Ny minister: Nu må beboerne på Sjælsmark spise på deres værelser

Desuden vil regeringen se på, om der skal gøres mere for børnene på udrejsecentret.

Mattias Tesfaye indfører ny madregel på Sjælsmark. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Efter en lang og hård debat må beboerne nu spise cafeteria-mad på deres værelser på Udrejsecenter Sjælsmark. Desuden vil regeringen i den kommende tid se på, om der skal gøres mere for børnene på udrejsecentret.

Det skriver Udlændinge- og Integrationsministeriet i en pressemeddelelse.

- Regeringens politik er helt klar: Asylansøgere, der får endeligt afslagasyl, har ikke krav på ophold i Danmark. De skal rejse hjem. Det er et helt grundlæggende princip. Danmark er en retsstat.

- Men vi har også et særligt ansvar for de børn, der bor på Udrejsecenter Sjælsmark. De har ikke selv valgt den situation, de står i. Derfor bliver der nu mulighed for at spise med familien på værelset. Det sker blandt andet efter anbefaling fra Røde Kors, siger udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S).

Debatten om maden på Sjælsmark har været et omtalt emne den seneste tid. Den tidligere minister på området, Inger Støjberg (V), har gentagne gange afvist, at det kunne komme på tale at lempe madreglerne.

Men under valgkampen åbnede forhenværende statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V), op for, at det kunne blive en mulighed. Den daværende statsminister mente endda, at de selv skulle kunne få lov til at lave mad.

I den netop udsendte pressemeddelelse fra Udlændinge- og Integrationsministeriet fremgår det dog, at det kun er cafeteria-mad, der må indtages.

For en uge siden talte DR Nyheder med flere beboere på Sjælsmark. Herunder kan du se deres reaktion på, at den nye regering vil flytte børnefamilier ud af Sjælsmark.

Børnene skal ud af Sjælsmark

At forbedre forholdene på udrejsecentret er dog kun første skridt i den ny regering og dets støttepartiers plan for udrejsecentret.

Under regeringsforhandlingerne blev de nemlig enige om, at børnefamilier skal flyttes ud af Sjælsmark.

I stedet skal der oprettes et center kun for børnefamilier.

- En ny regering er af den overbevisning, at det inden for det formål vil være muligt at finde en mere hensigtsmæssig lokalitet for et udrejsecenter kun for børnefamilier end Udrejsecenter Sjælsmark.

- Det nye udrejsecenter skal indrettes efter anbefalingerne fra Røde Kors og Ombudsmandens rapport vedrørende forholdene på Sjælsmark, lyder det i forståelsespapiret, der danner grundlag for samarbejdet mellem de fire partier.

DR Nyheder har forsøgt at få en udybbende kommentar fra Mattias Tesfaye. Han har ikke ønsket at stille op til interview.