Ny plan skal øge eksport og arbejdskraft

Regeringen vil booste eksporten og sikre, at veluddannede udlændinge lettere kan få job i Danmark. Det skal blandt andet ske ved at sætte indtjeningskravet ned.

Regeringen har lagt en plan, der skal øge eksporten og sikre god arbejdskraft. (Foto: Keld Navntoft/Scanpix © Scanpix)

Der skal sættes fokus på at øge dansk eksport og på at tiltrække udenlandsk arbejdskraft.

Det er konklusionen efter et møde i regeringens vækstforum, hvor både erhvervsledere og forskere rådgiver politikerne om at skabe vækst.

- Vi kan se, at de danske virksomheder, der har udenlandske medarbejdere i nøglepositioner, de er 15 procent mere produktive end de virksomheder, der ikke har det, siger statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Nemmere at få fodfæste

Regeringen vil derfor gøre det nemmere for den udenlandske arbejdskraft at få fodfæste i Danmark. Udlændinge, der ønsker at arbejde eller studere i Danmark, skal have vejledning til at finde job, uddannelse og bolig.

Samtidig skal udlændinge i universitetsbyerne København, Århus, Odense og Aalborg fremover kunne henvende sig til én offentlig myndighed for at få styr på alt fra arbejdstilladelse til skattekort.

Regeringen vil også nedsætte det indtjeningskrav, udlændinge i dag mødes med. Med den nuværende ordning skal udlændinge tjene mindst 375.000 kroner årligt, det beløb skal sættes ned til 300.000 kroner, så Danmark kan fastholde nyuddannede udlændinge.

Hjælp til virksomheder

Der skal også sættes fut under eksporten, hvis den danske vækst skal øges. Eksporten tegner sig for over halvdelen af det danske bruttonationalprodukt, og under den økonomiske krise er den faldet med 15 procent.

Derfor skal danske virksomheder have hjælp til at trænge ind på markederne i udviklingsøkonomierne, slår udenrigsminister Lene Espersen fast.

- Vi skal medvirke til, at der bliver en mereksport på 30 milliarder kroner om året hvert år. Hvis vi bliver lige så dygtige til at eksportere til Kina, Indien, Brasilien og Rusland som Sverige, Tyskland og Frankrig er, så giver det 25 milliarder kroner mere i eksport om året, siger hun.

Told- og miljøregler

Lene Espersen vil blandt andet sikre hjælp til små og mellemstore virksomheder, der støder panden mod en bureaukratisk mur, når de forsøger at trænge ind på et fremmed marked. De skal have hjælp til at forstå told- og miljøreglerne, forklarer hun.

Men først og fremmest skal regeringens Vækstforum nu udarbejde en analyse af, hvordan man skaber vækst.

Statsministeren afviser dog, at regeringen ligger på den lade side i mellemtiden.

- Vi har brug for en skarp analyse af, hvad det er for et sæt udfordringer, vi står overfor. Vi skal diagnosticere det danske samfund, før vi begynder at give medicin, siger han.

Facebook
Twitter