Ny måling: Venstre har mistet 12 mandater siden valget

Formandsskifte har ikke gavnet Venstres vælgeropbakning, viser ny meningsmåling.

Jakob Ellemann-Jensen blev formand for Venstre sidste år. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Den 3. september sidste år trådte Jakob Ellemann-Jensen frem og sagde, at han var klar til at blive ny formand for Venstre.

Forud var gået nogle dramatiske uger, der kulminerede, da Lars Løkke Rasmussen på den sidste dag i august trak sig som formand efter pres fra dele af partiets bagland.

Og få uger senere kunne Ellemann-Jensen lade sig hylde som ny formand på et ekstraordinært landsmøde.

Men skiftet på formandsposten har ikke været en fordel for Venstre, når man ser på vælgertilslutning - tværtimod.

For en ny måling, som Epinion har lavet for DR og Altinget, viser, at Venstre lige nu står til en betydelig tilbagegang i forhold til valgresultatet. I målingen står partiet til 17,2 procent af stemmerne. Det svarer til 31 mandater.

Med Lars Løkke Rasmussen i spidsen fik Venstre ved valget i juni sidste år en opbakning på 23,4 procent og 43 mandater.

Med den nyeste målig mister Venstre 12 mandater, hvilket svarer til mere end en fjerdedel af folketingsgruppen. DR Nyheder har forsøgt at få et interview med Venstres politiske ordfører Sophie Løhde om målingen. Det har hun afvist. I stedet har Løhde sendt et skriftlig svar.

- Venstre vil naturligvis gerne være større, og vi kommer til hen over efteråret at fremlægge en række politiske udspil, så jeg er fortrøstningsfuld, skriver hun.

Løhde pointerer, at Venstre i andre målinger ligger til en højere tilslutning.

Blå blok går en smule frem

I Epinions seneste måling fra maj fik rød blok med Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten, De Radikale og Alternativet en tilslutning på 55,2 procent. Den opbakning er nu faldet til 54,1 procent.

Det bider Sophie Løhde mærke i.

- Dansk politik har været sat på pause på grund af corona, og selv om håndteringen fortsat er meget vigtig for os alle sammen, så noterer jeg mig, at blå blok nu er i fremgang. Og det vigtigste er, at blå blok genvinder styrken, skriver hun.

Internt i blå blok er der sket store forskydninger. For mens Venstre går tilbage, kan både De Konservative og Nye Borgerlige glæde sig over fremgang.

Med en tilslutning på 8,7 procent er De Konservative nu Folketingets tredjestørste parti.

Politisk ordfører for De Konservative, Marcus Knuth, mener, at vælgerne kvitterer for, at partiet holder fast på mærkesager inden for økonomi og udlændinge.

- På det økonomiske vil vi af med al arvebeskatning. Det er en kæmpe håndsrækning til danske privatejede familievirksomheder, som bare gerne vil give roret videre til en datter eller søn. Der står vi et andet sted end V og S. Det gør vi også på kriminelle udlændinge. Her siger vi, at hvis man har fået en fængselsdom, så skal man ikke kunne få dansk pas.

Rykker opbakningen i målingerne på balancen mellem Venstre og Konservative?

- Nu taler vi om meningsmålinger, og vi er glade for, at vi over lang tid er gået frem. Men faktum er, at vi har 13 mandater i Folketinget, og det kommer en måling ikke til at ændre på.

- Vi peger på Jakob Ellemann-Jensen som statsministerkandidat for blå blok, men det ændrer ikke på, at vi har en klar ambition om, at De Konservative skal være et større parti, der skal have endnu mere indflydelse. Men den indflydelse får vi reelt først efter næste folketingsvalg, siger Marcus Knuth.

'V er svag på borgerlig politik'

Også Nye Borgerlige fortsætter fremgangen og har nu støtte fra 6,2 procent af vælgerne. Pernille Vermunds parti er dermed næsten på niveau med Dansk Folkeparti.

- Det er glædeligt at se, at de partier, som står ved deres borgerlighed og kæmper værdipolitisk for, at de nationale værdifælleskaber består, går frem. Måske kan det inspirere andre partier til at stå ved deres borgerlighed.

Hvem tænker du på?

- Jeg tænker blandt andet på Venstre, som har måtte kæmpe noget det sidste år. Det er vendt lidt, men de har været noget svage på udlændingepolitikken og den borgerlige politik, siger Pernille Vermund.

Facebook
Twitter