Ny minister vil fjerne flere miljøkrav til landmænd

Der er lempelser på vej i kravene til randzoner og ammoniak-udledning, varsler miljøministeren.

Miljø- og Fødevareminister Eva Kjer Hansen vil fjerne krav om randzoner og efterafgrøder i landbruget. (Foto: Michael Bothager © Scanpix)

Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) vil fjerne en række miljøkrav til landbruget og varsler et opgør med den hidtidige landbrugs- og miljøpolitik, skriver Jyllands-Posten.

- Vi tager med det samme fat på at fjerne det obligatoriske krav om randzoner og en del af kravene til efterafgrøder. Vi vil også se på gødskningsrestriktionerne, siger hun til avisen.

Initiativerne er en del af en landbrugspakke med 16 punkter, som Venstre sammen med Dansk Folkeparti og De Konservative tidligere har præsenteret.

Mere ammoniak skal udledes

Samtidig er regeringen klar til at skrue ned for de danske ambitioner om, at udledningen af ammoniak skal reduceres med 24 procent inden 2020. I stedet går regeringen efter, at den danske reduktion skal på linje med EU-gennemsnittet på seks procent.

Kravet om randzoner var Venstre selv med til at indføre, da partiet senest var i regering.

Også kravet om efterafgrøder har en tydelig Venstre-signatur, da initiativet var med i vækstplanen for fødevarer, som Venstre, DF, De Konservative og Liberal Alliance lavede sammen med SR-regeringen i april 2014.

Går i modsat retning

Eva Kjer Hansen erkender, at man nu går i en modsat retning.

- Det er vigtigt i politik at erkende, hvis man har lavet en fejl, og erkende, hvis man er blevet klogere. Vi kan se, at det ikke fungerer hensigtsmæssigt. Det fungerer negativt for landmændenes virke, siger miljø- og fødevareministeren til avisen.

Ministerens udmelding falder dog ikke i god jord hos Enhedslistens landbrugs- og miljøordfører, Maria Gjerding, der er "chokeret" over Venstres initiativ til at sløjfe randzoner og stille lavere krav til gødningsreglerne.

EL kalder minister i samråd

- At fjerne randzoner og lempe gødningsregler vil slå tilstanden i naturen og miljøet årtier tilbage. Det er absurd, at Venstre tror, at vi hjælper landmændene ved at tillade, at de ødelægger natur og miljø, siger hun i en skriftlig udtalelse.

Maria Gjerding kalder nu Eva Kjer Hansen i samråd.

/ritzau/