Ny udenrigsminister: 'Vi skal ikke bare se på verden, som den er, men også på, hvordan den kan blive'

Jeppe Kofod vil blandt andet trække på sin erfaring fra Europa-Parlamentet.

Den helt store overraskelse på Mette Frederiksens ministerhold var Socialdemokratiets spidskandidat ved europaparlamentsvalget for godt en måned siden.

Og for Jeppe Kofod selv var det heller ikke en mulighed, som han selv havde skænket den store tanke. Faktisk så lidt, at han i aftes faktisk sad i Bruxelles efter et gruppemøde, da telefonen ringede.

- Det er klart, at når der kommer sådan et opkald fra et ukendt nummer klokken lidt over 23 på en onsdag aften, hvor der er mulighed for at blive minister, så tager man telefonen. Så jeg tænkte, måske er det nu, og det var det så, forklarer han.

- Så jeg brugte natten og morgenen på at komme hjem, så hurtigt jeg kunne. Så jeg har ikke sovet så meget, må jeg tilstå. Men sådan er det jo.

Et lille land med store idéer

For den 45-årige Jeppe Kofod er udenrigsministerposten lidt af en drømmestilling.

Derfor glæder han sig også til at komme i gang og møde sine kommende medarbejdere.

- Vi har nogle sindssygt dygtige medarbejdere i Udenrigsministeriet, på vores ambassader og repræsentationer rundt omkring i Danmark, som gør alt og brænder rigtig meget for opgaven. Og det er den der ånd, som er rigtig vigtig, forklarer han.

Ifølge Jeppe Kofod skal Danmark være med til at ændre verden til det bedre.

- Vi skal ikke bare se på verden, som den er, men også på, hvordan den kan blive. Den dedikation mærker jeg mange steder, og det er det, som jeg vil stå for. Vi er godt nok et lille land, men med store idéer.

Vil trække på erfaring fra EU

Siden han i 1998 for første gang blev valgt ind i Folketinget har udenrigspolitikken haft en stor rolle i hans liv med både formands- og næstformandsposter i Det Udenrigspolitiske Nævn.

Og siden 2014, hvor han første gang blev valgt til Europa-Parlamentet, har særligt EU-politikken fyldt. Det er en baggrund, som spiller godt overens med hans nye post.

- Et godt og effektivt europæisk samarbejde er jo forudsætningen for, at vi som Danmark kan fremme vores interesser, så det kommer jeg til at arbejde meget med. Og der har jeg jo fra en baggrund både før parlamentet, men også i de sidste fem år, nogle kontakter og sådan noget, som jeg har tænkt mig at bruge til Danmarks fordel, siger han.

- Det tror jeg virkelig kan komme til gavn for Danmark. Så jeg glæder mig som et lille barn til det arbejde her.

Jeppe Kofod fortæller desuden, at det ifølge ham er vigtigt med et samarbejdende folkestyre, og derfor vil han forsøge at samarbejde med alle Folketingets partier.

Helt specifikt ser han en fremtid for EU med fokus på den grønne omstilling.

- Vi startede som kul- og stålunion, og vi skal gerne i fremtiden blive en klimaunion – det er vi alle sammen enige om, og det er også noget, som vi har kæmpet for i valgkampen, og det vil jeg så også gøre i den her rolle, siger han.

Får plads i koordinationsudvalget

Foruden titlen som udenrigsminister træder Jeppe Kofod også direkte ind i det magtfulde koordinationsudvalg, der foruden ham selv og Mette Frederiksen også tæller finansminister Nicolai Wammen og justitsminister Nick Hækkerup.

Koordinationsudvalget mødes typisk en gang om ugen og ”behandler større væsentlige initiativer og sager fra regeringen, herunder bl.a. større regeringsudspil og lovforslag”, fremgår det af Statsministeriets hjemmeside.

Derudover får han også en plads i sikkerhedsudvalget sammen med de øvrige medlemmer af koordinationsudvalget samt forsvarsminister Trine Bramsen.

Jeppe Kofods exit fra Europa-Parlamentet betyder desuden, at Christel Schaldemose, der fik næstflest stemmer blandt de socialdemokratiske kandidater, overtager posten som delegationsformand for de danske socialdemokrater i Europa-Parlamentet.

Marianne Vind overtager den ledige plads i parlamentet fra Jeppe Kofod.