Nye Borgerlige: 2.773 medlemmer, ni byrødder og en partiformand uden kreds

Nye Borgerlige har registreret 2.773 medlemmer - de sidste par måneder er 1.000 nye kommet til. I dag holder partiet sit allerførste landsmøde.

De to stiftere af Nye Borgerlige, Pernille Vermund og Peter Seier Christensen. Begge er tidligere medlemmer af De Konservative. (Foto: Òlafur Steinar Gestsson © Scanpix)

Danmarks nyeste parti, Nye Borgerlige, er stadig under udformning her lidt over en måned efter, at Social- og Indenrigsministeriet godkendte dem som opstillingsberettigede til næste folketingsvalg.

For eksempel er partiformand Pernille Vermund endnu ikke officielt folketingskandidat, men det skyldes ene og alene, at hun ikke har besluttet, hvilken kreds hun vil stille op i. Faktisk er kun fire folketingskandidater helt klar for partiet.

En af dem er Lars Boje Mathiesen, der er byrådsmedlem i Aarhus og tidligere har repræsenteret Liberal Alliance. En anden er næstformand Peter Seier Christensen.

Arbejdet med at finde flere egnede folketingskandidater er ifølge partiet i fuld gang ude i de 41 vælgerforeninger, Nye Borgerlige foreløbig har været i stand til at stable på benene - nogle af dem dækker flere kredse.

Kredsbestyrelserne modtager i øjeblikket interesserede kandidatforslag, som de selv vurderer, og ser forslagene lovende ud, sendes de videre til partiets hovedbestyrelse, som endeligt skal godkende det.

Ifølge partiet er der efterhånden fyldt godt op med vælgerforeninger på Sjælland, mens det fortsat ser tyndt ud i Vest- og Nordjylland. Partiets næstformand, Peter Seier Christensen, sagde for godt en måned siden, at partiet skal have 68 lokale vælgerforeninger for at være dækket over hele landet.

Ni byrødder

Nye Borgerlige er allerede repræsenteret i byråd rundt omkring i landet og i et enkelt regionsråd. Det skyldes, at en række byrådsmedlemmer har sagt farvel til det parti, de oprindeligt var valgt ind for, og at de i stedet har meldt sig under Nye Borgerliges faner.

Der sidder i alt ni medlemmer af Nye Borgerlige i byråd.

Allerød Kommune har som den eneste to byrådsmedlemmer fra Nye Borgerlige, John Jensen og Jesper Hammer. Det skyldes, at deres parti, borgerlisten Det Nye Allerød, i februar blev lagt ind under Nye Borgerlige.

Karsten Høyer Grau er byrådsmedlem i Sønderborg Kommune for Nye Borgerlige. Han blev oprindeligt valgt ind for Dansk Folkeparti, men skiftede, da han var uenig i partiets landspolitiske linje.

- Vi står for en klassisk konservativ værdipolitik, en borgerlig økonomipolitik og så har vi et utvetydigt opgør med de statslige aftaler, som begrænser det danske folkestyre, har Pernille Vermund udtalt. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Holger Gorm Petersen blev valgt til byrådet i Vejle og regionsrådet i Region Syddanmark for Dansk Folkeparti, men har siden meldt sig ind i Nye Borgerlige.

Poul V. Jensen, der sidder i Gentofte Kommunalbestyrelse, forlod i foråret Liberal Alliance og meldte sig ind i Nye Borgerlige. Få måneder senere satte Johannes Lumholt punktum for en længere karriere som løsgænger i byrådet i Sorø og blev medlem af Pernille Vermunds nye parti - det sammen gjorde Lars Boje Mathiesen i Aarhus.

Og på Nordfyn skiftede René Lundegaard Dansk Folkeparti ud med Nye Borgerlige. Det nyeste byrådsmedlem i Nye Borgerlige er Stephanie Terndrup, der indtil i går var medlem af Borgerlisten Langeland, der nu er nedlagt.

De tre andre medlemmer fra det nu hedengangne Borgerlisten Langeland er skiftet til Venstre.

Frafaldne medlemmer

Så er der de frafaldne. For trods Nye Borgerliges korte levetid er der allerede et par medlemmer, der har forladt partiet i protest.

Vivi Jensen, der er regionsrådsmedlem i Region Nordjylland og medlem af byrådet i Hjørring, har forklaret, at det er partiets sociale og økonomiske politik, der ikke passer med hendes eget verdensbillede.

Hun er tidligere DF'er, men blev ekskluderet og var løsgænger, før hun meldte sig ind i Nye Borgerlige. Nu er hun altså løsgænger igen.

Også Anette Vahlgreen, der meldte sig ind i Nye Borgerlige i maj efter at have været medlem af Dansk Folkeparti i næsten 20 år, har forklaret, at hendes brud med partiet skyldes socialpolitikken.

I den første Epinion-måling, hvor Nye Borgerlige indgik, fik partiet 2,7 procent af stemmerne.

- Jeg mener jo ikke, at vi skal afskaffe folkepensionen eller have amerikanske tilstande, hvor vi skal forsikre os mod alting – find lige et forsikringsselskab, som vil tegne forsikringer for en stofmisbruger eller alkoholiker, sagde Vahlgreen i september.

I skrivende stund har Nye Borgerlige 2.773 medlemmer - ifølge partiet er 1.000 af dem kommet til alene igennem de seneste halvanden måned. Partiet sender også et nyhedsbrev ud af og til, og det modtager i alt 11.200 personer.

I den seneste Epinion-måling lavet for DR Nyheder, som var første gang, Nye Borgerlige blev målt, fik partiet 2,7 procent af stemmerne.

  • Frontfigurerne

  • Pernille Vermund

  • Formand og medstifter af partiet Nye Borgerlige.

  • Tidligere byrådsmedlem i Helsingør og folketingskandidat for De Konservative.

  • Hun er 40 år gammel og uddannet arkitekt.

  • Peter Seier Christensen

  • Næstformand og medstifter af partiet Nye Borgerlige.

  • Tidligere medlem af De Konservative.

  • Bror til rigmanden Lars Seier Christensen og uddannet ingeniør.

Facebook
Twitter