Ny udlændingeminister skifter kagefejring ud med tørt rugbrød

Inger Støjberg træder tilbage som udlændingeminister. Hun har fejret stramninger med kage, men det slutter nu.

Cola Zero er udskiftet med danskvand, efter at Mattias Tesfaye har overtaget ministerposten efter Inger Støjberg. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Det er slut med at fejre udlændingestramninger med kage i Integrationsministeriet. Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) har overtaget ministerposten efter Inger Støjberg (V), og i gave fik hun en kagekniv.

Da Støjberg trådte til, erklærede hun sin kærlighed til Cola Zero, men det er nye tider i ministeriet, fremhæver Tesfaye, der dog også takker Støjberg for hendes arbejdsindsats.

- Jeg har fundet to Cola Zero. De er til dig, for dem får jeg ikke brug for. Nu er det postevand og tørt rugbrød for resten. Jeg fandt også en lagkagekniv, som jeg heller ikke får brug for, siger han i sin tale, som var ualmindelig kort på blot to og et halvt minut.

Han anerkender ved samme lejlighed Støjbergs store arbejdsindsats, som han har den dybeste respekt for.

- Selv om vi to ikke har været enige i alle detaljer af udlændingepolitikken, vil jeg gerne understrege meget tydeligt, at jeg har den dybeste respekt for den arbejdsopgave, du har løftet på vegne af hele vores samfund, siger Tesfaye.

'Du var dørmanden'

Med det henviser han særligt til flygtninge- og migrantstrømmen i sensommeren 2015, hvor de danske motorveje blev overfyldt.

- Jeg har populært sagt, at du var dørmanden, der skulle sikre, at flygtninge, der havde brug for beskyttelse, blev lukket ind, mens folk, der ikke havde brug for beskyttelse, blev afvist, siger han.

Den afgående minister Støjberg er klar over, at hun har delt vandene med både sin politik og sin retorik.

- Jeg er godt klar over, at der har været mange holdninger til ministeriet og måske også til mig. Jeg ved også, at I med sikkerhed ofte er blevet konfronteret med det, når I har haft fri og har været ude til en ellers hyggelig sammenkomst, siger hun.

Kugleramme til at tælle lempelser

Inger Støjberg gav Mattias Tesfaye en kugleramme til at tælle eventuelle lempelser af udlændingepolitikken med og hæfter sig ved, at der ved overdragelsen bliver serveret danskvand.

- Colaen er udskiftet med danskvand.

- Det er ingen hemmelighed, at jeg har en stor kærlighed for Cola Zero, burger og kage til tider, siger Støjberg.

Støjberg giver som afslutning hånden til Tesfaye med henvisning til det obligatoriske håndtryk, som nye statsborgere skal give ved ceremonien for nye borgere.

/ritzau/