Ny velfærdsaftale: 1.000 flere ansatte i ældreplejen og minimumsnormeringer før tid

Der skal ansættes 1.000 personer ekstra i ældreplejen og minimumsnormeringer bliver indført et år tidligere.

(Foto: © Philip Davali, Scanpix)

Finansloven for 2021 må vi vente på lidt endnu. Men regeringen har lørdag landet en delaftale i finansloven på en række velfærdsområder.

Aftalen er indgået sammen med Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet og er netop blevet præsenteret på et pressemøde i Finansministeriet.

- Det vigtigste for finansloven er at få Danmark sikkert igennem coronakrisen. Men heldigvis er økonomien også så stærk, at vi har kunnet lave en reserve til andre opgaver, blandt andet velfærden, siger finansminister Nicolai Wammen.

Og det er særligt børnene og de ældre, der kan se frem til tidlige julegaver.

Aftalen indeholder blandt andet en pose penge, der gør det muligt at fremrykke aftalen om minimumsnormeringer, så der allerede fra 2024 bliver krav om flere voksne i børnehaver og vuggestuer. Og så er der også sat penge af til landets ungdomsuddannelser og mere personale på landets plejehjem.

Få overblikket over aftalen her:

MINIMUMSNORMERINGER

Regeringen og aftalepartierne sætter 200 millioner årligt af fra 2021, samt 400 millioner kroner i 2024, så minimumsnormeringer i landets institutioner kan blive lov allerede i 2024.

Aftalen er stadig, at der skal være maksimalt 3 børn per voksen i vuggestuer og 6 børn per voksen i børnehaver.

Den store knast blandt partierne har tidligere været, om minimumsnormeringerne skal gøres op for hver enkelt institution eller om man skal kigge på et samlet gennemsnit i hver kommune. Partierne kan med dagens aftale stadig ikke garantere, at minimumsnormeringerne kommer til at gælde på hver enkelt institution.

FLERE PENGE TIL UNGDOMSUDDANNELSER

Med dagens aftale kan landets ungdomsuddannelser også se frem til en pose penge. Partierne er blevet enige om at afsætte i alt 1,68 milliarder kroner til ungdomsuddannelserne, der skal fordeles fra 2021 og frem til 2024.

Det er særligt gymnasierne, der får gavn af det ekstra tilskud. Sidste år annullerede regeringen det såkaldte omprioriteringsbidrag, der betød, at gymnasierne hvert år skullet spare to procent. I aftalen, der blev præsenteret i dag, afsætter partierne 220 millioner kroner årligt fra næste år og tre år frem. De ekstra millioner svarer ifølge partierne bag aftalen omtrent til det, gymnasierne betale i omprioriteringsbidrag i 2019.

ÆLDREPLEJE

Også de ældre er blevet tilgodeset i dagens aftale. Her kan man på landets plejehjem se frem til, at der skal ansættes 1.000 nye medarbejdere i ældreplejen. Samtidig skal flere af de ufaglærte, der allerede arbejder i ældreplejen, uddannes til sosu-hjælpere.

Der er i alt sat ca. 1,9 milliarder kroner af frem mod 2024 til både at uddanne dem, der i dag arbejder i ældreplejen uden en uddannelse, og til at kunne ansætte de ekstra hænder.