Nye Borgerlige-afhoppere kaldt ’gak gak’ af deres tidligere formand: Nu har de stiftet borgerligt fællesskab

Ja, vi er en konkurrent til Nye Borgerlige, siger medstifter af "Frit Borgerligt Fællesskab".

Nye Borgerliges nye formand Lars Boje Mathiesen og den på det tidspunkt nye næstformand Henriette Ergemann til Nye Borgerliges ekstraordinære årsmøde.

Siden Lars Boje Mathiesen satte sig i formandsstolen hos Nye Borgerlige, er flere medlemmer blevet ekskluderet eller har forladt partiet af egen drift.

Senest byrådsmedlem og udvalgsformand i Odsherred Maria Liv Holck, byrådsmedlem i Kalundborg Tonny Voldby Pedersen og ikke mindst tidligere næstformand Henriette Ergemann, der for to uger siden måtte trække sig fra næstformandsposten efter en række kontroversielle opslag om blandt andet coronavacciner og coronahåndteringen.

- Som I muligvis har set i pressen, så har nogle byrådsmedlemmer valgt at forlade NB(...) Men jeg hverken kan eller vil - som person eller som formand - bakke op om direkte gak-gak og konspiratoriske udtalelser og holdninger.

Lars Boje Mathiesen tager i et Facebook-opslag afstand fra de tidligere medlemmer af Nye Borgerlige.

Nyt fællesskab skal 'udfordre' den etablerede mening

En kommentar, der i følge Tonny Voldby Pedersen "må stå for Lars Bojes egen regning".

Men også en kommentar, der illustrerer, hvor partiet er i dag, lyder det.

- Nye Borgerlige er blevet for topstyret. Der skal være plads til flere idéer, siger Tonny Voldby Pedersen, der meldte sig ud af Nye Borgerlige i går.

Og den plads til nye idéer regner han med at finde i "Frit Borgerligt Fællesskab", som han netop har stiftet sammen med Henriette Ergemann, Maria Liv Holck og Jesper Høgedal, der forrige uge blev ekskluderet fra Nye Borgerlige.

På fællesskabets Facebook-side lyder det, at "Frit Borgerligt Fællesskab" er "en landsdækkende lokalliste, der hjælper, støtter og opstiller kandidater til lokale valg". Det lyder også, at man "ikke et politisk parti i gængs forstand."

- Indtil videre er det en forening for os på den politiske højrefløj, der ikke føler, at vi hører til noget sted.

- Et sted, hvor man må sige rigtig mange ting, og hvor man godt må udfordre den etablerede mening. Specielt hvis den etablerede mening er skabt af store medicinalfirmaer eller World Economic Forum (Et internationalt forum af regeringsledere, forretningsmænd og andre indflydelsesrige personer, der af nogle beskyldes for at styre verden fra skyggerne, red) siger Tonny Voldby Pedersen.

'Ja, vi er en konkurrent til Nye Borgerlige'

Er I en konkurrent til Nye Borgerlige?

- Den dag vi udvikler det til et politisk parti - hvis vi gør det - så bliver vi da en konkurrent til både Nye Borgerlige, Danmarksdemokraterne og Dansk Folkeparti, siger Tonny Voldby Pedersen.

I skriver på jeres Facebookside, at I er en ”landsdækkende lokalliste”. Så I er vel reelt allerede en konkurrent til Nye borgerlige i lokalpolitik?

- Ja, det er vi nok.

Tonny Voldby Pedersen har besluttede i går at melde sig ud af Nye Borgerlige, men fortsætter sit arbejde i kommunalbestyrelsen i Kalundborg Kommune.

Med i "Frit Borgerligt Fællesskab" er også tidligere medlem af Nye Borgerlige i Odsherred Jesper Høgedal. Han blev ekskluderet fra partiet den 21. februar.

Han anerkender også, at Nye Borgerlige måske skal kigge sig over skulderen ved næste kommunalvalg.

- Tiden vil vise, om vi nogensinde bliver en konkurrent til Nye Borgerlige i landspolitisk forstand. Men lokalt er vi jo en konkurrent, og der er da også vores hensigt at stille op til det kommende kommunalvalg. Regionsrådsvalget overvejer vi også, siger Jesper Høgedal.

Bakker fællesskabet op om Ergemanns holdninger?

Medstifterne af det nye fællesskab er alle personer, der har bakket om Henriette Ergemann, der, før hun trak sig som næstformand i Nye Borgerlige, undskyldte for en række opslag på sociale medier.

I sit seneste Facebook-opslag berører den nu tidligere Nye Borgerlige-profil dog en række af de påstande, der i sin tid fik hende i fedtefadet som næstformand.

I forhold til sin tidligere påstand, om at daværende sundhedsminister Magnus Heunicke skulle have vaccineret sine børn med saltvand og ikke vacciner, lyder det nu:

"Så undskyld hvis jeg finder det svært at tro at man, som ansvarlig forælder, vil stikke noget i sit barn, som man måneder forinden har bedt om 48,5 millioner til at undersøge om, var farligt eller kunne have bivirkninger."

I Facebook-opdateringen lyder det også:

- Hvornår skal vi så tale om, hvad den 30 procent overdødelighed, vi har i Danmark skyldes, og hvorfor "Sudden arrhytmic death syndrome" pludselig er det nye sort blandt unge sportsudøvere?

Det er ikke lykkedes DR Nyheder at få en kommentar fra Henriette Ergemann.

For mange rabiate holdninger?

Til spørgsmålet om, hvorvidt Jesper Høgedal deler Henriette Ergemanns holdninger vedrørende overdødeligheden blandt unge atleter på grund af vaccinerne, siger han:

- Det har jeg ikke en holdning til, men det er muligt at mene det, og så stadig være en del af Frit Borgerligt Fællesskab. Så længe det er baseret på fakta.

Kan du være bange for, at jeres profil kommer til at trække mange mennesker til, der har nogle meget rabiate, nogle vil måske sige konspiratoriske, holdninger?

- Ja, det kan jeg sagtens være nervøs for. Derfor har vi lagt vægt på, at det, folk skriver i gruppen, skal være faktabaseret. Det skal kunne dokumenteres.

Hvad skal dokumentere det? Et stort studie, eller er mindre også nok?

- Det er et godt spørgsmål. Det skal ikke bare være noget, man har hørt i den lokale klub, men præcis hvad kan jeg ikke sige.

Besøger man lige nu Frit Borgerligt Fællesskabs Facebook-side, finder man opslag om, hvordan medierne manipulerer nyheder omkring klimaet, hvordan Verdenssundhedsorganisationen er ved at få status som overnational myndighed, og så er der en opfordring til at lave en demonstration foran Frederiksberg Bibliotek i forbindelse med et dragshow, som biblioteket vil afholde for børn.

Sidstnævnte har fået følgende kommentar fra Henriette Ergemann "Det der skal bremses og ikke i nærheden i vores børn".

Afgående formand Pernille Vermund og nuværende formand Lars Boje Mathiesen, da sidstnævnte blev valgt til posten. Lars Boje Mathiesen har ikke ønsket at kommentere på stiftelsen af "Frit Borgerligt Fællesskab". (Foto: © Bo Amstrup, Ritzau Scanpix)

'I vores parti er der plads til, at man kan sige sådan noget'

Tonny Voldby Pedersen fastholder, at Frit Borgerligt Fællesskab skal være et sted, hvor der er højt til loftet, selvom han ikke deler alle Henriette Ergemanns holdninger. Han beskriver sig selv som på "på den samme fløj som Henriette Ergemann, men måske ikke helt lige så markant"

- Denne der med saltvandet (at Heunicke ikke skulle have ladet sine børn vaccinere, red), den tror jeg ikke meget på. Det må jeg indrømme. Men hun har lov til at mene det i Frit Borgerligt Fællesskab. Vi må simpelthen ikke skabe en kultur, hvor man ikke må sige det, der ligger lige uden for kanten.

Bakker du for eksempel op om, at der er en overdødelighed blandt unge atleter på grund af vaccinerne?

- Så vidt jeg kan forstå, ligger der videnskabelig evidens for, at det er rigtigt. Så jeg kan ikke tillade mig at miskreditere den og sige, at det ikke er rigtigt. Jeg kan heller ikke bekræfte det, men i vores parti er der plads til, at man kan sige sådan noget, så længe det er baseret på evidens.

Lars Boje Mathisen har ikke ønsket at stille op til interview om stiftelsen af Frit Borgerligt Fællesskab og henviser til sin Facebook-kommentar vedrørende Ergemanns og de andre NB'eres afsked med partiet.