Ny måling: Socialdemokratiet står til den største opbakning siden 90'erne

Rød blok står til stort flertal - Alternativet ryger under spærregrænsen.

Mette Frederiksen og resten af Socialdemokratiet står til at få 65 mandater, hvis der var valg i dag (Foto: Philip Davali © Scanpix)

Hvis der var valg i dag, stod statsminister Mette Frederiksen (S) og Socialdemokratiet til at få selskab af hele 17 nye partifællerChristiansborg og dermed få en 65 mandater stor folketingsgruppe.

Partiet står nemlig til 35,1 procent i en ny måling foretaget af Epinion for DR og Altinget. Ved folketingsvalget for et lille års tid siden fik partiet 25,9 procent af stemmerne.

På intet tidspunkt i den tid, Epinion siden 2008 har lavet målinger for DR, er der blevet publiceret en måling, hvor Socialdemokratiet har stået til en så høj stemmeandel.

Politisk ordfører for Socialdemokratiet Jesper Petersen glæder sig over meningsmålingen, men roser samtidig Folketingets andre partier for håndteringen af coronaepidemien. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Målingen glæder selvsagt Socialdemokratiets politiske ordfører, Jesper Petersen. Han læser den som en anerkendelse af regeringens håndtering af coronaepidemien. En håndtering, som Socialdemokratiet ikke står alene med, understreger han:

- Det er på sin plads at udstrække den anerkendelse, som jeg tror det er udtryk for fra vælgerne, til alle partier som lige nu er med til at lave brede aftaler og i det hele taget arbejde sammen om at få vores land så godt som muligt igennem den her epidemi, siger han.

Hans analyse af, at et stort flertal af danskerne bakker op om regeringens håndtering af coronakrisen bekræftes i en anden måling, Epinion har foretaget for DR og Altinget. Her svarer 70 procent, at de mener, at regeringens tiltag for at begrænse spredningen af corona er passende.

15 procent mener, at tiltagene er for vidtgående, mens 9 procent mener, at de er for lempelige.

Artiklen fortsætter under grafikkerne:

'Lad os nu se, hvordan det går om nogle år'

Ikke siden valget i 1990 har Socialdemokratiet haft over 65 mandater, som partiet står til i målingen. Dengang blev 69 socialdemokrater valgt på tinge. Ved valget i 1998 udløste partiets 35,9 procent af stemmerne 63 mandater.

De 35,1 procent er langt fra den eneste måling, der giver regeringspartiet massiv medvind for tiden. For nogle uger siden viste en måling, at statsminister Mette Frederiksens personlige popularitet er blevet fordoblet under coronakrisen.

I samme periode har Socialdemokratiet oplevet en stor stigning i målingerne. I Epinions marts-måling stod Socialdemokratiet således til en opbakning på 27,7 procent mod nu 35,1 procent. Partiet er altså den seneste måned steget 7,4 procentpoint.

Trods de ualmindeligt gode tal står Jesper Petersen ikke med hænderne over hovedet.

- Det er jo lidt usædvanlige tider, må man sige med en underdrivelse. Det er det både i vores samfund og i meningsmålingerne, siger han.

Den politiske ordfører understreger samtidig, at målingen blot er en måling, og at vi ikke er i nærheden af at være tæt på et folketingsvalg.

- Det er der altså først om tre år. Lige nu har vi ikke valgkamp, men coronakamp. Og lad os nu se, hvordan det går om nogle år. Træerne vokser nok ikke ind i himlen, trods alt, siger Jesper Petersen.

Måling sender Alternativet ud af Christiansborg

I den anden ende af målingen står Alternativet til helt at forlade gangene på Christiansborg.

Med blot 1 procent af stemmerne står partiet nemlig til at ryge under spærregrænsen på 2 procent - og dermed helt ud af Christiansborg. Ved folketingsvalget sidste år fik partiet tre procent af stemmerne.

Målingen kommer i kølvandet på en særledes kaotisk tid for partiet. Blot to dage før Mette Frederiksen lukkede hele landet delvist ned, kulminerede flere ugers intern kritik og uro i Alternativet med, at fire ud af fem folketingsmedlemmer meldte sig ud for at blive løsgængere.

Heriblandt også partistifter Uffe Elbæk. Han meddelte sidste år, at han ville trække sig fra posten som politisk leder. 1. februar valgte alternativisterne den anden partistifter, Jospehine Fock, som hans efterfølger.

Knap havde hun nået at sætte sig til rette på posten, før hun blev mødt af anklager om en brutal og grænseoverskridende ledelsesstil. I dag har partiet kun ét folketingsmedlem tilbage, nemlig Torsten Gejl.

Josephine Fock har ingen kommentar til målingen.

Samlet set står partierne i rød blok til at få 55,7 procent af stemmerne i målingen mod blå bloks 42,6 procent. Det svarer til en mandatfordeling på 100 mod 75 i rød bloks favør.

Rettelse: Rubrikken er ændret fra "Ny måling: Socialdemokratiet står til den største opbakning i 30 år". I Epinion-målingen står partiet til det største antal mandater siden 1990-valget, men vælgernes opbakning var større i 1998-valget, hvor Socialdemokratiet fik 35,9 procent af stemmerne mod den nye målings 35,1 procent. Valgresultatet udløste i 1998 dog 63 socialdemokratiske mandater - to færre end den nye målings 65 mandater.