Ny måling: Stort flertal vil ændre retsforbeholdet

Et stort flertal af danskerne vil have den tilvalgsordning, Folketingets ja-partier er enige om. Det viser en ny Epinion-måling.

Her præsenterer statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) aftalen om et beskåret EU-retsforbehold, sammen med Pia Olsen Dyhr, Morten Østergaard, Lars Løkke Rasmussen og Søren Pape. (Foto: Jens Astrup © Scanpix)

Et stort flertal af den danske befolkning ser gerne, at retsforbeholdet bliver erstattet med den såkaldte tilvalgsordning, som Folketingets ja-partier blev enige om for få uger siden.

Det viser en ny Epinion-måling lavet for DR Nyheder.

55 procent af de adspurgte i målingen svarer ja til at støtte en ændring af retsforbeholdet, der blandt andet betyder, at Danmark kan deltage i det fælleseuropæiske politisamarbejde, men stå uden for fælles beslutninger om eksempelvis udlæningepolitikken.

18 procent af danskerne svarer nej til en ændring af retsforbeholdet, mens 24 procent svarer "ved ikke".

Danskerne skal til folkeafstemning om tilvalgsordningen senest 31. marts 2016.

Socialdemokraterne: Der venter lang debat

Hos et af ja-partierne - Socialdemokraterne - glæder man sig over, at et stort flertal af danskerne ser retsforbeholdet ændret.

- Jeg er meget tilfreds, det er ret markant. Men jeg er også opmærksom på, at der venter en lang debat forude i forhold til folkeafstemningen, siger EU-ordfører Morten Bødskov (S).

Et tungtvejende argument for folkeafstemningen er, at det fælleseuropæiske politisamarbejde Europol er ved at blive ændret. I dag deltager Danmark fuldt og helt i det europæiske politisamarbejde, men når samarbejdet ændres, så vil Danmark ikke længere kunne deltage.

- Vores politi bliver Europas B-politi, hvis vi bliver smidt ud af politisamarbejdet. Og jeg tror, at rigtig mange danskere ved, hvor afgørende dansk politis deltagelse i Europol er for vores muligheder for at bekæmpe kriminalitet, siger Morten Bødskov.

DF har ingen tillid til aftale

Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt, der er medlem af Europaparlamentet, er ikke overrasket over Epinion-målingen, men er sikker på, at det vil gå op for folk, at aftalen indebærer, at Danmark afgiver beføjelsen på udlændingepolitikken.

- Folketingets EU-glade partier vil overdrage den fulde kompetence på hele retsområdet til EU, og så siger de så, at de ikke ønsker at bruge den. Men det har jeg ingen tillid til. Hvis det passer, at de kun vil bruge kompetencen på de 22 retsområder, som de siger, skulle man nøjes med at overføre magten til EU der, siger Morten Messerschmidt.

Han mener sagtens, at Danmark kan gå med i Europol uden at gå med på andre områder.

- Dels kan man som Norge gå efter en parallelaftale. Men det vil regeringen slet ikke forhandle om. Dels kunne man bruge tilvalgsordningen i en mere begrænset version, hvor man kun overdrager suveræniteten der, hvor man siger, at man vil bruge den, siger Morten Messerschmidt.

Sådan er deltagerne i målingen blevet spurgt:

Et flertal i Folketinget vil have en folkeafstemning om det danske EU-forbehold på retsområdet for at omdanne forbeholdet til en såkaldt tilvalgsordning.

En tilvalgsordning vil betyde, at Danmark selv kan vælge, hvilke europæiske samarbejder man vil deltage i, og hvilke man ønsker at stå uden for på det retlige område.

Det vil eksempelvis betyde, at Danmark kan vælge at deltage i det europæiske politisamarbejde, Europol, men at stå uden for de fælles beslutninger omkring eksempelvis udlændingepolitikken.

Støtter du en sådan ændring af retsforbeholdet?

Ja: 55 pct

Nej: 18 pct

Ved ikke: 24 pct

Ønsker ikke at svare: 2 pct

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter