Ny model for rejsevejledninger: Lande inddeles i regioner

Det skal være muligt at holde regioner i Schengen-lande åbne, hvis smittetryk tillader det.

Hvis smittetrykket tillader det, skal det være muligt at holde dele af for eksempel Frankrig åbent, selvom andre dele af landet er hårdt ramt af Covid-19. (Foto: Charles platiau © Scanpix)

Hen over sensommeren og efteråret har danskerne hver torsdag kunnet følge med i, hvilke lande Udenrigsministeriet frarådede os at rejse til, og hvor vi fortsat kunne flyve hen uden at frygte karantæneregler.

Det skal fra december gribes an på en anden måde, forklarer udenrigsminister Jeppe Kofod (S).

- Der er det vigtigt, at vi har en model for rejsevejledninger, der ikke kun er på landeniveau, men også på regionalt niveau.

Derfor skal der nu udveksles regionale testdata fra EU, UK og Schengenlande, så rejsevejledningerne fra december bliver baseret på regionale covid-19 smittetryk.

Det sker efter en rådshenstilling fra EU i oktober, der har gjort at blandt andet Italien og Spanien er begyndt at dele denne type af regionale data med andre EU- og Schengenlande.

Og det kan få betydning for, hvor danskerne fremover kan rejse hen.

- Det betyder at vi for eksempel kan fraråde ikke-nødvendige rejser til regioner, hvor der er et højt smittetryk. Det kan være en hovedstadsregion, siger Jeppe Kofod.

Det vil i praksis betyde, at man vil kunne rejse til eksempelvis Mallorca, hvis smittetrykket er tilstrækkeligt lavt, selvom smittetrykket i regioner på Spaniens fastland er for højt.

Ifølge udenrigsministeren indberetter mellem 7 og 9 lande regionale testdata på denne måde.

- Men tendensen er jo, at lande begynder at indberette til det Europæiske Center for Smitteforebyggelse. Og dermed får vi de data, der skal til for at lave bedre og mere finmaskede rejsevejledninger, siger han.

Ingen betydning nu

Selvom det fremover kan betyde, at det bliver lettere at bevæge sig rundt i Schengen-lande trods coronavirus, vil vi ikke få stor fornøjelse af den nye model for rejsevejledninger i den nærmeste fremtid.

- Det er ikke noget, der vil ændre situationen i Europa, som vi ser i dag. Der er smittetrykket så højt, at der ikke er nogen regioner, der ville være åbne, siger udenrigsminister Jeppe Kofod.

Europa og resten af verden er nemlig hårdt ramt af virusset, der er blusset op igen i løbet af efteråret.

- Men forhåbentlig på den anden side af den bølge, vi er i, så kan vi få en mere fintmasket og mere præcis rejsevejledning, der gør, at vi som rejsende kan orientere os bedre, i forhold til hvor risici er på covid-19.

Definitionen af, hvornår et land er henholdsvis høj-og lavrisiko rejsemål forbliver nemlig, som de er i dag.

Det betyder, at et lavrisikoland er et land med færre end 30 covid-19 smittede pr. 100.000 indbyggere.

Et højrisikoland er et land med flere end 75 covid-19 smittede pr. 100.000 indbyggere.

Ændrede ferieplaner

Siden coronavirus for alvor brød ud i Europa i starten af 2020 har meget forandret sig. Også vores måde at rejse på. Store dele af verden har været lukket ned, og der har været stærke karantæneopfordringer fra myndighedernes side.

I sommer betød det, at mange danskere tog på ferie i Danmark, og med gratis færgebilletter oplevede mange danske øer en øgning af turister i den periode.

Omvendt har fly- og rejsebranchen været hårdt ramt. Det skandinaviske flyselskab SAS har måtte fyre mange medarbedere, og i går stoppede den norske børs handel med Norwegian-aktier. Da den norske børs åbnede i morges faldt Norwegian-aktierne kraftigt, det skriver NRK.

Selvom hele verden er hårdt ramt af coronavirus, vil der igen komme en dag, hvor vi kan rejse mere frit og derfor er de nye rejsevejledninger vigtige, siger udenrigsminister Jeppe Kofod.

- Der kommer jo en dag igen i Europa, hvor smitten kommer ned igen, hvor vi forhåbentlig får vacciner og så videre.

- Der er det vigtigt, at vi har en model for rejsevejledninger, der ikke kun er på landeniveau, men også på regionalt niveau.

Men derfor skal vi alle rejse på en måde så vi undgår smittespredning, siger han.

- Vi skal alle sammen, uanset hvordan vi bevæger os - inden-og udenfor grænser - gøre det på en betryggende måde i forhold til at undgå smittespredning. Det er helt tydeligt.

Facebook
Twitter