Ny pakke skal hjælpe lidende restauranter og barer: 'Det gør ondt på jer'

Ifølge erhvervsminister Simon Kollerup løber hjælpepakken op i et samlet beløb på 300-400 millioner kroner.

Erhvervsminister Simon Kollerup præsenterede den nye aftale i Erhvervsministeriet sammen med repræsentanter for de øvrige partier. (Foto: © Philip Davali, Scanpix)

Regeringen og en række partier indgik søndag aften en ny aftale om en kompensationsordning rettet mod restauranter, caféer og barer.

Ordningen skal afbøde nogle af de negative økonomiske konsekvenser, der ventes at ramme branchen som følge af de nye tiltag for at dæmpe smittespredningen i samfundet.

Landets restauranter, barer og caféer skal lukke senest klokken 22, og af den grund forventer mange ejere at miste store indtægter.

Med den nye aftale udvides adgangen til eksisterende hjælpepakker og kompensationsordninger.

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) forklarer, at aftalen i alt løber op mellem 300 og 400 millioner kroner.

- Den pakke, vi laver nu, er en stor hjælp til restauranter, caféer og barer, som vi beder om at holde lukket klokken 22 i stedet for klokken 02. Det er en samlet pakke på mellem 300 og 400 millioner kroner, og den hjælper der, hvor man bliver ramt af at skulle holde lukket fra klokken 22.

- Den dækker den manglende omsætning, hvis man er selvstændig. Og så er det en hjælp til at få dækket de faste omkostninger - huslejen skal jo betales, selvom man skal holde lukket tidligere, siger erhvervsministeren.

Kan lukke og få kompensation

Aftalen betyder, at der gives adgang til at søge om kompensation for faste omkostninger. Kompensationen sker efter en såkaldt trappemodel med 12 trin:

Der ydes for eksempel 25 procent kompensation for virksomheder, der oplever en nedgang i omsætning på 35 procent - og 80 procent kompensation for virksomheder, der oplever en nedgang i omsætning på 90 procent eller mere.

Aftalen sikrer 100 millioner kroner til yderligere hjælp i den pressede restaurationsbranche og har særligt fokus på de små virksomheder.

Hjælpepakken skal blandt andet hjælpe barer, der har fået begrænset deres åbningstid. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Politikerne har aftalt, at virksomheder, der maksimalt har ansatte svarende til fem fuldtidsstilinger, kan vælge at holde lukket i en kortere periode og få dækket op til 90 procent af de faste omkostninger.

Aftalen gælder i første omgang til 31. oktober. Der er dog mulighed for at forlænge året ud.

Regeringen er blevet beskyldt for at holde virksomhederne og deres ansatte på pinebænken i svære tider. Siden de nye restriktioner blev præsenteret i tirsdags, har brancheorganisationen Horesta kritiseret regeringen for at efterlade virksomhederne i uvished.

Der er i løbet af ugen blevet forhandlet i Erhvervsministeriet, men først nu lander der altså en aftale. Men dermed er det sidste punktum endnu ikke sat.

Allerede i næste uge skal de fordele de 100 millioner kroner, der er udover det allerede aftalte.