.

Det er – med forbehold for den statistiske usikkerhed – under valgresultatet fra 2015, hvor 19,3 procent af vælgerne stemte på Venstre.

Til gengæld kan Venstre altså glæde sig over, at flere af de 18,3 procent, der nu angiver at ville stemme på Venstre, er sikre på deres partivalg.

Det fremgår nemlig af Epinions analyse af de vælgere, der er i tvivl. I alt er der i målingen ni procent tvivlere. Forstået som vælgere, der ikke umiddelbart kan vælge parti.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk