Ny rapport: Corona kan holdes under kontrol ved genåbning af storcentre, superliga og zoologiske haver

I et nyt notat fastslår en ekspertgruppe under SSI, at coronavirus selv med yderligere genåbning langsomt kan dø ud.

Butikkerne i Aalborg Storcenter er lukket ned med skodder. Måske kan de snart få lov at åbne igen. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Der er plads til at genåbne en række yderligere sektorer og samtidig have fuld kontrol med udviklingen af coronavirusset og smitten.

Det fastslår en ekspertgruppe under Statens Serum Institut i en rapport, som er sendt til partiledere i Folketinget her til middag.

Rapporten indeholder beregninger, der slår fast, at udbruddet af coronavirus nu er så meget under kontrol, at coronavirus med "overvejende sandsynlighed" langsomt vil dø ud, hvis politikerne lader være med at genåbne mere i den næste fase.

Men derudover er eksperterne også blevet bedt om at regne på scenarier for en yderligere genåbning.

Netop de beregninger ligger til grund for de forhandlinger, som partierne skal have med statsminister Mette Frederiksen (S) om fase 2 af genåbningen i de kommende dage.

Kulturtiltag øverst på programmet

Fælles for alle beregningerne er, at de forudsætter genåbning af en "grundblok".

Og vælger politikerne på Christiansborg at åbne for denne "grundblok", som inkluderer detailhandlen (herunder storcentre), professionel idræt uden tilskuere, fx Superligaen i fodbold, biblioteker, kritiske offentlige arbejdspladser samt zoologiske og botaniske haver, så vil det betyde, at smittetrykket fortsat kan holdes under 1,0.

Med andre ord, så forventes hver dansker i gennemsnit at smitte færre end én person - og dermed vil epidemien langsomt men sikkert smitte færre mennesker for - til sidst - helt at forsvinde.

Forudsætningen for at færre danskere smittes er for begge scenarier, at vi fortsætter med at holde fysisk afstand og følger hygiejnetiltag, fastslår ekspertgruppen.

Foruden grundblokken kan politikerne også se ind i en række beregninger for en endnu større genåbning. Det handler om genåbning af efterskoler, 6.-10. klasse i folkeskolen, det private arbejdsmarked og restauranter - herunder både inde- og udeservering.

16.000 ansatte tilbage på job og græs

Professionel idræt uden tilskuere vil betyde, at cirka 3.000 voksne igen kan dyrke eliteidræt, fremgår det af rapporten.

Her har ekspertgruppen fra Statens Serum Institut "antaget et kontaktmønster med fysisk afstand svarende til det gennemsnitlige arbejdsmarked."

De kritiske offentlige arbejdspladser er blandt andet Arbejdstilsynet og Forsvaret, hvilket svarer til i alt 5.000 årsværk, står der i rapporten.

Hvis partierne kan blive enige om at åbne grundblokken (detailhandlen undtaget), vil det betyde, at 16.000 personer kan vende fysisk tilbage til arbejdet. Åbner detailhandlen også, vil yderligere 60.000 kunne møde fysisk op på jobbet igen.

Eksperterne har også regnet på, hvordan smittetrykket vil blive belastet på regionalt niveau. Det har været et ønske fra flere partier at se på, om landsdele kan genåbnes i forskellige tempi alt efter, hvor belastet regionerne er af coronavirus-udbruddet.

En påmindelse om truslen fra anden bølge

Til slut i rapporten sender eksperterne også en advarsel til politikerne. Her advarer de om risikoen for en genopblusning af coronavirus:

"På nuværende tidspunkt er immuniteten i den danske befolkning relativ lav, der er således en betydelig risiko, for at der senere kommer en 2. bølge af epidemien."

Den nuværende fase af genåbning løber frem til på søndag. Det ventes derfor, at regeringen efter forhandlinger med Folketingets partier i løbet af ugen vil annoncere, hvad planen herefter er.

Ligeledes udløber forsamlingsforbuddet på 10 personer natten til mandag den 11. maj. Hvorvidt det forlænges er endnu ikke afgjort, men det ligger fast, at der som minimum vil være et forsamlingsforbud på 500 personer frem til august.

DR Nyheder forsøger at få en kommentar fra Statens Serum Institut.

Opdateret klokken 15:03 med oplysningen om antallet af personer, der forventes kan vende tilbage til arbejdsmarkedet, hvis grundmodellen gennemføres.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter